Agenda 2030: els ODS

L’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible és un acord polític mundial entre els 193 països que conformen l’Assemblea General de les Nacions Unides. Adoptada en aquesta assemblea el setembre de 2015, expressa el compromís de tots els Estats membres de l’ONU de treballar per assolir el desenvolupament sostenible l’any 2030, a través de 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que cerquen posar fi a la pobresa, protegir el planeta, garantir que la prosperitat arribi a totes les persones i fomentar la pau.

Un acord entre 193 països

Per cada objectiu s’estableixen metes que incideixen en alguna de les manifestacions i efectes de la problemàtica a què al·ludeix l’objectiu. Les metes compten amb indicadors numèrics de situació inicial i s’està desenvolupant tot un sistema d’indicadors per avaluar el progressos locals, estatals i mundials en el compliment dels ODS. A més dels governs estatals, altres agents socials (com les universitats, els ajuntaments…) estan adaptant aquest model a la pròpia planificació, de forma que la nova agenda suma multitud d’actors socials a uns reptes compartits.

Els ODS són continuadors dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (plantejats pels països en desenvolupament), vigents entre els anys 2000 i 2015: reprenen aquests propòsits i els amplien, des del reconeixement de la interdependència dels països i territoris (PNUD, 2016).

S’hi constata que el major repte de la humanitat és l’erradicació de la pobresa, i alhora s’assumeix que és un requisit indispensable per aconseguir el desenvolupament sostenible. Així, la nova agenda trasllada a l’acció política la triple dimensió de la sostenibilitat: ambiental, econòmica i social.

Per tant, l’Agenda 2030 busca un abordatge integral d’aquests reptes globals, tenint en compte la interrelació de variables com per exemple la salut, l’economia, la igualtat de gènere o l’educació. En concret, preveu cinc àmbits d’acció dirigits a:

    • Les persones: Acabar amb la pobresa i la fam en totes les seves formes per assegurar que tothom pot realitzar el seu potencial amb dignitat i igualtat i en un medi ambient saludable.
    • El planeta: Protegir-lo de la degradació, mitjançant el consum i la producció responsables, així com fent una gestió responsable dels recursos naturals que s’enfronti al canvi climàtic per garantir les necessitats de les generacions futures.
    • La prosperitat: No deixar ningú enrere, assegurant una vida satisfactòria i que el progrés econòmic, social i tecnològic es produeixi en harmonia amb la naturalesa.
    • La pau: Fomentar societats pacífiques, inclusives i justes, ja que no hi pot haver desenvolupament sostenible sense pau, ni pau sense desenvolupament sostenible.
    • Les aliances: Implementar l’agenda a través d’una sòlida aliança global entre els governs, el sector privat i la societat civil (Coordinadora ONGD, 2019).

Descarrega en PDF

La universalitat de l’Agenda 2030 és una oportunitat per promoure el desenvolupament sostenible. L’acord es fonamenta en el dret internacional dels Drets Humans (Institut Danès de Drets Humans), de forma que l’avaluació dels ODS ha de realitzar-se considerant els efectes de les mesures adoptades en els drets humans universals. No obstant, hi ha acords internacionals en matèria de Drets Humans, de vegades amb objectius més ambiciosos, que no han adoptat alguns països. A tall d’exemple, els Estats Units encara no han ratificat la Convenció sobre l’Eliminació de totes les formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW), mentre que Espanya no ratifica la Convenció internacional sobre la protecció de dret de les persones treballadores migrades i els seus familiars (OHCHR). D’altra banda, existeixen lectures crítiques que assenyalen el fet que els ODS no són d’obligat compliment per part dels Estats, la contradicció que suposen les metes de creixement econòmic en un planeta finit, o que alguns dels països compromesos són alhora grans productors d’armes (Amnistia Internacional, 2015). En tot cas, l’ampli consens sobre l’Agenda 2030 suposa un reconeixement mundial de la interdependència entre persones, comunitats i amb el planeta, de manera que pot ajudar a enfortir l’acció política per a la protecció dels Drets Humans per part de tots els agents.

Materials “Interdependents, corresponsables”

Mapamundi

Mapamundi

Mapa que ubica problemàtiques de drets humans vinculades als ODS de l’Agenda 2030. Permet publicar treballs d’estudiants que il·lustren aquestes problemàtiques.

Infografia

Infografia

Vinyetes que mostren els factors estructurals que comparteixen fenòmens d’actualitat com la pandèmia de la COVID-19, les migracions i el canvi climàtic.

Reptes globals

Reptes globals

Mapa conceptual dinàmic que interconnecta problemàtiques de sostenibilitat i drets humans, en la seva dimensió econòmica, social, ambiental, de justícia i de cooperació.

Altres recursos

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework