Biodiversitat

En el Conveni sobre la Diversitat Biològica, publicat per les Nacions Unides l’any 1992, es parla del concepte de “diversitat biològica”, que es defineix com:

La variabilitat d’organismes vius de qualsevol font, inclosos, entre d’altres, els ecosistemes terrestres i marins i altres ecosistemes aquàtics i els complexos ecològics de què formen part.

A la definició s’afegeix que la “diversitat biològica”:

Comprèn la diversitat dins de cada espècie, entre les espècies i dels ecosistemes.

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avançar en la protecció dels drets humans de totes les persones arreu del món.

La diversitat biològica i els ecosistemes figuren de manera destacada en molts dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les metes associades. La diversitat biològica és un component fonamental de moltes activitats econòmiques, especialment les relacionades amb la ramaderia i l’agricultura, la silvicultura i la pesca. Prop de la meitat de la població mundial depèn directament dels recursos naturals per als seus mitjans de vida, i moltes de les persones més vulnerables depenen directament de la diversitat biològica per satisfer les necessitats diàries de subsistència (Conveni sobre la Diversitat Biològica, 2015).

En concret, l’ODS 15 es proposa gestionar sosteniblement els boscos, lluitar contra la desertificació, aturar i invertir la degradació de les terres i aturar la pèrdua de biodiversitat. Entre les seves metes, inclou:

15.5 Adoptar mesures urgents i significatives per reduir la degradació dels hàbitats naturals, aturar la pèrdua de la diversitat biològica i, per al 2020, protegir les espècies amenaçades i evitar-ne l’extinció.

Recursos

Etiquetes:

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L’Objectiu 4 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a propòsit d’aquí a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjançant l’educació pel desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i noviolència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. Més informació.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputació de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework