Les q眉estions de recerca

Vers un batxillerat com a comunitat de recerca compromesa amb el treball i amb el m贸n

Per fer recerques viables al batxillerat, cada treball se centra en una q眉esti贸 de recerca, sobre la qual s’estableix un 煤nic objectiu que inclou:

  • un verb en infinitiu que marca la perspectiva metodol貌gica de la investigaci贸, de m茅s descriptiva a m茅s explicativa: descriure, comparar, identificar, determinar.
  • un objecte d’estudi, acotat a 2-3 dimensions o elements
  • una mostra (unitats d’an脿lisi) en un context determinat (espai i per铆ode de les dades)

La recerca de batxillerat sol ser el primer projecte d’investigaci贸 de l’alumnat pel que, en general, la recerca ser脿 de caire exploratori. Les hip貌tesis, si es formulen, cal que estiguin fonamentades en un marc te貌ric previ, que les doti de rigor.

En tot cas, el temps 茅s molt limitat, pel que cada estudiant o equip de recerca abordar脿 un 煤nic objecte d’estudi,聽 des de l’貌ptica particular d’una disciplina. La mirada interdisciplin脿ria es desenvolupar脿 a trav茅s de les activitats de comunicaci贸 i intercanvi entre recerques, previstes a la programaci贸 del centre: seminaris, col路loquis amb persones expertes, mostra de p貌sters…

Organitzaci贸 del treball

Per arribar a l’objectiu, cal fer-se preguntes sobre el tema triat. Les preguntes que es resolen cercant i resumint informaci贸 seran contingut possible del marc te貌ric; les preguntes investigables s贸n aquelles que requereixen un proc茅s d’an脿lisi de dades per trobar-hi resposta, dades que han de ser emp铆riques, 茅s a dir, obtingudes de la realitat -de les unitats d’an脿lisi- mitjan莽ant m猫todes fiables, verificables i 猫tics.

A mode d’exemple, plantegem algunes q眉estions de recerca al voltant de tres reptes globals d’actualitat: la pand猫mia, les migracions i el canvi clim脿tic.

脡s el canvi clim脿tic un factor d’emigraci贸 d’un grup de persones determinat?

Quina 茅s la distribuci贸 geogr脿fica de les vacunes generades per fer front a la COVID-19 al m贸n?

Quines condicions f铆sico-qu铆miques d’un espai de ribera determinat poden beneficiar les esp猫cies aut貌ctones depredadores d’insectes vectors de malalties?

Com afronten el canvi clim脿tic i la pand猫mia tres projectes catalans de cooperaci贸 internacional a Palestina?

Com van afectar la suspensi贸 de drets i llibertats fonamentals durant la pand猫mia a joves feministes d’un municipi del Sud global?

Quina ha estat l’evoluci贸 de les identificacions per perfil racial viscudes per un grup d’adolescents durant la pand猫mia de la COVID-19?

Quin ha estat l’impacte de la pand猫mia en les rutes per al tr脿fic d’茅ssers humans en una regi贸 determinada?

Quina associaci贸 entre pand猫mia i migracions presenten els articles publicats per dos diaris de premsa escrita durant 2020?

Quins s贸n els efectes del canvi clim脿tic en la qualitat de vida de la poblaci贸 d’un municipi agermanat amb el municipi de l’institut?

Quin 茅s el coeficient de correlaci贸 entre desregulaci贸 ambiental i agressions a activistes ambientals en una regi贸 determinada?

Quins esmorzars saludables amb productes de proximitat s贸n m茅s acceptats per la poblaci贸 adolescent d’un institut?

La diversitat cultural afecta les pr脿ctiques de cultiu i la biodiversitat d’un hort comunitari?

Quina 茅s l’oferta de pesca sostenible en el mercat del barri?

Com es treballa per la just铆cia ambiental en la cooperaci贸 internacional amb un municipi determinat?

…?

M茅s propostes d’investigaci贸 a: http://recercapau.ub.edu/聽

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework