5 webs on trobar imatges d’√ļs lliure

fotografia

Compartim 5 webs on pots trobar imatges de domini p√ļblic o b√© amb llic√®ncia creative commons, √©s a dir que les pots utilitzar lliurement (sense haver de citar-ne l’autor/a) o b√© complint determinades condicions de reconeixement i d’altra √≠ndole.

En qualsevol cas, et recomanem que, abans d’utilitzar una imatge, llegeixis atentament les especificitats de la llic√®ncia a la qual s’acull i, si et queda algun dubte, el consultis al portal web en q√ľesti√≥.

  • Pixabay: magatzem d’imatges de domini p√ļblic d’alta qualitat, que inclou m√©s de 440.000 fotografies, gr√†fics vectorials i il¬∑lustracions lliures de drets d’autor. Les¬†pots utilitzar¬†tant en format digital com impr√®s sense necessitat de citar-ne l’autor/a.
  • Free Images: l’apartat “Free photos” d’aquest portal inclou m√©s de 390.000 imatges amb llic√®ncia de contingut FreeImages.com, la¬†qual permet utilitzar-les tant en format digital com en materials impresos de forma perp√®tua, no-exclusiva i en un nombre il¬∑limitat de projectes i suports. En tot cas, Free Images subratlla¬†que cal tenir en compte¬†els usos restrictius indicats a la mateixa llic√®ncia i que, si el contingut s’est√† fent servir amb una finalitat editorial, s’ha d’incloure la inscripci√≥¬†‚ÄúFreeImages.com/Nom de l’autor/a‚ÄĚ adjacent al contingut o b√© en els cr√®dits de la producci√≥ √†udio/visual. Cal notar que les imatges lliures de drets es troben a la segona pestanya que apareix un cop feta la cerca (“Free Files”), i √©s necessari registrar-se al portal per descarregar els arxius en la resoluci√≥ desitjada.
  • Wikimedia Commons: repositori de m√©s de 27.200.000 d’arxius multim√®dia (imatges, sons i v√≠deos) que posa a l’abast de l’usuari/a contingut educatiu de domini p√ļblic que tothom pot copiar, utilitzar i modificar lliurement sempre que segueixi les condicions especificades per l’autor/a. Majorit√†riament, aquestes condicions consisteixen a acreditar adequadament l’autoria de l’arxiu i publicar-ne les c√≤pies o millores sota la mateixa llic√®ncia que l’original; en tot cas, cal consultar els requisits d’√ļs de cada contingut a la p√†gina de descripci√≥ corresponent.
  • Flickr: el cercador d’aquest portal de compartici√≥ d’imatges permet filtrar els resultats de manera que nom√©s apareguin arxius amb llic√®ncia creative commons o, dins d’aquest grup, arxius per als quals s’autoritza¬†l’√ļs comercial i/o la modificaci√≥. Per aplicar els filtres, un cop feta la cerca, cal triar l’opci√≥ desitjada dins del desplegable de la part superior esquerra de la pantalla, que¬†per defecte √©s¬†“Any¬†license”.
  • Photo Pin: portal que reuneix milions de fotografies amb llic√®ncia creative commons, especialment pensades per a bloggers i creatius. Un cop feta la cerca, cal escollir la imatge i clicar a “get photo”, i s’obre una pantalla des d’on es pot descarregar tant la imatge com l’enlla√ß d’atribuci√≥ amb el nom de l’autor/a de la fotografia. PhotoPin gestiona els resultats de cerca a trav√©s de l’API de Flickr, de manera que els arxius proposats¬†poden ser molt semblants als d’aquest portal.