Opinions de posicionament

Solidaridad con Dinamarca

José Ignacio Torreblanca – Departament de Ciència Política de la UNED. 07-02-2006- El País.

“He tingut el privilegi de viure a Dinamarca, estudiar el seu idioma i conèixer la seva gent. És difícil pensar que hi pugui haver gent més solidària, tolerant i respectuosa amb els altres”.

El nou desafiament danès

Mauricio Bernal. Copenhague – Enviat especial. 14-02-2006 – El Periódico (cal fer registre gratuït)

Els experts temen que la crisi de les vinyetes aïlli i radicalitzi els mahometans de Dinamarca. Recorden que l’11-M i el 7-J es van forjar en comunitats locals.

¿Acepta acaso Europa que se cuestione el Holocausto?

Entrevista a Ekrima Al Sabri, gran Mufti de Jerusalem, imam i jatib de les mesquites d’Al Quds. 07-02-2006- Webislam

Debate de civilizaciones

Arabistes, sociòlegs, polítics i ONG es pronuncien sobre la publicació de les vinyetes de Mahoma. 07-02-2006- El País

¿De dónde saca Occidente su arrogancia?

Entrevista a Günter Grass, premi Nobel de literatura del 1999. 09-02-2006- El País.

Caricaturistas solidarios con el Islam

Julio Godoy recull un seguit de declaracions de dibuixants, periodistes, advocats,… que es manifesten en contra de la publicació de les vinyetes i recorden que la llibertat de premsa a Europa no és un dret absolut. 09- 02-2006- Webislam

Dinamarca no invadió Alemania

Soledad Gallego-Díaz. 10-02-2006- El País.

“La lluita entre allò sagrat i allò profà ha costat a Occident segles d’esforç i aquells que parlen en nom de la nostra cultura haurien de respectar als individus i als grups que al llarg de la nostra història han lluitat i patit perquè se’ls reconegués el dret, justament, a negar allò sagrat, criticar les religions i, fins i tot, riure-se’n”.

No es tan sencillo (al·lusió a l’article de Soledad Gallego-Díaz)

Javier Pérez Royo 11-02-2006- El País

“Què és més greu, dir que l’islam és constitutivament terrorista, perquè això és el que suposa la caricatura de Mahora, o les referències a l’èxtasi de Santa Teresa o a la major o menor contundència de Joan Pau II sobre l'”Holocaust”? I no obstant això, les autoritats públiques i judicials de dos països tan poc sospitosos, com el Regne Unit de la Gran Bretanya i França, no han dubtat a fer prevaldre la protecció dels sentiments religiosos cristians sobre la llibertat d’expressió”.

Fanáticos sin fronteras

Fernando Savater es catedràtic de Filosofia de la Universitat Complutense de Madrid. 11-02-2006- El País

“Però el que m’estranya, el que no he llegit ni sentit dir a ningú encara que es trobi implícit en bastants comentaris, és que allò amenaçat a les nostres democràcies no és només ni al meu parer principalment la llibertat d’expressió. No, el que ens estem jugant és precisament la llibertat religiosa”.

Especialistas debaten en Sevilla sobre los límites a la libertad de expresión

La taula rodona analitza el que ha ocorregut amb les caricatures de Mahoma. El president de la Junta Islàmica, Mansur Escudero; el redactor en cap del diari marroquí TelQuel Driss Ksikes; el teòleg Juan José Tamayo, i el periodista i escriptor Juan José Téllez debaten al voltant del títol de la taula rodona: “Hi ha límits per a la llibertat d’expressió?”. 14-02-2006- El País

Para morirse de risa

José Ignacio Torreblanca. Professor de Ciència Política a la UNED. 15-02-2006- El País

“Acceptar que la infinitat de tabús religiosos existents vincula els que no els comparteixen o sotmetre la llibertat d’expressió a la prohibició de blasfemar suposaria, sens dubte, la fi de qualsevol possibilitat de llibertat a les nostres societats”.

Lo que es sagrado para el otro

Sami Naïr és professor de Ciències Polítiques a la Universitat París VIII i convidat a la Universitat Carlos III de Madrid. 28-02-2006- El País

“Però és fàcil veure que ambdues versions comparteixen un greu defecte: se situen en el pla de les intencions, quan el que s’ha posat en qüestió és el significant; és a dir, el cor i nucli del que resulta afectat”.

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework