El curr铆culum del Treball de recerca

El treball de recerca 茅s una mat猫ria obligat貌ria per a tot l鈥檃lumnat de Catalunya que, per la seva contribuci贸 a les finalitats i objectius del batxillerat, representa el 10% de la qualificaci贸 final d鈥檃questa etapa educativa.

Guia curricular: Treball de recerca

La legislaci贸 educativa assenyala l鈥檈ducaci贸 en drets humans i ciutadania global com a objectiu del batxillerat.聽Les compet猫ncies de l鈥檈tapa, tant les generals com les espec铆fiques, els continguts de les mat猫ries i, en general, tota l鈥檃ctivitat del centre, s鈥檃drecen a desenvolupar les capacitats que permetin a l鈥檃lumnat, entre d鈥檃ltres, 芦exercir la ciutadania democr脿tica, des d鈥檜na perspectiva global, i adquirir una consci猫ncia c铆vica responsable, inspirada en els valors de la Constituci贸 espanyola, de l鈥橢statut d鈥檃utonomia de Catalunya i en la Declaraci贸 Universal dels Drets Humans, que fomenti la corresponsabilitat en la construcci贸 d鈥檜na societat justa i equitativa i afavoreixi la sostenibilitat禄 (Decret 142/2008, d鈥檕rdenaci贸 del curr铆culum de batxillerat).

Tanmateix, aquesta ra贸 de ser del sistema educatiu sovint apareix com un element secundari de la programaci贸, amb una manca de connexi贸 entre les mat猫ries i continu茂tat entre els cursos, que capaciti per a la participaci贸 ciutadana cr铆tica i transformadora. Aquests problemes es manifesten en treballs de recerca de batxillerat que obvien la dimensi贸 猫tica i social de la investigaci贸.

Amb el suport de l鈥橝juntament de Barcelona, des de 2012 el programa Recerca per a la ciutadania global (Recercapau) dona suport als instituts p煤blics de batxillerat per al desenvolupament de treballs de recerca que eduquin en drets humans i ciutadania global.

En relaci贸 a l鈥檈ducaci贸 en drets humans, els principals problemes que s鈥檌dentifiquen als treballs de recerca s贸n:

  • Treballs de recerca que es plantegen com un treball de s铆ntesi d鈥檌nformaci贸, amb una part te貌rica i una part pr脿ctica desconnectades d鈥檜n objectiu viable d鈥檌nvestigaci贸, desaprofitant aix铆 el seu potencial educatiu.
  • Predomini d鈥檜na avaluaci贸 qualificadora en detriment d鈥檜na avaluaci贸 formativa.
  • Avaluaci贸 centrada en el producte (document i presentaci贸 final), amb un percentatge de qualificaci贸 reservat al seguiment, sense objectius formatius que la sustentin.
  • Educaci贸 en drets humans i ciutadania global obviada com a objectiu del batxillerat.
  • Treballs que ignoren els drets humans al rerefons del problema investigat, prescindint dels titulars d鈥檕bligacions i de responsabilitats com a fonts prim脿ries d鈥檌nformaci贸.
  • Recerques descontextualitzades que desaprofiten el seu potencial de servei comunitari per a la protecci贸 i defensa dels drets humans.
  • Escasses investigacions en q眉estions de just铆cia global i m铆nima emerg猫ncia de la dimensi贸 global de les problem脿tiques locals estudiades.
  • Manca d’assignaci贸 hor脿ria pel Treball de recerca, en una etapa sobrecarregada de mat猫ries i marcada per les proves finals d’acc茅s a la universitat.
Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework