Seminaris de recerca

Vers un batxillerat com a comunitat de recerca compromesa amb el treball i amb el món

El diccionari defineix el seminari com un “estudi especialitzat guiat per un professor i basat en la suma d’aportacions de totes les persones que hi participen” (IEC). Com els congressos o les jornades, es tracta d’una de les formes de trobada i intercanvi entre la comunitat científica, basada en la comunicació de projectes, reflexions i resultats. 

Pel Treball de recerca de batxillerat, l’organització de seminaris entre alumnes és una oportunitat per estimular la constància i regularitat en el treball, fent present la recerca durant el curs. En el seminari, cada equip de recerca prepara una presentació oral breu sobre el que ha elaborat (tasques i resultat), pot plantejar els seus dubtes i comptar amb el grup (alumnes i professorat) per trobar-hi solucions. La recerca es comunica per pensar, decidir i actuar.

Entre 1r i 2n curs, es planteja l’organització de 3 seminaris d’1 hora de durada, que reuneixen 3-4 equips de recerca:

  • Entre febrer i març, seminaris per àmbits temàtics de recerca, posant en comú els marcs teòrics en procés d’elaboració.
  • Al juny, seminaris metodològics, posant en comú els dissenys en preparació.
  • A finals de setembre, seminaris per àmbits temàtics, posant en comú l’anàlisi i interpretació inicial de resultats.

La dinàmica de cada seminari és similar, per tal de promoure uns hàbits de pensament i conducta:

  1. En 2 minuts, cada estudiant (cada membre de l’equip) presenta oralment: qüestió de recerca, què he fet, què he trobat.
  2. El professorat celebra els èxits: anomena i reconeix el fet o trobat per l’alumnat.
  3. A continuació, es posen en comú els dubtes o dificultats. S’apunten en una pissarra, s’agrupen les dificultats similars i es conversa per cercar-hi possibles solucions en grup.
  4. En funció de la situació del grup, el professorat planteja qüestions per aprofundir en la dimensió ètica i social de les recerques (diàleg socràtic).
  5. En 1 minut, cada estudiant enumera què li falta. Aquests “pendents” esdevenen les properes tasques.
  6. Entre aquestes tasques, cada estudiant apunta almenys 1 tasca per completar durant la propera setmana.

Cada seminari pot estar acompanyat per varis docents:

  • el professorat tutor de les recerques acompanya els seminaris temàtics
  • docents especialistes poden participar en els seminaris metodològics de finals de 1r, especialment, quan el disseny implica continguts procedimentals propis de  matèries de 1r: Matemàtiques (estadística), Llengua (anàlisi de contingut), Geografia (cartografia), etc.

Junt amb la tutoria de grup i les matèries de 1r, el seminari és un dels espais per preparar els col·loquis amb persones expertes.

 

 

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L’Objectiu 4 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a propòsit d’aquí a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjançant l’educació pel desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i noviolència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. Més informació.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputació de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework