Dret a l’educació

Aquí trobareu fonts d’informació per a projectes d’educació en drets humans i ciutadania global.
flecha

Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Informes

Organismes governamentals

 • Oficina Internacional d’Educació de la UNESCO. La seva missió consisteix a aportar suport i solucions innovadores per als reptes als quals s’enfronten els ministeris d’educació i els governs en la tasca de millorar la qualitat i la pertinència dels seus currículums, l’ensenyament, l’aprenentatge, els processos d’avaluació i els resultats.
 • Institut d’Estadística de la UNESCO. Ofereix maneres de cercar -i utilitzar- la informació estadística disponible per donar suport a les iniciatives de la UNESCO; entre altres, les relatives a l’educació i l’aprenentatge.
 • Comissió Europea, Xarxa Eurydice. La seva missió és la de proveir anàlisi i informació sobre els sistemes d’educació nacionals dels països europeus. A Eurydice es pot trobar informació detallada d’aquests sistemes, informes comparatius per temes, informes sobre educació, estructures educatives nacionals, calendaris escolars, comparatives salarials i temps lectiu per països i nivells educatius.
 • Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. Li correspon la proposta i execució de la política del Govern espanyol en matèria d’educació.
 • Departament d’Ensenyament. Li correspon la proposta i execució de la política del Govern català en matèria d’educació.
 • Diputació de Barcelona. L’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona treballa amb els ajuntaments per afavorir, en el marc de les competències locals en educació, l’èxit escolar i la qualitat dels serveis educatius. Igualment, busca afavorir la cohesió social i la qualitat de vida dels pobles i ciutats mitjançant la millora de l’educació.
 • Consorci d’Educació de Barcelona. És un instrument de cogestió i descentralització, en un marc de col·laboració institucional, que representa la voluntat de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona de treballar plegats per a la millora dels serveis als centres educatius i a la ciutadania a través d’una única xarxa educativa.

ONG i moviments socials

 • Campanya Mundial per l’Educació. Coalició internacional formada per ONGs, sindicats de l’entorn educatiu, centres escolars i moviments socials que reclamen el compliment íntegre dels compromisos de la “Cimera de Dakar” (Senegal) de l’any 2000, on la comunitat internacional es va comprometre a garantir l’accés a una educació de qualitat per a tots i totes abans de l’any 2015.
 • Educo. ONG que posa el focus en el dret a l’educació per a la infància, amb la idea que aquesta és l’inici de tots els canvis possibles. Al seu web, disposa d’un apartat de publicacions, amb estudis, anàlisis i investigacions adreçades a millorar les condicions de vida de la infància.
 • InteRed. ONG que aposta per una educació transformadora, que generi la participació activa i compromesa de tota les persones a favor de la justícia, l’equitat de gènere i la sostenibilitat social i ambiental. Al seu web, disposa d’un apartat de recursos educatius, que inclou publicacions com l’informe “L’Educació Transformadora per a la Ciutadania Global (ETCG) al sistema educatiu espanyol”.
 • Edualter. Associació que vol contribuir a la incorporació de l’Educació per al Desenvolupament, amb una perspectiva crítica i transformadora, als àmbits formal i no formal, mitjançant l’elaboració de propostes pedagògiques, la formació i l’assessorament.
 • Fil a l’Agulla. Cooperativa que busca aconseguir una democràcia profunda i assajar diàriament la manera de fer compatibles les necessitats individuals i les col·lectives. Al seu web, disposa d’un apartat de recursos, amb una secció de “Món educatiu”, en què recull materials sobre coeducació, educació per la pau, gestió de conflictes, prevenció del bullying…
 • Fundació Jaume Bofill. Fundació cultural privada creada el 1969 amb l’objectiu de promoure el coneixement de la societat catalana, el debat de les noves idees i propostes per avançar cap a una major justícia social, i l’actuació de persones i col·lectius diversos que també busquin la transformació i el canvi social. Des del 2009, centra l’activitat en l’educació i el seu context social.

Informes

 • Informe de Seguiment de l’Educació Mundial. Publicat per la UNESCO, l’anomenat “GEM Report” fa un seguiment del progrés mundial cap als objectius globals d’educació de l’ONU.
 • Informe “Fem-ho bé”: per la fi de la crisi en l’educació de les nenes. Aquest informe revela que al món les nenes segueixen estant discriminades negativament en tots els nivells educatius. Des de la perspectiva de les 4As, un marc teòric dissenyat i adoptat el 1999 pel Comitè de l’ONU per als Drets Econòmics, Socials i Culturals, la CME ha examinat el grau de Disponibilitat, Accessibilitat, Acceptabilitat i Adaptabilitat de les polítiques educatives implementades en 80 països en vies de desenvolupament.

Etiquetes:,

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework