Les fonts d’informaci贸

Vers un batxillerat com a comunitat de recerca compromesa amb el treball i amb el m贸n

En l’etapa de marc te貌ric, l’alumnat es documenta a fi de con猫ixer i aprofitar el coneixement previ disponible sobre la seva q眉esti贸 de recerca, que fonamentar脿 el seu propi disseny de recerca.

Qui informa les recerques? Qu猫 argumenta? En qu猫 basa la seva argumentaci贸?

Per quina instituci贸 o entitat treballa? Quina 茅s la seva posici贸? Quins interessos defensa?

La informaci贸 no 茅s neutra. Cada autor-a i font d’informaci贸 percep i interpreta el m贸n des d’una posici贸 social.聽Aix貌, lluny de ser un obstacle, esdev茅 una oportunitat per al desenvolupament del pensament sist猫mic i complex, apropant-se a la controv猫rsia social i cient铆fica que afecta les q眉estions de recerca, i el conflicte inherent a la vida en societat amb una mirada 猫tica.

Abans d’endinsar-nos a internet, comencem la cerca bibliogr脿fica per la xarxa de biblioteques municipals, on 茅s probable que l’alumnat trobi algun llibre divulgatiu sobre l’objecte d’estudi, adequat al seu nivell d’aprenentatge. Habitem la societat de la informaci贸 i, a trav茅s d’internet, podem accedir a una immensitat d’informaci贸 v脿lida i actualitzada sobre la q眉esti贸 de recerca. Tanmateix, a internet cal fer una cerca estrat猫gica i, per aix貌, comencem identificant la font d’informaci贸 (qui publica sobre la q眉esti贸) per, posteriorment, seleccionar documentaci贸 publicada per cada font.

Les fonts poden proporcionar-nos informaci贸 per a:

  • El marc te貌ric. 脡s aquella informaci贸 que ens limitarem a resumir o ressenyar, exposant el que diu la font, contrastant amb el que diuen d’altres amb criteris conceptuals i 猫tics, per貌 sense posicionar-nos.
  • La recollida i an脿lisi de dades. 脡s aquella informaci贸 que processarem per a la seva an脿lisi i transformaci贸.

En qualsevol de les etapes, l’estudiant recull informaci贸 v脿lida i pertinent per respondre al seu objectiu d’investigaci贸.

A m茅s d’informaci贸 te貌rica, a internet l’alumnat pot trobar:

  • Informes d’estudis i investigacions pr猫vies.
  • Dades estad铆stiques, algunes en arxius descarregables que faciliten noves an脿lisis.
  • Dades qualitatives, com atles, testimonis, arxius digitalitzats…
  • 脥ndexs, resultat de la combinaci贸 de tot un sistema d’indicadors, basats en diferents models d’an脿lisi
  • Visualitzaci贸 de dades, resultat del tractament gr脿fic d’una determinada an脿lisi.

Aix铆, les fonts d’informaci贸 poder ser tamb茅 font d’inspiraci贸 per al disseny metodol貌gic.

Enlla莽os a fonts de dades

Guies tem脿tiques


L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework