Desforestaci贸

En l’informe especial ‘脷s de la terra, canvi d’煤s de la terra i silvicultura’ (2000), el Grup Intergovernamental d鈥橢xperts sobre el Canvi Clim脿tic (IPCC, per les seves sigles en angl猫s) apunta que 芦hi ha diverses maneres d’abordar les definicions de forestaci贸, reforestaci贸 i desforestaci贸禄.

Si ens basem en el concepte de canvi d’煤s de la terra, l’IPCC afirma que聽la desforestaci贸 es definiria com:

La conversi贸 d’una extensi贸 boscosa en no boscosa.

Tanmateix, l’IPCC apunta que podria proposar-se una definici贸 alternativa de la desforestaci贸 basada en:

Una disminuci贸 donada de la coberta de dosser o de la densitat de carboni, o la superaci贸 d’un d’una seq眉猫ncia de llindars.

En un informe especial sobre canvi clim脿tic, desertificaci贸, degradaci贸 de la terra, gesti贸 sostenible de la terra, seguretat aliment脿ria i fluxos de gasos d’efecte hivernacle en els ecosistemes terrestres (2019), l’IPCC concreta que la desforestaci贸 茅s

La conversi贸 de bosc en terra no forestal que implica una p猫rdua de coberta arb貌ria i un canvi d’煤s del s貌l.

Tot i aix铆, el mateix informe deixa clar que no es pot parlar de desforestaci贸 si es tracta d’芦una p猫rdua temporal de coberta forestal, a causa de pertorbacions o collites, amb expectativa de rebrot forestal禄.

La desforestaci贸, segueix l’IPCC, 芦pot provocar la degradaci贸 del s貌l禄. I, 芦d’entre els processos de degradaci贸 de la terra, la desforestaci贸, l’augment dels incendis forestals, la degradaci贸 dels s貌ls de torba i el desgel del permafrost s贸n els que m茅s contribueixen al canvi clim脿tic mitjan莽ant l’alliberament de gasos d’efecte hivernacle (GEH) i la reducci贸 dels embornals de carboni terrestres despr茅s de la desforestaci贸禄.

Per fer-hi front, el grup d’experts subratlla que 芦la gesti贸 forestal sostenible pot prevenir la desforestaci贸, mantenir i millorar els embornals de carboni i contribuir als objectius de reducci贸 d’emissions de GEH禄. A m茅s, sost茅 que aquest tipus de gesti贸 dels boscos 芦genera beneficis socioecon貌mics i proporciona fibra, fusta i biomassa per satisfer les necessitats creixents de la societat禄.

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius (ODS) per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avan莽ar en la protecci贸 dels drets humans de totes les persones arreu del m贸n.

En concret, l鈥ODS 15 es proposa protegir, restaurar i promoure l’煤s sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar de manera sostenible els boscos, combatre la desertificaci贸, aturar i revertir la degradaci贸 de la terra i aturar la p猫rdua de biodiversitat. Entre les seves metes, inclou:

15.2 Per al 2020, promoure la gesti贸 sostenible de tots els tipus de boscos, posar fi a la desforestaci贸, recuperar els boscos degradats i incrementar el repoblament i la reforestaci贸 a nivell mundial.

Recursos

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework