Dret a l’educació
Aquí trobareu fonts d’informació per a projectes d’educació en drets humans i ciutadania global.
Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Centres de recerca | Informes
Organismes governamentals
Oficina Internacional d’Educació de la UNESCO. La seva missió consisteix a aportar suport i solucions innovadores per als reptes als quals s’enfronten els ministeris d’educació i els governs en la tasca de millorar la qualitat i la pertinència dels seus currículums, l’ensenyament, l’aprenentatge, els processos d’avaluació i els resultats.
- Institut d’Estadística de la UNESCO. Ofereix formes innovadores de cercar -i utilitzar- la informació estadística disponible per donar suport a les iniciatives de la UNESCO; entre altres, les relatives a l’educació i l’aprenentatge.
- Comissió Europea, Xarxa Eurydice. La seva missió és la de proveir anàlisi i informació sobre els sistemes d’educació nacionals dels països europeus. A Eurydice es pot trobar informació detallada d’aquests sistemes, informes comparatius per temes, informes sobre educació, estructures educatives nacionals, calendaris escolars, comparatives salarials i temps lectiu per països i nivells educatius.
- Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. Li correspon la proposta i execució de la política del Govern espanyol en matèria d’educació, que és un dels drets reconeguts en la Declaració dels Drets dels Infants.
- Departament d’Ensenyament. Li correspon la proposta i execució de la política del Govern català en matèria d’educació, que és un dels drets reconeguts en la Declaració dels Drets dels Infants.
- Diputació de Barcelona. L’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona treballa amb els ajuntaments per afavorir, en el marc de les competències locals en educació, l’èxit escolar per a tothom i la qualitat de tots els serveis educatius, des de les escoles bressol fins a la formació professional i de persones adultes. Busca afavorir la cohesió social i la qualitat de vida dels pobles i ciutats mitjançant la millora de l’educació.
- Consorci d’Educació de Barcelona. És un instrument de cogestió i descentralització, en un marc de col·laboració institucional, que representa la voluntat de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona de treballar plegats per a la millora dels serveis als centres educatius i a la ciutadania a través d’una única xarxa educativa.
ONG i moviments socials
Campanya Mundial per l’Educació. Coalició internacional formada per ONGs, sindicats de l’entorn educatiu, centres escolars i moviments socials de molt divers signe que reclamen el compliment íntegre dels compromisos de la “Cimera de Dakar” (Senegal) de l’any 2000, on la comunitat internacional es va comprometre a garantir l’accés a una educació de qualitat per a tots i totes abans de l’any 2015.
- Adra Fundació – Educació per al desenvolupament
- ALDA Fundació – Educació per al desenvolupament
- Aministia Internacional – Educació en drets humans
- Creu Roja Joventut – Educació Ambiental i Sostenibilitat, Educació per al Desenvolupament i Cooperació Internacional, Promoció i Educació per a la Salut
- Educo – “L’educació és la nostra prioritat”
- Fundació Proide – Educació per al desenvolupament
- InteRed – Aposta per una educació transformadora, que generi la participació activa i compromesa de tota les persones a favor de la justícia, l’equitat de gènere i la sostenibilitat social i ambiental.
- Mans Unides – Els seus projectes educatius contemplen la creació i equipament d’escoles primàries, secundàries i professionals, organització de cursos, formació del professorat, etc.
- Oxfam Intermon – Educació per a la Ciutadania Global
- Save the Children – Educació de qualitat, educació en emergències, educació inclusiva, educació i conflictes i equitat educativa.
- SED (Solidaritat, Educació, Desenvolupament) – Educació per al desenvolupament
- Somriures de Bombai – “L’educació obre les portes a les oportunitats”
- UNICEF – Educació per a tots els infants
ONG de Barcelona ciutat que treballen aquest tema
Centres de recerca
Fundació Jaume Bofill
És una fundació cultural privada creada el 1969 amb l’objectiu de promoure el coneixement de la societat catalana, el debat de les noves idees i propostes per avançar cap a una major justícia social, i l’actuació de persones i col·lectius diversos que també busquin la transformació i el canvi social. Des del 2009, centra el conjunt de la seva activitat en l’educació i el seu context social.
Informes
- Informe de Seguiment de l’EPT al Món. Elaborat per un equip independent i publicat per la UNESCO, l’Informe de Seguiment de l’Educació per a Tothom (EPT) en el Món és una referència acreditada l’objectiu de la qual és informar, influir i mantenir un compromís genuí amb l’Educació per a Tots.
- Informe “Fem-ho bé”: per la fi de la crisi en l’educació de les nenes. Aquest informe revela que al món les nenes segueixen estant discriminades negativament en tots els nivells educatius. Des de la perspectiva de les 4As, un marc teòric dissenyat i adoptat el 1999 pel Comitè de l’ONU per als Drets Econòmics, Socials i Culturals, la CME ha examinat el grau de Disponibilitat, Accessibilitat, Acceptabilitat i Adaptabilitat de les polítiques educatives implementades en 80 països en vies de desenvolupament.
- Educació per a Tots: Cap a la Igualtat entre els Sexes. En el primer capítol d’aquesta segona edició de l’Informe de Seguiment de l’EPT al Món es presenten sòlids arguments, basats en els drets humans, en pro de la realització de la igualtat entre els sexes en l’educació. En el segon capítol s’avaluen, des de l’angle d’aquesta igualtat, els progressos realitzats cap a la consecució dels objectius de l’EPT. En els dos capítols següents es tracta de determinar per què les nenes segueixen endarrerides en l’educació i es posen en relleu les polítiques que poden contribuir a superar els obstacles i millorar l’aprenentatge.
Etiquetes:Drets Humans, Educación