Canviar l鈥檈scola per canviar el m贸n

Els dies 10 i 11 d鈥檃bril hem participat a Barcelona a la trobada d鈥檌ntercanvi d鈥檈xperi猫ncies educatives transformadores “Canviar l鈥檈scola per canviar el m贸n”. Impulsada per Lafede.cat i el Departament d鈥橢nsenyament en el marc del projecte europeu REDDSO (Regions per l’educaci贸 per al desenvolupament sostenible i la solidaritat internacional), l鈥檕bjectiu de la cita ha estat obrir un espai d鈥檌ntercanvi d鈥檈xperi猫ncies entre ONG i centres educatius on reflexionar sobre els diferents rols en la transformaci贸 col路lectiva del territori.

Canviar escola per canviar monLA COOPERACI脫 EDUCATIVA REQUEREIX TEMPS I DI脌LEG

Des del programa PAULA, hem presentat a la trobada les viv猫ncies i resultats del programa Recerca per a la pau, que d贸na suport a treballs i projectes de recerca de secund脿ria en temes de drets humans, desenvolupament sostenible i ciutadania global. Per aix貌, ens hi han acompanyat dues professores de l鈥橧nstitut Montju茂c, que des de fa tres cursos participa en el programa i que ha contribu茂t molt significativament al disseny i evoluci贸 de les seves activitats.

Una reflexi贸 compartida que ha sorgit durant la presentaci贸 茅s que la democr脿cia implica pluralitat i que, davant la realitat de claustres plurals, els acords i consensos per a la participaci贸 s鈥檋an d鈥檃nar construint des de baix, des de la diversitat i les caracter铆stiques 煤niques de cada centre educatiu. Aquest nivell de cooperaci贸 requereix temps, per al coneixement mutu, i di脿leg per anar construint conjuntament visions i pr脿ctiques de l鈥檈ducaci贸 per a la ciutadania global.

UN ELEMENT IMPRESCINDIBLE 脡S LA PARTICIPACI脫 ACTIVA DE L’ALUMNAT

Durant els dos dies de la trobada, s鈥檋an compartit 18 experi猫ncies educatives organitzades en sis taules tem脿tiques (medi ambient, interculturalitat, sostenibilitat econ貌mica i social, g猫nere, participaci贸 ciutadana i pau i drets humans) que han obert el debat sobre el paper de l鈥檈scola al territori i el rol de cadascun dels agents educatius en la implementaci贸 de l鈥檈ducaci贸 transformadora.

Moltes de les propostes presentades s鈥檋an basat en metodologies com l鈥橝prenentatge Servei o el Treball Globalitzat, que requereixen la implicaci贸 de l鈥檃lumnat en totes les seves fases. De fet, algunes de les experi猫ncies han estat presentades pels propis alumnes implicats, amb l鈥檃companyament del professorat i el suport de les entitats.

En aquest sentit, durant la trobada s鈥檋a pogut constatar la necessitat de proposar experi猫ncies vivencials on els infants i joves se sentin escoltats i protagonistes; aix铆 com la import脿ncia de construir projectes compartits entre els centres i el seu entorn organitzat.

La trobada tamb茅 ha estat l’ocasi贸 per presentar la Guia per a la integraci贸 de l鈥橢pD al curr铆culum des de l鈥檈nfocament competencial, una guia en l铆nia i interactiva que, durant prop de quatre anys, ha implicat m茅s d鈥檜na seixantena de docents i membres d鈥橭NG.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework