Corrupci贸

L’Asian Development Bank (ABD) (1998) defineix la corrupci贸 com:

Qualsevol comportament en qu猫 les persones del sector p煤blic o privat s’enriqueixen de manera indeguda i il路legal elles mateixes o a les persones properes, o indueixen altres a fer-ho, fent un mal 煤s de la seva posici贸.

Per la seva banda, l’Oficina Antifrau de Catalunya (2010) diu que la corrupci贸 es produeix

Quan una persona que ostenta un c脿rrec o compleix una funci贸 determinada viola un deure propi d鈥檃quest c脿rrec o d鈥檃questa funci贸 amb l鈥檈xpectativa d鈥檕btenir un benefici indegut.

M茅s succintament, en la seva ‘Guia de llenguatge clar sobre lluita contra la corrupci贸’ (2009, p. 14), Transpar猫ncia Internacional parla de la corrupci贸 com d’un:

Ab煤s del poder per a benefici propi.

L’entitat diu tamb茅 que aquest ab煤s

Es pot classificar en corrupci贸 a gran escala, menor i pol铆tica, segons la quantitat de fons perduts i el sector en qu猫 es produeixi.

De cadascun dels casos, Transpar猫ncia Internacional ofereix les seg眉ents definicions:

 • Corrupci贸 a gran escala:

Actes comesos als nivells m茅s alts del govern que involucren la distorsi贸 de pol铆tiques o de funcions centrals de l’Estat, i que permeten als l铆ders beneficiar-se a costa del b茅 com煤.

 • Corrupci贸 menor. Transpar猫ncia Internacional la centra en l’acte del suborn, que defineix com:

Un oferiment, promesa, entrega, acceptaci贸 o exig猫ncia d’un incentiu per fer una acci贸 il路l铆cita, anti猫tica o que suposa ab煤s de confian莽a.

 • Corrupci贸 pol铆tica:

Manipulaci贸 de pol铆tiques, institucions i normes de procediment en l’assignaci贸 de recursos i finan莽ament per part dels responsables de les decisions pol铆tiques, que abusen de la seva posici贸 per conservar-ne el seu poder, estatus i patrimoni.

Igualment, Transpar猫ncia Internacional (2021, p. 2) proposa 11 manifestacions de corrupci贸 per elaborar el seu 铆ndex:

 1. Suborn
 2. Desviament de fons p煤blics
 3. Preponder脿ncia de funcionaris p煤blics que aprofiten la seva funci贸 per a benefici personal, sense fer front a cap conseq眉猫ncia
 4. Possibilitat dels governs de contenir la corrupci贸 i fer complir mecanismes d’integritat efica莽os al sector p煤blic
 5. Traves administratives i requisits burocr脿tics excessius que podrien incrementar les oportunitats de corrupci贸
 6. Nomenaments a l’administraci贸 p煤blica efectuats en funci贸 del nepotisme, en comptes del m猫rit
 7. Enjudiciament penal efectiu de funcionaris corruptes
 8. Lleis adequades sobre divulgaci贸 financera i prevenci贸 de conflictes d’inter猫s per a funcionaris p煤blics
 9. Protecci贸 legal de denunciants, periodistes i investigadors quan informen sobre casos de suborn i corrupci贸
 10. Captura de l’Estat per interessos particulars
 11. Acc茅s de la societat civil a informaci贸 sobre assumptes p煤blics

En el pr貌leg de la Convenci贸 de les Nacions Unides contra la Corrupci贸 (2004), l’aleshores Secretari General de l’ONU, Kofi A. Annan, parla de la corrupci贸 com d’una

Plaga insidiosa que t茅 un ampli espectre de conseq眉猫ncies corrosives per a la societat. Socava la democr脿cia i l’estat de dret, d贸na peu a violacions dels drets humans, distorsiona els mercats, menyscaba la qualitat de vida i permet l’aflorament de la delinq眉猫ncia organitzada, el terrorisme i altres amenaces a la seguretat humana.

Aquest fenomen maligne es d贸na a tots els pa茂sos 鈥攇rans i petits, rics i pobres鈥 per貌 els seus efectes s贸n especialment devastadors al m贸n en desenvolupament. La corrupci贸 afecta infinitament m茅s els pobres perqu猫 desvia els fons destinats al desenvolupament, soscava la capacitat dels governs d’oferir serveis b脿sics, alimenta la desigualtat i la injust铆cia i descoratja la inversi贸 i els ajuts estrangers. La corrupci贸 茅s un factor clau del baix rendiment i un obstacle molt important per alleugerir la pobresa i el desenvolupament.

En aquesta l铆nia, el par脿graf 19 de la Declaraci贸 de Johannesburg sobre el Desenvolupament Sostenible (ONU, 2002) declara que la corrupci贸 representa una amena莽a per al desenvolupament sostenible de la poblaci贸.

Sobre com combatre aquesta amena莽a, en el ‘Glossari de normes penals internacionals’ (2008), l’Organitzaci贸 per a la Cooperaci贸 i el Desenvolupament Econ貌mics (OCDE) afirma que alguns pa茂sos del Pla d’Acci贸 d’Istanbul, en les seves lleis penals i d’anticorrupci贸, defineixen la corrupci贸 com un delicte espec铆fic, per貌 sost茅 que, 芦a la pr脿ctica, aquestes definicions de corrupci贸 sovint s贸n massa generals o vagues des de la perspectiva del dret penal禄 i, 芦com a resultat, hi ha hagut molt pocs processaments o condemnes per aquests delictes禄.

En aquest sentit, el glossari recull que l’OCDE, el Consell d’Europa i les Convencions de l’ONU no defineixen 鈥渃orrupci贸鈥, sin贸 que 芦estableixen els delictes per a una s猫rie de comportaments corruptes禄. En concret, el Conveni de l’OCDE estableix el delicte de suborn de funcionaris p煤blics estrangers, mentre que el Conveni del Consell d’Europa estableix delictes com el tr脿fic d’influ猫ncies i el suborn de funcionaris p煤blics nacionals i estrangers. A m茅s d’aquests tipus de conductes, les disposicions obligat貌ries de la Convenci贸 de les Nacions Unides tamb茅 inclouen la malversaci贸, l’apropiaci贸 indeguda o altres desviacions de b茅ns per part d’un funcionari p煤blic i l’obstrucci贸 de la just铆cia.

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius (ODS) per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avan莽ar en la protecci贸 dels drets humans de totes les persones arreu del m贸n.

En concret, l鈥ODS 16聽es proposa promoure societats pac铆fiques i inclusives per al desenvolupament sostenible, facilitar l鈥檃cc茅s a la just铆cia per a tothom i crear institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.聽Entre les seves metes, inclou:

16.5 Reduir considerablement la corrupci贸 i el suborn en totes les seves formes.

Recursos

Etiquetes:

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework