Canvi clim脿tic

Aqu铆 trobareu fonts d’informaci贸 per a projectes d’educaci贸 en drets humans i ciutadania global.
flecha

Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Centres de recerca | Informes i publicacions

Organismes governamentals

A nivell internacional

 • United Nations Climate Change (UNFCCC). Entitat de les Nacions Unides encarregada de donar suport a la resposta global a l’amena莽a del canvi clim脿tic. Proporciona coneixements t猫cnics i assist猫ncia en l’an脿lisi i revisi贸 de la informaci贸 sobre el canvi clim脿tic proporcionada per les Parts i en l’aplicaci贸 dels mecanismes de Kyoto. Tamb茅 mant茅 el Registre de contribucions nacionalment determinades (NDC), establert en virtut de l’Acord de Par铆s.
  • Convenci贸 marc de les Nacions Unides sobre el canvi clim脿tic. Convenci贸 que t茅 per objectiu final l’estabilitzaci贸 de les concentracions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera a un nivell que eviti interfer猫ncies antropog猫niques perilloses amb el sistema clim脿tic. La Convenci贸 sost茅 que aquest nivell s’hauria d’aconseguir en un termini suficient per permetre que els ecosistemes s’adaptin naturalment al canvi clim脿tic, i per assegurar que la producci贸 d’aliments no es vegi amena莽ada i que el desenvolupament econ貌mic es pugui dur a terme de forma sostenible.
 • World Meteorological Organization (WMO). Organisme especialitzat de les Nacions Unides que exerceix com el seu portaveu autoritzat sobre l’estat i el comportament de l’atmosfera terrestre, la seva interacci贸 amb els oceans, el clima que produeix i la distribuci贸 resultant dels recursos h铆drics.
  • Global Climate Observing System. Programa que treballa per assegurar la provisi贸 sostinguda d’observacions f铆siques, qu铆miques i biol貌giques i de registres de dades necessaris per afrontar les preocupacions relacionades amb el clima, a trav茅s dels dominis atmosf猫rics, oce脿nics i terrestres, inclosos els cicles hidrol貌gics i de carboni i la criosfera.
 • United Nations Environment Programme (UN Environment). Principal autoritat ambiental a nivell mundial, la missi贸 de la qual 茅s dirigir i encoratjar la participaci贸 de les nacions i els pobles en la cura del medi ambient per millorar la seva qualitat de vida sense comprometre la de les generacions futures. Treballa per minimitzar la magnitud i l’impacte del canvi clim脿tic.
 • United Nations Division for Sustainable Development Goals (DSDG). Divisi贸 que proporciona lideratge en la promoci贸 i coordinaci贸 de l’execuci贸 del programa de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides des de la Confer猫ncia Rio+20 (2012). Inclou un apartat sobre canvi clim脿tic, on hi ha documents, publicacions, informes nacionals, etc., sobre la tem脿tica. Tamb茅 inclou una p脿gina de seguiment del progr茅s de l鈥橭bjectiu de Desenvolupament Sostenible 13, dedicat a prendre mesures urgents per combatre el canvi clim脿tic i els seus impactes.
 • United Nations Food and Agriculture Organization (FAO). Els objectius principals de la FAO s贸n: l’eradicaci贸 de la fam, la inseguretat aliment脿ria i la malnutrici贸; l’eliminaci贸 de la pobresa i l’impuls del progr茅s per a tothom, i l’ordenaci贸 i utilitzaci贸 sostenibles dels recursos naturals, incloent-hi la terra, l’aigua, l’aire, el clima i els recursos gen猫tics. Tenint en compte que el canvi clim脿tic amena莽a la capacitat de la ciutadania d’assolir la seguretat aliment脿ria mundial, eradicar la pobresa i aconseguir el desenvolupament sostenible, la FAO dona suport als pa茂sos en la mitigaci贸 i adaptaci贸 al canvi clim脿tic.

A nivell europeu

A nivell estatal i auton貌mic

 • Ministeri per a la Transici贸 Ecol貌gica. Departament competent en l’脿mbit de l’Administraci贸 General de l’Estat per a la proposta i execuci贸 de la pol铆tica del Govern en mat猫ria d’energia i medi ambient per a la transici贸 a un model productiu i social m茅s ecol貌gic i en mat猫ria d’aigua com a b茅 p煤blic essencial. Inclou l’Oficina Espanyola de Canvi Clim脿tic.
 • Departament de Territori i Sostenibilitat. Generalitat de Catalunya. El seu web permet consultar normatives, campanyes de sensibilitzaci贸, diagn貌stics,… en 脿mbits relacionats amb el medi ambient, com la qualitat atmosf猫rica, l鈥櫭簊 del s貌l, l鈥檃igua, els residus, etc.
 • Diputaci贸 de Barcelona. Els serveis de medi ambient de la Diputaci贸 de Barcelona treballen en xarxa amb els ajuntaments de la prov铆ncia per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, sense comprometre la qualitat de vida a altres regions del m贸n ni a les generacions futures. Compten amb tres 脿rees: avaluaci贸 i gesti贸 ambiental, canvi clim脿tic i sostenibilitat, i educaci贸 i promoci贸 ambiental.

ONG i moviments socials

A nivell internacional

 • GreenPeace. Organitzaci贸 independent, pol铆ticament i econ貌micament, que utilitza l’acci贸 directa no violenta per atreure l’atenci贸 p煤blica cap als problemes globals del medi ambient i impulsar les solucions necess脿ries per tenir un futur verd i en pau.
 • WWF. WWF treballa per un planeta viu i la seva missi贸 茅s aturar la degradaci贸 ambiental de la Terra i construir un futur en qu猫 l’茅sser hum脿 visqui en harmonia amb la natura: conservant la diversitat biol貌gica mundial, assegurant que l’煤s dels recursos naturals renovables sigui sostenible i promovent la reducci贸 de la contaminaci贸 i el consum desmesurat.

A nivell estatal i auton貌mic

 • Plataforma Espa帽ola de Acci贸n Clim谩tica. Iniciativa conjunta de l’Oficina Espanyola de Canvi Clim脿tic, el Grup Espanyol per al Creixement Verd, la Xarxa Espanyola de Pacte Mundial i ECODES, que proposa un marc de cooperaci贸 p煤blica privada promovent la participaci贸 i alineament de les estrat猫gies clim脿tiques de les entitats amb les accions governamentals per impulsar el compliment de l’Acord de Par铆s.
 • Comunidad #PorElClima. Grup d’entitats i empreses que busca articular tots els actors socials que es mobilitzen contra el canvi clim脿tic, sumant les accions de tothom per frenar-lo. El seu objectiu 茅s aconseguir que Espanya arribi al comprom铆s de reducci贸 d’emissions que recull l’Acord de Par铆s.
 • Ecologistes en Acci贸. Confederaci贸 de m茅s de 300 grups ecologistes distribu茂ts per pobles i ciutats que forma part de l’anomenat ecologisme social, el qual ent茅n que els problemes mediambientals tenen el seu origen en un model de producci贸 i consum cada vegada m茅s globalitzat, del qual deriven tamb茅 altres problemes socials, i que cal transformar si es vol evitar la crisi ecol貌gica.
 • ECODES (Ecologia i Desenvolupament). Fundaci贸 que busca c貌mplices en la ciutadania, les organitzacions de la societat civil, les empreses i les administracions p煤bliques per accelerar la transici贸 a una economia verda, inclusiva i responsable, emmarcada en una nova governan莽a, mitjan莽ant la innovaci贸 i la creaci贸 de ponts i aliances.
 • GLACKMA 鈥 Glaciars, Criokarst i Medi Ambient. Associaci贸 sense 脿nim de lucre que utilitza el registre de s猫ries temporals llargues (plurianuals) de desc脿rrega glacera per estudiar l’evoluci贸 temporal de l’escalfament global i contribuir a la conscienciaci贸, sensibilitzaci贸 i educaci贸 ciutadana respecte al medi ambient.

Centres de recerca

 • World Climate Research Programme. Patrocinat per l’Organitzaci贸 Meteorol貌gica Mundial (OMM), el Consell Internacional de la Ci猫ncia (ISC) i la Comissi贸 Oceanogr脿fica Intergovernamental (CIO) de la UNESCO, els seus dos objectius generals s贸n determinar la predictibilitat del clima i determinar l’efecte de les activitats humanes sobre el clima.
 • Global Climate Change: Vital Signs of the Planet (NASA). Centre de recerca que busca proporcionar al p煤blic not铆cies precises i oportunes i informaci贸 sobre el clima canviant de la Terra, juntament amb dades i visualitzacions actuals, presentades des de la perspectiva 煤nica de la NASA, una de les principals ag猫ncies mundials de recerca clim脿tica.
 • Climate Central. Organitzaci贸 independent de cient铆fics i periodistes que investiguen i informen sobre fets relacionats amb el canvi clim脿tic i el seu impacte en el p煤blic (climatologia, energia, augment del nivell del mar, incendis forestals, sequera, etc.).
 • Climate and Community Project (CCP). Grup d’experts sobre pol铆tiques clim脿tiques que desenvolupa investigacions sobre el nexe entre el clima i la desigualtat.
 • Centro Internacional para la Investigaci贸n del Fen贸meno de El Ni帽o. Centre de recerca que t茅 la missi贸 de promoure i desenvolupar accions per consolidar la interacci贸 ci猫ncia-pol铆tica i l’enfortiment dels serveis hidroclim脿tics i oce脿nics per tal de contribuir en la gesti贸 dels riscos i l’adaptaci贸 davant del canvi i la variabilitat clim脿tica.
 • Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC). Com a centre d鈥檈studi i reflexi贸 per a la realitzaci贸 efectiva dels drets humans, l’IDHC disposa d’una secci贸 de publicacions sobre drets humans i medi ambient, sobre els impactes del canvi clim脿tic en els drets humans i sobre la protecci贸 internacional per motius ambientals.
 • CICrA Justicia Ambiental. Cooperativa de recerca que se centra a diagnosticar, explicar i combatre les desigualtats derivades de la crisi global, marcada pels efectes de l’emerg猫ncia clim脿tica, la p猫rdua de la biodiversitat i l’esgotament i el deteriorament de b茅ns naturals essencials per a la vida, entre d’altres. Les seves 脿rees de coneixement principals s贸n les migracions clim脿tiques, el dret a l’aigua i al sanejament, el dret als serveis b脿sics, la democr脿cia ambiental i l’acompanyament a les reivindicacions dels pobles ind铆genes.

Informes i publicacions

 • Climate Research. Diari mediambiental de l’Inter-Research Science Center (Alemanya) que inclou articles sobre tots els aspectes de les interaccions del clima amb organismes, ecosistemes i societats humanes.
 • Anomalies de temperatura per pa铆s. El cient铆fic investigador de l’Institut Meteorol貌gic Finland猫s Antti Lipponen ha publicat, l’agost de 2018, aquesta visualitzaci贸 de dades que il路lustra l’evoluci贸 de l’escalfament del planeta de 1880 a 2017, desglossada per 191 pa茂sos, en base a dades GISTEMP de la NASA. La visualitzaci贸 revela que la majoria dels pa茂sos s’han escalfat com a m铆nim 1 grau Celsius, i tots menys un (Kiribati) s’han escalfat almenys 0.5 graus des de finals de 1800, en relaci贸 a la temperatura mitjana entre 1951 i 1980. L’any 2017, Lipponen havia presentat aquesta mateixa informaci贸 (relativa al per铆ode 1900-2016) mitjan莽ant un estil de visualitzaci贸 diferent.
 • Dades del medi ambient a Catalunya. L鈥檕puscle 鈥淒ades del Medi Ambient a Catalunya鈥 茅s una eina de consulta r脿pida, senzilla i efectiva que cont茅 les darreres dades estad铆stiques disponibles sobre el medi ambient a Catalunya. Podeu consultar-lo en catal脿, castell脿 i angl猫s.

Recursos relacionats

Etiquetes:

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework