Tutoria de recerca

Vers un batxillerat com a comunitat de recerca compromesa

La tutoria del Treball de recerca s’inicia al desembre, amb una trobada orientada a:

  • Validar els interessos de l’estudiant
  • Identificar l√≠nies de recerca entre aquests interessos expressats
  • Clarificar l’objecte d’estudi
  • Acordar tasques per les properes setmanes (desembre i vacances d’hivern)

A partir d’aqu√≠, les trobades poden ser mensuals o, fins i tot, trimestrals, amb el suport de la comunicaci√≥ per internet: el correu electr√≤nic i, sobretot, el document de treball compartit des de l’inici per l’estudiant, al qual anir√† afegint apartats seguint el calendari de treball. En aquest document, la tutoria pot afegir comentaris, que l’estudiant revisa i respon entre trobades.

En totes les intervencions, dues q√ľestions guien la tutoria de recerca: qu√® ha de fer l’estudiant i per a qu√®, √©s a dir, qu√® ha d’aprendre. La resposta variar√† en funci√≥ de l’estudiant i l’etapa d’investigaci√≥ que transita per√≤, en tot cas, cal no perdre de vista que l’objectiu del Treball de recerca no √©s la publicaci√≥ cient√≠fica, sin√≥ la consolidaci√≥ de compet√®ncies clau, a nivell de secund√†ria, per a la continu√Įtat dels estudis i per a l’exercici de la ciutadania global.

Guia curricular

A m√©s, les intervencions cuiden de mantenir un clima de cordialitat i respecte. L’estudiant empr√®n un cam√≠ incert, de reconeixement dels l√≠mits del propi coneixement des de l’inici i fins al final, ple d’incid√®ncies i obstacles que l’obligaran a reconduir expectatives i estrat√®gies. A nivell emocional, el treball de recerca √©s un repte que, quan es supera (i tot l’alumnat pot superar-lo), empodera.

Investigar educa en ciudadanía: La voz de estudiantes (Youtube)

La tutoria pot ajudar a promoure la confian√ßa de l’estudiant per superar aquest repte reconeixent els aven√ßos i buscant, en cada moment, les oportunitats de millora a l’abast de l’estudiant. Aix√≠, en cada comunicaci√≥:

  1. Es verbalitza all√≤ que l’estudiant ha assolit, fet o aclarit.
  2. S’identifica all√≤ que l’estudiant pot ser capa√ß de resoldre en el curt termini per avan√ßar-hi.
  3. Entre totes les tasques possibles, es prioritzen aquelles que, efectivament, l’estudiant pot presentar en les properes setmanes.
  4. S’acorden les tasques seg√ľents que l’estudiant, efectivament, es compromet a presentar en una data propera determinada.
  5. L’estudiant anota aquestes tasques en el seu document de treball i agenda.

Igualment, √©s important mantenir una regularitat en la tutoria¬†del Treball de recerca, coherent amb el calendari de treball del centre. Les trobades (presencials o per videotrucada) poden ser mensuals o trimestrals, mentre que el seguiment per internet conv√© realitzar-lo en terminis m√©s curts, amb terminis d’unes 2 setmanes per completar les tasques acordades, de les quals rep devoluci√≥ durant la setmana seg√ľent. Es tracta d’ajudar l’estudiant a ocupar-se de forma regular de la recerca, amb tasques molt concretes, breus i assequibles, que li permetin veure avan√ßar el seu treball.

L’orientaci√≥ gira al voltant de l’expressi√≥ de l’estudiant. Aix√≠, les intervencions de tutoria s√≥n fonamentalment en forma de pregunta, escoltant amb inter√®s les respostes de l’estudiant i fent devoluci√≥ des del respecte. M√©s que proporcionar informaci√≥, la funci√≥ de la tutoria √©s ajudar l’estudiant a identificar i seleccionar cursos d’acci√≥, √©s a dir, ajudar-lo a prendre decisions responsables sobre el seu proc√©s de recerca. Com un GPS (Guia amb Preguntes i eScolta), per poder orientar la recerca, la tutoria necessita les coordenades que aporta l’estudiant amb les seves respostes i produccions. Aix√≠, algunes preguntes recurrents s√≥n:

Com ha anat? Has avançat?

A què et refereixes? Per exemple?

Has mencionat A i B, per quin t’inclines m√©s?

Es tracta d’ajudar l’estudiant a enraonar, valorar cr√≠ticament i prendre decisions responsables, que tenen present tamb√© la dimensi√≥ √®tica de la investigaci√≥ cient√≠fica.

7 moments de drets humans en la recerca de batxillerat

All√≤ que valorem √©s all√≤ que atendrem, all√≤ que cuidarem. Per aix√≤, la tutoria implementa un sistema d’avaluaci√≥ formativa, no qualificadora, basat en l’observaci√≥ sistem√†tica del complex proc√©s d’aprenentatge (cognitiu, socioafectiu i conductual) que s’est√† desenvolupant amb la recerca. En aquest sentit, la tutoria no qualifica sin√≥ que, peri√≤dicament, entrega un informe d’avaluaci√≥ continuada amb un par√†graf-resum dels principals aspectes del Treball de recerca a millorar durant el seg√ľent trimestre.

Avaluació formativa (qualificació final)

La tutoria √©s l’espai d’orientaci√≥ personalitzada dels treballs. Igualment, el temps de conversa (m√†xim 1 hora per sessi√≥) resulta m√©s eficient quan la tutoria de recerca s’ocupa de 3-4 Treballs de recerca, constitu√Įts en seminari d’investigaci√≥. Fins i tot, en situacions de bona entesa entre docents, es pot plantejar una cotutoria de les recerques, amb 2 docents a c√†rrec de la tutoria dels treballs d’un seminari, combinant les seves √†rees d’expertesa; per exemple, Lleng√ľes i Filosofia, per la recerca social qualitativa; Geografia i Biologia, per investigar un ecosistema urb√†; F√≠sica i Matem√†tiques, per la recerca en canvi clim√†tic; etc.

En tot cas, conv√© que docents i alumnes comptin amb d’altres espais lectius per promoure la discussi√≥ i el raonament cr√≠tic sobre la investigaci√≥.

Organització del treball

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L’Objectiu 4 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a propòsit d’aquí a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te√≤rics i pr√†ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan√ßant l‚Äôeducaci√≥ pel desenvolupament sostenible i l’adopci√≥ d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g√®nere, la promoci√≥ d’una cultura de pau i noviol√®ncia, la ciutadania mundial i la valoraci√≥ de la diversitat cultural i de la contribuci√≥ de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. Més informació.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputació de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework