Contaminaci贸

El Glossari d’Estad铆stiques Ambientals (Divisi贸 d’Estad铆stica de les Nacions Unides, 1997) contempla dues accepcions de contaminaci贸:

La pres猫ncia de subst脿ncies i calor en el medi ambient (aire, aigua, terra), la naturalesa, ubicaci贸 o quantitat dels quals produeix efectes ambientals indesitjables.

L’activitat que genera contaminants.

En concret, l’ONU fa refer猫ncia a sis formes de contaminaci贸:

  • De l’aire
  • De l鈥檃igua dol莽a
  • De la terra i del s貌l
  • Del mar i la costa
  • Qu铆mica
  • Per residus

Sobre la contaminaci贸 de l’aire, el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) (consultat el 2022) alerta que est脿 estretament relacionada amb el canvi clim脿tic, ja que tots els principals contaminants tenen un impacte en el clima i la majoria comparteixen fonts comunes amb els gasos d’efecte hivernacle. Per aix貌, el programa de l’ONU sost猫 que millorar la qualitat de l’aire aportar脿 salut, m茅s desenvolupament net i beneficis ambientals, juntament amb la mitigaci贸 del canvi clim脿tic.

En aquesta l铆nia, l’any 2018, el PNUMA va desenvolupar un Pla d’aplicaci贸 “Cap a un planeta lliure de contaminaci贸” per a la salut i el benestar de les persones i el medi ambient.

Igualment, el PNUMA disposa d’una Unitat de Contaminaci贸, Salut i Medi Ambient per abordar els vincles entre aquestes tres tem脿tiques.

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius (ODS) per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avan莽ar en la protecci贸 dels drets humans de totes les persones arreu del m贸n.

Tenint en compte les m煤ltiples formes de contaminaci贸, aquesta realitat es tracta en diverses metes de l’Agenda 2030:

  • Meta 9 de l鈥ODS 3 sobre Salut i benestar:

Per al 2030, reduir substancialment el nombre de morts i malalties produ茂des per productes qu铆mics perillosos i la contaminaci贸 de l’aire, l’aigua i el s貌l.

  • Meta 3 de l’ODS 6 sobre Aigua neta i sanejament:

D’aqu铆 al 2030, millorar la qualitat de l’aigua reduint la contaminaci贸, eliminant-ne el vessament i minimitzant l’emissi贸 de productes qu铆mics i materials perillosos, reduint a la meitat el percentatge d’aig眉es residuals sense tractar i augmentant considerablement el reciclatge i la reutilitzaci贸 sense riscos a nivell mundial.

  • Meta 1 de l’ODS 14 sobre Vida submarina:

D’aqu铆 al 2025, prevenir i reduir significativament la contaminaci贸 marina de tota mena, en particular la produ茂da per activitats realitzades a terra, inclosos els detrits marins i la pol路luci贸 per nutrients.

Igualment, tot i que no se citi de forma espec铆fica en les seves metes, la problem脿tica de la contaminaci贸 est脿 relacionada amb l’ODS 11 sobre Ciutats i comunitats sostenibles, l’ODS 12 sobre Producci贸 i consum responsables, l’ODS 13 sobre Acci贸 pel clima i l’ODS 15 sobre Vida d’ecosistemes terrestres.

Recursos

Recursos did脿ctics externs

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework