Organització del treball
Vers un batxillerat com a comunitat de recerca compromesa amb el treball i amb el món
La normativa curricular deixa a l’autonomia dels centres l’organització del treball de recerca, un projecte sense assignació horària que sovint acaba comportant dificultats de conciliació entre l’horari laboral del professorat i les necessitats de tutoria de l’alumnat. Tanmateix, el procés de recerca requereix aplicar coneixements i procediments que són contingut de matèries de primer curs, i que reforcen les competències clau treballades des de l’ESO. El treball de recerca esdevé una oportunitat per consolidar aquestes competències bàsiques a nivell de batxillerat, necessàries per a la continuïtat dels estudis, la vida quotidiana i l’exercici de la ciutadania.
Tant l’aprenentatge com el procés de recerca poden beneficiar-se d’una organització més col·laborativa del treball, basada en:
- la comunicació del propi treball que requereix entendre què s’està fent i trobant, per poder explicar-ho a altres, i alhora obre espai per a una mirada interdisciplinària des de la posada en comú dels treballs;
- l’avaluació formativa i formadora, orientada a la millora del treball i l’aprenentatge;
- un clima grupal de compromís i col·laboració, basat en el diàleg reflexiu, la confiança i l’ajut mutu.
Per això, proposem fer-hi lloc al procés de recerca en l’horari lectiu, integrant els treballs en la programació de batxillerat des del primer trimestre.