H脿bitats naturals i biodiversitat

Aqu铆 trobareu fonts d’informaci贸 per a projectes d’educaci贸 en drets humans i ciutadania global.flecha

Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Informes i altres publicacions

Organismes governamentals

A nivell internacional

 • Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UN Environment). Principal autoritat ambiental a nivell mundial la missi贸 de la qual 茅s dirigir i encoratjar la participaci贸 de les nacions i els pobles en la cura del medi ambient per millorar la seva qualitat de vida sense comprometre la de les generacions futures.
 • Comissi贸 Centreamericana d’Ambient i Desenvolupament (CCAD). Comissi贸 constitu茂da amb la missi贸 de desenvolupar un r猫gim regional de cooperaci贸 i integraci贸 ambiental que contribueixi a millorar la qualitat de vida de les poblacions dels seus estats membres.
 • European Environment Agency (EEA). Ag猫ncia de la Uni贸 Europea que es dedica a proporcionar informaci贸 s貌lida i independent sobre el medi ambient amb l鈥檕bjectiu de donar suport al desenvolupament sostenible i contribuir a una millora significativa i quantificable del medi ambient europeu. Disposa d’una p脿gina d’indicadors dissenyats per donar suport a totes les fases de la formulaci贸 de pol铆tiques mediambientals.
 • European Environment and Sustainable Development Advisory Councils (EEAC). Els Consells Assessors Europeus sobre Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible (EEAC) s贸n una xarxa d’organismes assessors creats per governs nacionals o regionals. Els membres de l’EEAC ofereixen assessorament independent als seus respectius governs i parlaments nacionals o regionals relacionat amb el medi ambient i el desenvolupament sostenible.

A nivell estatal

 • Ministeri per a la Transici贸 Ecol貌gica. Departament competent en l’脿mbit de l’Administraci贸 General de l’Estat per a la proposta i execuci贸 de la pol铆tica del Govern en mat猫ria d’energia i medi ambient per a la transici贸 a un model productiu i social m茅s ecol貌gic i en mat猫ria d’aigua com a b茅 p煤blic essencial.

A nivell auton貌mic

A nivell local

 • Diputaci贸 de Barcelona. Els serveis de medi ambient de la Diputaci贸 de Barcelona treballen en xarxa amb els ajuntaments de la prov铆ncia per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, sense comprometre la qualitat de vida a altres regions del m贸n ni a les generacions futures. Compten amb tres 脿rees: avaluaci贸 i gesti贸 ambiental, canvi clim脿tic i sostenibilitat, i educaci贸 i promoci贸 ambiental.
 • 脌rea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona. Vetlla per garantir un espai p煤blic de qualitat, una ciutat verda i biodiversa, productiva i resilient, i una mobilitat activa i sostenible, amb la implicaci贸 i el comprom铆s de la ciutadania. Inclou el portal Autosufici猫ncia BCN, amb informaci贸 i consells sobre generaci贸 d’energia i c脿lcul de l’efici猫ncia energ猫tica, que convida la ciutadania a unir-se a l’autosufici猫ncia energ猫tica com a estrat猫gia per reduir el consum d’energia i incrementar la generaci贸 d’energia local renovable.
 • Oficina de Ci猫ncia Ciutadana. Projecte impulsat per l’Ajuntament de Barcelona que busca la participaci贸 ciutadana en la investigaci贸 cient铆fica mitjan莽ant experiments col路lectius. Est脿 format per dades obertes, codi lliure, ciutadania implicada i cient铆fics amb ganes de servir a les necessitats col路lectives.

ONG i moviments socials

A nivell internacional

 • GreenPeace. Organitzaci贸 independent, pol铆ticament i econ貌micament, que utilitza l’acci贸 directa no violenta per atreure l’atenci贸 p煤blica cap als problemes globals del medi ambient i impulsar les solucions necess脿ries per tenir un futur verd i en pau.
 • International Union for Conservation of Nature (IUCN). Uni贸 formada per organitzacions governamentals i de la societat civil que proporciona a les organitzacions p煤bliques, privades i no governamentals els coneixements i eines que permeten el desenvolupament hum脿, el desenvolupament econ貌mic i la conservaci贸 de la natura.
 • New Economics Foundation (NEF). Grup d’experts l铆der al Regne Unit en promoci贸 de la just铆cia social, econ貌mica i ambiental amb l’objectiu de transformar l’economia de manera que treballi per a la gent i el planeta.
 • PANORAMA 鈥 Solutions for a Healthy Planet. Iniciativa impulsada per diverses associacions que documenta i promou solucions inspiradores i replicables en diferents 脿mbits de la conservaci贸 i el desenvolupament sostenible, les quals permeten l’aprenentatge i la inspiraci贸 intersectorials.
 • Stop Ecocidio International (SEI). Moviment social que busca activar i desenvolupar el suport intersectorial per convertir l’ecocidi en un crim internacional mitjan莽ant la modificaci贸 de l’Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional (CPI).
 • Right Livelihood Award Foundation. Entitat sueca sense 脿nim de lucre que lliura el Premi Right Livelihood per “honrar i sostenir personalitats que proposen solucions concretes i exemplars als reptes del m贸n actual”. Aquest premi es coneix com “Premi Nobel Alternatiu” i s’atorga tots els anys durant una cerim貌nia que se celebra al Parlament de Su猫cia.
 • SOMO. Organitzaci贸 d’investigaci贸 independent i sense 脿nim de lucre que treballa en temes socials, ecol貌gics i econ貌mics relacionats amb el desenvolupament sostenible. Investiga les corporacions multinacionals i les conseq眉猫ncies de les seves activitats per a les persones i el medi ambient arreu del m贸n.
 • WWF. WWF treballa per un planeta viu i la seva missi贸 茅s aturar la degradaci贸 ambiental de la Terra i construir un futur en qu猫 l’茅sser hum脿 visqui en harmonia amb la natura: conservant la diversitat biol貌gica mundial, assegurant que l’煤s dels recursos naturals renovables sigui sostenible i promovent la reducci贸 de la contaminaci贸 i el consum desmesurat.
 • Eco-Uni贸n. Associaci贸 que defensa la transici贸 cap a models de desenvolupament sostenible de la regi贸 euromediterr脿nia a trav茅s de la vinculaci贸 de l’economia i l’ecologia.

A nivell estatal i auton貌mic

 • APQUIRA. Associaci贸 de Persones Afectades per Productes Qu铆mics i Radiacions Ambientals.
 • Aturem el Fracking. Plataforma per a la prohibici贸 de la t猫cnica de la fractura hidr脿ulica a Catalunya mitjan莽ant la divulgaci贸 dels riscos i la den煤ncia dels danys que aquesta t猫cnica de prospeccions i extraccions de petroli i gas representa sobre la salut, l’economia agr脿ria, el medi ambient i el paisatge.
 • ECODES (Ecologia i Desenvolupament). Fundaci贸 que busca c貌mplices en la ciutadania, les organitzacions de la societat civil, les empreses i les administracions p煤bliques per accelerar la transici贸 a una economia verda, inclusiva i responsable, emmarcada en una nova governan莽a, mitjan莽ant la innovaci贸 i la creaci贸 de ponts i aliances.
 • Ecologistes en Acci贸. Confederaci贸 de m茅s de 300 grups ecologistes distribu茂ts per pobles i ciutats que forma part de l’anomenat ecologisme social, el qual ent茅n que els problemes mediambientals tenen el seu origen en un model de producci贸 i consum cada vegada m茅s globalitzat, del qual deriven tamb茅 altres problemes socials, i que cal transformar si es vol evitar la crisi ecol貌gica.

Informes i altres publicacions

Informes

 • Environmental Performance Index (EPI). 脥ndex elaborat per la Universitat de Yale que mesura l’acompliment dels pa茂sos en temes ambientals d’alta prioritat en dues 脿rees: la protecci贸 de la salut humana i la protecci贸 dels ecosistemes.
 • BIOPAMA Reference Information System. Sistema d’informaci贸 de refer猫ncia per a la biodiversitat i les 脿rees protegides dels 79 estats d’脌frica, el Carib i el Pac铆fic (ACP). Combina informaci贸 ecol貌gica, de gesti贸, de governan莽a i socioecon貌mica per comprendre millor les interaccions entre la gent i la natura.
 • Green Economy Does Not Necessarily Mean Sustainability; S谩nchez, A. (2011, Octubre 21). NotiEn. Algunes companyies multinacionals han adoptat el concepte d'”economia verda”, un model que permet al sector privat implementar pr脿ctiques que estalvien energia i redueixen contaminaci贸. Per貌, si b茅 hi ha alguns esfor莽os de bona fe per promoure bones pr脿ctiques ambientals, els cr铆tics argumenten que els moviments s贸n majorit脿riament est猫tics i que el resultat perseguit segueix essent el benefici i no la sostenibilitat.
 • Dades del medi ambient a Catalunya. L鈥檕puscle 鈥淒ades del Medi Ambient a Catalunya鈥 茅s una eina de consulta r脿pida, senzilla i efectiva que cont茅 les darreres dades estad铆stiques disponibles sobre el medi ambient a Catalunya. Podeu consultar-lo en catal脿, castell脿 i angl猫s.

Revistes

 • Ecolog铆a Pol铆tica. Revista d’脿mbit internacional, de periodicitat semestral, que reflecteix el debat existent al voltant dels temes ecol貌gics, posant especial 猫mfasi en els conflictes ambientals.
 • EcoPortal.net. Portal d’Internet en espanyol dedicat al Medi Ambient, la Natura, els Drets Humans i la Qualitat de Vida amb l’objectiu d’esdevenir una eina de consulta i espai informatiu i educatiu en aquestes tem脿tiques.
 • PAPELES de Relaciones Ecosociales y Cambio Global. Revista trimestral publicada des del 1985 per l’脿rea ecosocial de FUHEM i coeditada amb Icaria editorial que, amb una mirada interdisciplinar, aborda temes relacionats amb la sostenibilitat, la cohesi贸 social i la democr脿cia, considerant la pau com a eix transversal d’an脿lisi.

Etiquetes:

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework