Tercer trimestre: Dissenyar

Vers un batxillerat com a comunitat de recerca compromesa

Durant el tercer trimestre, l’alumnat inicia el disseny metodològic de la seva investigació en base a les troballes del marc teòric i l’objectiu de la recerca. És època d’avaluacions finals, de forma que la dedicació al treball de recerca disminueix. Tanmateix, la recerca continua present amb activitats de síntesi per anar pensant el disseny metodològic.

Aquestes activitats reforcen la comprensió de la lògica de la investigació i la interconnexió de les problemàtiques investigades. Per això, les qüestions investigades es posen en relació amb els continguts clau del batxillerat científic i social, i aquests amb els reptes globals de sostenibilitat i drets humans. Es tracta de promoure una mirada interdisciplinària, que connecti els estudis amb la vida i la transformació social.

Una seqüència didàctica orientativa seria:

Introducció (abril)

    • Lliurament d’un esquema del marc teòric (després de vacances)
    • Taller: Ètica en la recerca (Filosofia)

Nus (maig)

    • Pòster de projecte
    • Mostra de pòsters de projecte: Investigar canvia el món
    • Coavaluació del rigor metodològic

Desenllaç (juny)

    • Lliurament de Mètode i Annexos
    • Seminaris i tutoria de recerques

En el nou currículum de batxillerat (pendent d’aprovació), aquesta seqüència podria encabir-se en una optativa basada en un projecte d’aprenentatge, amb l’exposició “Investigar canvia el món” com a producció final dels grups.


 

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L’Objectiu 4 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a propòsit d’aquí a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjançant l’educació pel desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i noviolència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. Més informació.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputació de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework