Dret a la salut

Aqu铆 trobareu fonts d’informaci贸 per a projectes d’educaci贸 en drets humans i ciutadania global.
flecha

Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Centres de recerca

Organismes governamentals

A nivell internacional

 • Organitzaci贸 Mundial de la Salut. Autoritat directiva i coordinadora en assumptes de salut internacional del sistema de les Nacions Unides. Ofereix informaci贸 relacionada amb malalties i epid猫mies a nivell internacional: tractaments, prevalences, brots, vacunacions, l铆nies de recerca… A l鈥檃partat 鈥淭emes de salut鈥 del seu web, disposa d’un cercador de la A a la Z.

A nivell estatal i auton貌mic

 • Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Portal del Govern espanyol que facilita informaci贸 relativa a l鈥檃cc茅s a la salut p煤blica, not铆cies rellevants en l鈥櫭爉bit sanitari, informaci贸 per a viatgers en zones de risc d鈥檌nfecci贸, not铆cies d鈥檃ctualitat relatives a ter脿pies, brots, legislaci贸…
 • Canal Salut. Portal de la Generalitat de Catalunya que facilita informaci贸 sobre salut per als professionals i la ciutadania: guies de pr脿ctica cl铆nica, recursos, formaci贸, recerca i innovaci贸, el sistema de salut, drets i deures i un directori de cerca de la A a la Z.
 • Observatori del Sistema de Salut de Catalunya (OSSC). 脌mbit d鈥檃ctuaci贸 de l’Ag猫ncia de Qualitat i Avaluaci贸 Sanit脿ries de Catalunya (AQuAS) que t茅 la missi贸 d’afavorir la transpar猫ncia, el retiment de comptes i la generaci贸 de coneixement del sector salut a Catalunya. La seva base documental inclou monogr脿fics, infografies i publicacions sobre l鈥檈stat dels serveis sanitaris, malalties, indicadors de salut…

A nivell local

ONG i moviments socials

A nivell internacional

 • NGO Forum for Health. El F貌rum d鈥橭NGs per a la Salut 茅s un consorci d’organitzacions de salut que funciona com a plataforma d’incid猫ncia i acci贸 concertada per al disseny i l’aplicaci贸 de la pol铆tica global de salut basada en els drets. 脡s membre del grup central de la Coalici贸 Global per a la Protecci贸 Social.
 • Metges sense Fronteres. Organitzaci贸 d鈥檃cci贸 medica-humanit脿ria que assisteix persones amena莽ades per conflictes armats, viol猫ncia, epid猫mies o malalties oblidades, desastres naturals i exclusi贸 de l鈥檃tenci贸 m猫dica. Al seu web hi ha un recull de noticies i publicacions relacionades amb la tasca que desenvolupa i les situacions que testimonia.
 • Metges del M贸n. Associaci贸 independent que treballa per fer efectiu el dret a la salut per a tothom, especialment per a les poblacions vulnerables, excloses o v铆ctimes de cat脿strofes naturals, fam, malalties, conflictes armats o viol猫ncia pol铆tica. Els seus projectes es realitzen tant a Espanya com en m茅s de 20 pa茂sos d’脌sia, Am猫rica, 脌frica, l鈥橭rient Mitj脿 i Europa.
 • Comit猫 internacional de la Creu Roja. Organitzaci贸 independent i neutral que brinda protecci贸 i assist猫ncia humanit脿ria a les v铆ctimes de conflictes armats i altres situacions de viol猫ncia, i promou el respecte pel Dret Internacional Humanitari.

A nivell estatal i auton貌mic

 • Salud por Derecho. Fundaci贸 sense 脿nim de lucre que defensa que totes les persones, visquin on visquin, puguin exercir el seu dret a la salut. A trav茅s de campanyes, propostes i incid猫ncia pol铆tica, posa el focus en els governs i at茅n les causes i solucions que aborden la vulneraci贸 del dret a la salut.
 • REDER. Xarxa de col路lectius, moviments, organitzacions i persones implicades en la defensa de l鈥檃cc茅s universal a la salut i la den煤ncia del seu incompliment. Els seus objectius s贸n fer visibles tant les vulneracions de drets derivades del canvi del sistema sanitari estatal com les accions de rebuig a les mesures que retallen la universalitat de la sanitat; fomentar la participaci贸 ciutadana i associativa en contra del Reial Decret-llei 16/2012, i crear sinergies en pro de la restituci贸 de la universalitat del dret a la salut.
 • Yo S铆 Sanidad Universal. Moviment ciutad脿 de base, independent de grups pol铆tics i sindicals, que planteja a persones professionals i usu脿ries treballar colze a colze per intentar mantenir l’atenci贸 sanit脿ria universal i aconseguir la derogaci贸 del Reial Decret-llei 16/2012.
  • Jo S铆 Sanitat Universal. Campanya amb qu猫 persones treballadores i usu脿ries de la sanitat p煤blica reivindiquen una sanitat p煤blica universal, de qualitat i a c脿rrec dels impostos.
 • No Es Sano. Campanya d鈥檕rganitzacions que lluiten per defensar i promoure l鈥檃cc茅s universal als medicaments com a part indispensable del dret a la salut.
 • Associaci贸 Salut i Fam铆lia. Entitat privada independent i sense 脿nim de lucre que t茅 la missi贸 d鈥檃ssistir les persones, entre altres q眉estions, en les necessitats b脿siques de salut, la planificaci贸 familiar i la interrupci贸 volunt脿ria de l鈥檈mbar脿s, i l鈥檕rientaci贸 jur铆dica i psicosocial en l鈥櫭爉bit de la vida familiar.
 • Marea Blanca Catalunya. Plataforma unit脿ria en defensa de la Sanitat P煤blica a Catalunya.
 • Plataforma per a una atenci贸 sanit脿ria universal a Catalunya. Plataforma que sorgeix amb la intenci贸 de fer xarxa i col路laborar amb d’altres entitats que han iniciat campanyes o s’han mobilitzat per sensibilitzar sobre aquest tema i sobre les conseq眉猫ncies de l’aplicaci贸 del Reial Decret-llei 16/2012.

Centres de recerca

A nivell internacional

 • International Institute for Global Health. En el marc de la Universitat de les Nacions Unides, l’IIGH t茅 per objectius: emprendre i enfortir la recerca en salut global, tenint en compte les indicacions sobre salut de l’Agenda 2030; construir i millorar la capacitat de solucionar els problemes clau de salut global, especialment en els pa茂sos en vies de desenvolupament; i promoure el treball en xarxa entre les institucions sanit脿ries mundials.
 • Fogarty International Center. Centre dedicat a avan莽ar la missi贸 dels Instituts Nacionals de la Salut (NIH) del Estats Units, donant suport i facilitant la recerca en salut global realitzada per investigadors nord-americans i internacionals.
 • Meridian International Center. Organitzaci贸 sense 脿nim de lucre i lideratge mundial, amb seu a Washington DC, que reuneix experts de sectors p煤blics i privats per discutir les prioritats pol铆tiques en salut i benestar, i per col路laborar en solucions innovadores per als reptes de salut global que amenacen l鈥檈stabilitat i la seguretat de les nacions arreu del m贸n.
 • Universities Allied for Essential Medicines. Xarxa global formada per centenars d’estudiants universitaris que creuen que les universitats tenen l’oportunitat i la responsabilitat de millorar l’acc茅s global als b茅ns de salut p煤blica i treballen per aconseguir que els medicaments siguin m茅s assequibles i adequats per a tothom.

A nivell estatal i auton貌mic

 • Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal). Alian莽a entre l’Obra Social “la Caixa” i institucions acad猫miques i governamentals per contribuir a l’esfor莽 de la comunitat internacional a l鈥檋ora d鈥檃frontar els reptes de la salut en un m贸n globalitzat.
 • ODUSalud. Observatorio para el Derecho Universal a la Salud de la Comunitat Valenciana. Observatori que vetlla pel compliment del dret universal a la protecci贸 de la salut de la ciutadania, especialment de poblacions que es troben en situaci贸 de risc d’exclusi贸 social. Realitza un cens de vulneracions del dret universal a la salut, enviades per la ciutadania (a trav茅s de les entitats que participen a l’Observatori), que s贸n analitzades i es posen a disposici贸 de les pr貌pies entitats, les autoritats sanit脿ries i l’opini贸 p煤blica.

Etiquetes:,

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework