Consum responsable

Aqu铆 trobareu fonts d’informaci贸 per a projectes d’educaci贸 en drets humans i ciutadania global.
flecha

Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Informes i publicacions

Organismes governamentals

A nivell internacional

A nivell estatal, auton貌mic i local

 • Recursos de consum responsable. Recursos de consum responsable recopilats per l’Oficina Municipal d’Informaci贸 al Consumidor (OMIC) de l’Ajuntament de Barcelona.
 • Som gent de profit. Campanya de l’Ag猫ncia de Residus de Catalunya que t茅 com a objectiu conscienciar la poblaci贸 de que el malbaratament d’aliments suposa llen莽ar tant els diners que ha costat produir-los com els recursos naturals invertits i desaprofitar un recurs molt valu贸s.

ONG i moviments socials

A nivell internacional

 • Oxfam Interm贸n. Moviment global que lluita al costat de les poblacions desfavorides per eradicar la injust铆cia i la pobresa, i per aconseguir que tots els 茅ssers humans puguin exercir plenament els seus drets i gaudir d’una vida digna. Un dels seus 脿mbits de treball 茅s el comer莽 just, sobre el qual publica informes.
 • GreenPeace. Organitzaci贸 independent, pol铆ticament i econ貌micament, que utilitza l’acci贸 directa no violenta per atreure l’atenci贸 p煤blica cap als problemes globals del medi ambient i impulsar les solucions necess脿ries per tenir un futur verd i en pau.
 • Slow Food. Organitzaci贸 global, fundada per evitar la desaparici贸 de les cultures i tradicions aliment脿ries locals, contrarestar l’augment de la vida r脿pida i combatre l’esc脿s inter猫s de les persones en els aliments que mengen, d’on provenen i com les opcions aliment脿ries afecten el m贸n. El moviment ha arrelat a Barcelona.
 • The Freecycle Network鈩. Moviment de base i sense 脿nim de lucre de persones que estan donant (i rebent) articles gratu茂ts a les seves ciutats. Pret茅n fomentar la reutilitzaci贸 i evitar que els articles en bon estat acabin als abocadors. Ser-ne membre 茅s gratu茂t i cada grup local 茅s moderat per voluntariat local.
 • eReuse.org (Reutilitzaci贸 electr貌nica). Creaci贸, compartici贸 i gesti贸 col路lectiva d’un conjunt de recursos de codi obert per estendre la vida 煤til dels productes electr貌nics i garantir el seu reciclatge.

A nivell estatal i auton貌mic

 • Ecologistes en Acci贸. Confederaci贸 de m茅s de 300 grups ecologistes distribu茂ts per pobles i ciutats que forma part de l’anomenat ecologisme social, el qual ent茅n que els problemes mediambientals tenen el seu origen en un model de producci贸 i consum cada vegada m茅s globalitzat, del qual deriven tamb茅 altres problemes socials, i que cal transformar si es vol evitar la crisi ecol貌gica.
 • ECODES (Ecologia i Desenvolupament). Fundaci贸 que busca c貌mplices en la ciutadania, les organitzacions de la societat civil, les empreses i les administracions p煤bliques per accelerar la transici贸 a una economia verda, inclusiva i responsable, emmarcada en una nova governan莽a, mitjan莽ant la innovaci贸 i la creaci贸 de ponts i aliances.
 • Rezero (Fundaci贸 Catalana per a la Prevenci贸 de Residus i el Consum Responsable). Entitat privada sense 脿nim de lucre impulsada per entitats ecologistes i c铆viques, amb el suport i la participaci贸 de sectors diversos de la societat civil, les administracions i el m贸n empresarial. Vol canviar el model de producci贸 i consum cap al Residu Zero, mitjan莽ant l’impuls d’accions i pol铆tiques transformadores de prevenci贸 de residus i el treball en xarxa amb tots els agents socials i econ貌mics.
 • REAS. Xarxa de xarxes d’economia alternativa i solid脿ria de la qual formen part m茅s de 500 entitats. Neix per donar resposta a la deshumanitzaci贸 de l’economia, el deteriorament del medi ambient i la p猫rdua de valors socials.
 • Xarxa d’Economia Solid脿ria (XES). Organitzaci贸 que defensa un sistema econ貌mic respectu贸s amb les persones, el medi ambient i els territoris que funciona sota criteris democr脿tics, d鈥檋oritzontalitat, transpar猫ncia, equitat i participaci贸.
 • Xarxa de Consum Solidari. Xarxa que busca contribuir a la mobilitzaci贸 pol铆tica i l鈥檃poderament popular davant del sistema capitalista i patriarcal, aix铆 com construir altres m贸ns possibles, especialment una altra forma de producci贸, comer莽 i consum.
 • SETEM. Federaci贸 de 10 ONG de solidaritat internacional que centra el seu treball independent en conscienciar la societat de les desigualtats Nord-Sud, denunciar les seves causes i promoure transformacions socials, individuals i col.lectives, per aconseguir un m贸n m茅s just i solidari.
 • Pam a Pam. Mapa col路laboratiu impulsat per SETEM i la Xarxa d鈥橢conomia Solid脿ria (XES) que mostra, a Catalunya, iniciatives (d’alimentaci贸, habitatge, serveis, energia鈥) que siguin de consum responsable i d’economia solid脿ria. S’hi pot col路laborar detectant i entrevistant experi猫ncies que s’incorporen al mapa.
 • Campanya Roba Neta. Xarxa internacional d鈥橭NG, sindicats i organitzacions de persones consumidores que t茅 l鈥檕bjectiu de millorar les condicions de les persones treballadores de la ind煤stria global de la confecci贸. A Catalunya la coordina SETEM; els darrers anys, amb el col路lectiu RETS.
 • Espigoladors. Organitzaci贸 sense 脿nim de lucre que lluita contra el malbaratament alimentari alhora que apodera persones en risc d鈥檈xclusi贸 social d鈥檜na manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.
 • Ecoserveis. Entitat que acosta l’energia a la societat i promou un model energ猫tic just i sostenible.

Informes i publicacions

 • Consumo y estilos de vida: Cambio Global Espa帽a 2020/50. Informe que construeix un marc d’informaci贸 al voltant del consum i la sostenibilitat a Espanya, passant del diagn貌stic a la construcci贸 d’escenaris de futur i a l’elaboraci贸 de propostes. 脡s el resum del treball coordinat entre diferents equips d’investigaci贸 i diverses metodologies.
 • Alterconsumismo. Bloc coral dirigit per Anna Argem铆, periodista especialitzada en comer莽 just, consum responsable i alternatiu. Els 煤ltims anys va encarregar-se de la comunicaci贸 externa del comer莽 just a Interm贸n Oxfam.
 • Luna Marb谩n. Revista digital sobre vida slow i eco-friendly.
 • Opcions. Revista del Centre de Recerca i Informaci贸 en Consum que inclou coneixements, orientacions, recursos, reflexions, 脿nims… per fer realitat un consum i uns estils de vida transformadors. Vol ser una font d’inspiraci贸 per imaginar, experimentar i consolidar canvis, i un altaveu dels que creuen que repensar la societat de consum 茅s una de les peces clau per aspirar a un m贸n millor.
 • Dades del medi ambient a Catalunya. L鈥檕puscle 鈥淒ades del Medi Ambient a Catalunya鈥 茅s una eina de consulta r脿pida, senzilla i efectiva que cont茅 les darreres dades estad铆stiques disponibles sobre el medi ambient a Catalunya. Podeu consultar-lo en catal脿, castell脿 i angl猫s.

Recursos relacionats

Etiquetes:

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework