Apropiaci贸 cultural

La National Conference for Community and Justice (s.d.) afirma que apropiar-se culturalment consisteix a:

鈥淧rendre la propietat intel路lectual, els coneixements tradicionals, les expressions culturals o els artefactes de la cultura d’una altra persona sense perm铆s鈥.

Com a exemples, l’organitzaci贸 parla de:

鈥淟’煤s no autoritzat de la dansa, el vestit, la m煤sica, la llengua, el folklore, la cuina, la medicina tradicional, els s铆mbols religiosos, etc. d’una altra cultura鈥.

I la NCCJ afegeix que:

鈥溍塻 m茅s probable que sigui perjudicial quan la comunitat d’origen 茅s un grup minoritari que ha estat oprimit o explotat d’altres maneres o quan l’objecte d’apropiaci贸 茅s especialment sensible, per exemple, objectes sagrats鈥.

Per la seva banda, l’organitzaci贸 SOS Racisme (2019) defineix l’apropiaci贸 cultural com la:

鈥淯surpaci贸 d鈥檜n element cultural per a un fi que no 茅s l鈥檕riginal鈥.

Al respecte, l’organitzaci贸 sost茅 que:

鈥淎questa pr脿ctica est脿 inserida dins d鈥un racisme estructural global i, alhora, dins d鈥un capitalisme ferotge, que a trav茅s de les seves ind煤stries explota i destrossa tot all貌 que alg煤 pugui voler comprar鈥.

D’acord amb aquesta afirmaci贸, SOS Racisme alerta que:

鈥淣osaltres, com a consumidores, tamb茅 en som responsables, ja que sense demanda no hi ha oferta鈥.

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avan莽ar en la protecci贸 dels drets humans de totes les persones arreu del m贸n.

En concret, l鈥ODS 11 es proposa aconseguir que les ciutats siguin m茅s inclusives, segures, resilients i sostenibles. Entre les seves metes, inclou:

11.4 Redoblar els esfor莽os per protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural del m贸n.

L’ODS 12 es proposa garantir modalitats de consum i producci贸 sostenibles; i, entre les seves metes, inclou:

12.b Elaborar i aplicar instruments per vigilar els efectes en el desenvolupament sostenible, amb la finalitat d’aconseguir un turisme sostenible que cre茂 llocs de treball i promogui la cultura i els productes locals.

Recursos

Etiquetes:, ,

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework