CapaCITados. Tecnología para la ilusión y la inclusión

Accés a l’experiència
Autoria: CEIP Atalaya d’Atarfe (Granada), amb l’Ajuntament i diversos agents socials de la localitat
Curs: 2015-2016
Etapa: Primària
Projecte en què una escola va convidar la comunitat del seu municipi a formar part activa d’un projecte d’emprenedoria social relacionat amb la tecnologia al servei de la discapacitat (o de la diversitat funcional).

En primer lloc, CapaCITados va posar en marxa un procés d’informació adreçada a estudiants, professorat, famílies… en què agents socials de la localitat van facilitar claus, conceptes i propostes entorn del significat, conseqüències i responsabilitats personals i col·lectives de la diversitat funcional i els problemes d’accessibilitat.

Després, l’alumnat va iniciar una investigació per conèixer l’estat del problema al seu municipi; recollint dades, evidències i observacions per elaborar un primer informe diagnòstic, que va traslladar a l’Ajuntament. Amb el consistori, precisament, es va posar en marxa la Gimcana d’accessibilitat, que va aconseguir visibilitzar el projecte a la localitat.

A partir de la investigació realitzada, amb jocs de construccions i peces de LEGO, l’alumnat de 3r de primària va redissenyar el municipi, seguint els criteris establerts en el segell “Universalment Accessible”; els de 5è curs van indagar en altres millores, com en una falca portàtil que encaixés en les vorades o esglaons del carrer per transformar-los en una rampa, i altres estudiants de 3r cicle de Primària van redissenyar productes ortopèdics, que van fer realitat amb impressores 3D.

D’acord amb els estudis i les propostes de l’alumnat, l’Ajuntament havia d’incorporar les millores urbanístiques i les empreses havien d’oferir als usuaris productes més personalitzats i normalitzadors.

Finalment, el projecte es va avaluar mitjançant rúbriques dissenyades segons els criteris del centre per a l’assoliment d’aprenentatges i el domini de competències; i també es va treballar per a la seva àmplia difusió: un bloc a mode de diari; aparicions en premsa, revistes virtuals, articles i documents professionals; jornada de portes obertes; participació en fires i congressos; concessió de premis…

Etiquetes:, , ,

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework