Acci贸 educativa per al dret d’asil

La commemoraci贸 de dies internacionals 茅s una ocasi贸 per sensibilitzar sobre les vulneracions de drets humans al m贸n i les accions que poden emprendre’s per defensar-los i protegir-los.

Aquesta proposta per a l’aula es pot desenvolupar vinculada als seg眉ents dies internacionals:

10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans

18 de desembre, Dia Internacional de les Persones Migrades

30 de gener, Dia Escolar de la Noviol猫ncia i la Pau (DENIP)

20 de juny, Dia Internacional de les Persones Refugiades

Etapes educatives: Adaptable a Prim脿ria i ESO.

Durada: M铆nim de 2 sessions d’1 hora, m茅s la comunicaci贸 de les produccions de l’alumnat.

1. Lectura i expressi贸 visual2. Di脿leg i exposici贸3. Comunicaci贸Recursos did脿cticsPer saber-ne m茅s

1. LECTURA i EXPRESSI脫 VISUAL

Es planteja el projecte al grup.

Aquest mes hem celebrat el Dia de …

Di脿riament, rebem not铆cies sobre la mort a la Mediterr脿nia de persones que fugen de la viol猫ncia. La reiteraci贸 d’aquestes not铆cies, unida als escassos titulars dedicats a les accions dutes a terme per afrontar aquesta crisi, contribueixen a la insensibilitzaci贸 davant el drama hum脿.

Per aix貌, cal subratllar la import脿ncia del Dret d鈥檃sil, que 茅s un dels drets recollits a la Declaraci贸 Universal dels Drets Humans (DUDH).

Dedicarem una estona a recordar que aix貌 est脿 passant, pensar-hi i expressar-nos. Ho podem fer amb una lectura de poemes, lletres de can莽ons, contes o relats curts a l鈥檃ula.

Durant o despr茅s de la lectura, l’alumnat (en grups de 2-3 persones) expressar脿 en una cartolina els seus pensaments sobre la crisi del refugi.聽En funci贸 del grup, es pot optar per diferents formats i t猫cniques: des d’una pancarta a un dibuix, un c貌mic, un collage fet amb retalls de revistes i diaris…

Pr猫viament, es pot haver organitzat un recull de textos sobre guerres, fronteres i refugi entre la comunitat educativa (docents, estudiants, fam铆lies…). En aquestes p脿gines, en recopilem alguns:

2. DI脌LEG i EXPOSICI脫

Cada grup-classe selecciona 3 treballs per mostrar a la resta de l鈥檈scola.

S’exposen els treballs en una paret de l’aula (o del passad铆s) i cadascun dels equips anteriors (2-3 persones) en tria 3 i apunta els arguments perqu猫 els mostraria.

L’equip explica la seva tria i arguments a la resta del grup, moment en el que el/la docent pot intervenir amb preguntes que permetin obrir un di脿leg per aprofundir en la comprensi贸 de la problem脿tica (vulneraci贸 del dret d’asil, estereotips…) i promoure valors de solidaritat (igualtat, dignitat…). La revisi贸 de les produccions de l’alumnat abans de l’activitat orientar脿 la concreci贸 dels continguts d’aprenentatge a refor莽ar en cada grup: coneixements, valors i actituds, participaci贸…

Tamb茅 es pot optar per integrar fragments retallats de cada treball en un collage. Aix貌 permetr脿 comentar qu猫 aporta cada creaci贸 per fer-li un lloc dins del collage i posar-la en relaci贸 amb les altres.

Els murals triats es mostraran en un mural gegant amb forma de casa com a s铆mbol de l’acollida.

La base de l’exposici贸 pot estar feta per l’alumnat d’Infantil, que haur脿 retallat quadres i triangles gegants per formar les cases. Amb l’alumnat del cicle mitj脿 de Prim脿ria es poden construir pol铆edres amb capses de cartr贸, per exposar els murals triats.

casa refugi

3. COMUNICACI脫

Els murals finals s鈥檌nstal路len en diferents espais comuns del centre (passadissos, vest铆bul… ) i es comparteixen amb tota la comunitat educativa a trav茅s del web de l’escola, d’articles en mitjans de comunicaci贸, de les xarxes socials, etc. Tamb茅 podeu:

Publicar les vostres produccions al Mapamundi dels drets humans!

Mapamundi dels Drets Humans

RECURSOS DID脌CTICS

PER SABER-NE M脡S


Altres propostes per a l’aula

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework