Cooperaci贸 internacional al desenvolupament

Aqu铆 trobareu fonts d’informaci贸 per a projectes d’educaci贸 en drets humans i ciutadania global.
flecha

Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Centres de recerca | Estad铆stiques

Organismes governamentals

 • Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD). Organisme mundial de les Nacions Unides en mat猫ria de desenvolupament que promou el canvi i connecta els pa茂sos amb els coneixements, l’experi猫ncia i els recursos necessaris per ajudar els pobles a forjar una vida millor. Es concentra en els desafiaments de: desenvolupament sostenible; governan莽a democr脿tica i manteniment de la pau; i clima i resili猫ncia als desastres. En cadascuna d’aquestes esferes tem脿tiques, el PNUD defensa la protecci贸 dels drets humans i especialment l’apoderament de la dona.
 • Banc Mundial. El Banc Mundial funciona com una cooperativa integrada per 189 pa茂sos membres, que s贸n representats per una Junta de Governadors, els quals en general s贸n ministres de Finances o de Desenvolupament dels pa茂sos membres i es reuneixen un cop l’any. Els objectius d’aquest organisme s贸n acabar amb la pobresa extrema i promoure la prosperitat compartida i una major equitat en el m贸n en desenvolupament.
 • Ag猫ncia Espanyola de Cooperaci贸 Internacional per al Desenvolupament (AECID). Principal 貌rgan de gesti贸 de la cooperaci贸 espanyola, adscrit al Ministeri d’Afers Exteriors, Uni贸 Europea i Cooperaci贸 i orientat a la lluita contra la pobresa i pel desenvolupament hum脿 sostenible. Segueix les directrius del Pla Director de la Cooperaci贸 Espanyola, d’acord amb l’agenda internacional marcada pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i amb atenci贸 a tres elements transversals: la perspectiva de g猫nere, la qualitat mediambiental i el respecte a la diversitat cultural. Al seu web recull publicacions que ha generat al llarg dels anys; entre elles, els seus plans estrat猫gics, que estableixen les bases de les seves accions.
 • Cooperaci贸n Espa帽ola. Portal que recull institucions, recursos i capacitats que Espanya posa a disposici贸 dels pa茂sos en desenvolupament per tal de contribuir al desenvolupament hum脿, l’erradicaci贸 de la pobresa i el ple exercici dels drets.
 • Ag猫ncia Catalana de Cooperaci贸 al Desenvolupament (ACCD). Organisme de la Generalitat de Catalunya responsable de gestionar les pol铆tiques de cooperaci贸 al desenvolupament i acci贸 humanit脿ria. 脡s el principal instrument del Govern i la ciutadania de Catalunya per sumar-se a la comunitat internacional en el comprom铆s per construir un m贸n m茅s just i solidari, i treballar per garantir l’acc茅s als drets fonamentals i al lliure desenvolupament de les persones i els pobles d’arreu del m贸n.
 • Xarxa Barcelona Municipis per a la Cooperaci贸 al Desenvolupament (XBMCD). Espai d’intercanvi d’experi猫ncies i coneixements; punt d’informaci贸, formaci贸 i debat; i mecanisme de suport t猫cnic i econ貌mic per a les accions de les entitats locals, tant en l’脿mbit de la planificaci贸 general com en el de la sensibilitzaci贸 i en el de les accions a l’exterior.

ONG i moviments socials

 • European NGO confederation for Relief and Development (CONCORD). Fundada el 2003 per ONG per al desenvolupament de tot Europa (avui dia, representa m茅s de 2.600 ONG), 茅s el principal interlocutor amb les institucions de la UE sobre les pol铆tiques de desenvolupament. El seu objectiu 茅s enfortir l’impacte de les ONG europees de desenvolupament en les institucions europees i influir positivament en les pol铆tiques europees de desenvolupament per a un m贸n equitatiu, just i sostenible.
 • Coordinadora de ONG para el Desarrollo. La Coordinadora integra ONG de Desenvolupament d’脿mbit estatal i coordinadores auton貌miques que treballen arreu del m贸n, on l’entitat promou la just铆cia social i la garantia dels drets humans.
 • Lafede.cat – Organitzacions per a la Just铆cia Global. Xarxa d’organitzacions catalanes que promou l鈥檃cci贸 col路lectiva de les entitats afiliades per aconseguir la just铆cia social i l鈥檈radicaci贸 de les desigualtats a tot arreu, a d鈥檃ltres llocs del m贸n i a Catalunya, mitjan莽ant la cooperaci贸 al desenvolupament, la defensa i promoci贸 dels drets humans i el foment de la pau.
 • Oxfam Interm贸n. ONG que treballa per reduir les desigualtats socials i econ貌miques al m贸n. Disposa d’un portal de transpar猫ncia i vigil脿ncia de la cooperaci贸 espanyola que inclou 10 preguntes freq眉ents sobre Cooperaci贸 al Desenvolupament com una primera aproximaci贸 a aquesta tem脿tica.
 • Creu Roja. Una de les ONG amb m茅s traject貌ria d鈥檃juda a persones en situaci贸 de vulnerabilitat i de cooperaci贸 al desenvolupament. Al seu web podem trobar els 脿mbits d鈥檃cci贸, mem貌ries dels projectes duts a terme i descripci贸 dels projectes actuals.
 • Paz y desarrollo. Organitzaci贸 social per a la cooperaci贸 i el desenvolupament, que de forma global actua en pa茂sos empobrits i en vies de desenvolupament. La seva definici贸 inclou accions vinculades al respecte dels drets humans, instruments per al desenvolupament endogen, econ貌mic i social, i una especialitzaci贸 en equitat de g猫nere.

Centres de recerca

 • Red Espa帽ola de Estudios del Desarrollo (REEDES). Xarxa acad猫mica, interdisciplin脿ria, especialitzada en la investigaci贸 i la doc猫ncia en temes de desenvolupament i cooperaci贸 internacional. Impulsa l’edici贸 a Espanya de la Revista Iberoamericana d’Estudis del Desenvolupament, en col路laboraci贸 amb la C脿tedra de Cooperaci贸 Internacional de la Universitat de Saragossa.
 • Hegoa, Instituto de Estudios sobre Desarrollo y Cooperaci贸n Internacional. Institut mixt de la Universitat del Pa铆s Basc, creat per aquesta universitat i per l’associaci贸 Hegoa. Els seus or铆gens es remunten al 1987. Des de la seva identitat com a institut universitari i associaci贸 civil, el seu 脿mbit de treball 茅s la promoci贸 del desenvolupament hum脿 i la cooperaci贸 internacional, aportant investigaci贸 i an脿lisi, recursos d’informaci贸 i documentaci贸, doc猫ncia de postgrau i altres programes docents de formaci贸 universit脿ria en desenvolupament i cooperaci贸, generaci贸 de capacitats per a l’enfortiment del teixit social de la cooperaci贸, assessoria t猫cnica a diverses entitats i institucions p煤bliques, i programes i projectes de cooperaci贸.
 • Observatorio de Cooperaci贸n Descentralizada. Centre de refer猫ncia al servei de les ciutats, regions i territoris en l鈥檃n脿lisi de la cooperaci贸 descentralitzada i l鈥檃cci贸 internacional dels governs locals. Contribueix a construir un marc d鈥檌nterpretaci贸, identificar tend猫ncies sobre aquests fen貌mens i valoritzar-los.
 • Oxfam Interm贸n. L’ONG publica estudis i informes amb l’objectiu de generar canvis sostenibles en idees, valors, pol铆tiques i pr脿ctiques que millorin les condicions de vida de les poblacions empobrides.
 • 脥ndex de comprom铆s amb la reducci贸 de la desigualtat (CRI). 脥ndex elaborat per Oxfam International i Development Finance International (DFI) que mesura el grau de comprom铆s dels governs amb la reducci贸 de l鈥檈scletxa entre rics i pobres. En concret, l鈥櫭璶dex analitza l鈥檃cci贸 dels governs respecte a la despesa social, la pol铆tica tribut脿ria i els drets laborals.
 • IEMed (Institut Europeu de la Mediterr脿nia). Think and do tank especialitzat en les relacions euromediterr脿nees.

Estad铆stiques

 • UNdata. Portal de la Divisi贸 d’estad铆stiques de les Nacions Unides (UNSD) que cont茅 dades estad铆stiques en diferents 脿mbits, com ara agricultura, crims, educaci贸, medi ambient, demografia, migracions i un llarg etc猫tera d鈥檌ndicadors del grau de desenvolupament dels estats.
 • Social Progress Index. L鈥櫭峮dex de Progr茅s Social 茅s una eina creada per l鈥橭NG Social Progress Imperative que recull dades sobre el benestar social i la salut ambiental de les societats per a la millora del progr茅s social. Permet consultar la puntuaci贸 que cada pa铆s obt茅 per a diferents 铆tems. Al web de la iniciativa s鈥檈xplica la metodologia emprada per recollir les dades, com es calculen les puntuacions, etc.
 • How we can make the world a better place by 2030. En aquest v铆deo, un dels creadors de l鈥櫭峮dex de Progr茅s Social, Michael Green, parla de com aquesta eina hauria de contribuir a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible; o, si m茅s no, a apropar-s鈥檋i.

Recursos relacionats

Etiquetes:

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework