Apropiació cultural

La National Conference for Community and Justice (s.d.) afirma que apropiar-se culturalment consisteix a:

“Prendre la propietat intel·lectual, els coneixements tradicionals, les expressions culturals o els artefactes de la cultura d’una altra persona sense permís”.

Com a exemples, l’organització parla de:

“L’ús no autoritzat de la dansa, el vestit, la música, la llengua, el folklore, la cuina, la medicina tradicional, els símbols religiosos, etc. d’una altra cultura”.

I la NCCJ afegeix que:

“És més probable que sigui perjudicial quan la comunitat d’origen és un grup minoritari que ha estat oprimit o explotat d’altres maneres o quan l’objecte d’apropiació és especialment sensible, per exemple, objectes sagrats”.

Per la seva banda, l’organització SOS Racisme (2019) defineix l’apropiació cultural com la:

“Usurpació d’un element cultural per a un fi que no és l’original”.

Al respecte, l’organització sosté que:

“Aquesta pràctica està inserida dins d’un racisme estructural global i, alhora, dins d’un capitalisme ferotge, que a través de les seves indústries explota i destrossa tot allò que algú pugui voler comprar”.

D’acord amb aquesta afirmació, SOS Racisme alerta que:

“Nosaltres, com a consumidores, també en som responsables, ja que sense demanda no hi ha oferta”.

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avançar en la protecció dels drets humans de totes les persones arreu del món.

En concret, l’ODS 11 es proposa aconseguir que les ciutats siguin més inclusives, segures, resilients i sostenibles. Entre les seves metes, inclou:

11.4 Redoblar els esforços per protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural del món.

L’ODS 12 es proposa garantir modalitats de consum i producció sostenibles; i, entre les seves metes, inclou:

12.b Elaborar i aplicar instruments per vigilar els efectes en el desenvolupament sostenible, amb la finalitat d’aconseguir un turisme sostenible que creï llocs de treball i promogui la cultura i els productes locals.

Recursos

Etiquetes:, ,

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework