Drets dels infants

Aqu铆 trobareu fonts d’informaci贸 per a projectes d’educaci贸 en drets humans i ciutadania global.
flecha

Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Centres de recerca | Informes | Normativa

Organismes governamentals

 • Comit猫 dels Drets de l鈥橧nfant. 脡s un organisme de l’Oficina de l鈥橝lt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans. T茅 la funci贸 d’examinar els progressos realitzats en el compliment de les obligacions contretes pels estats que han ratificat la Convenci贸 sobre els Drets de l’Infant. Tamb茅 supervisa l’aplicaci贸 dels dos protocols facultatius de la Convenci贸, publica la seva interpretaci贸 del contingut de les disposicions sobre drets humans, en forma d’observacions generals sobre q眉estions tem脿tiques, i organitza dies de debat general.
 • Representant Especial del Secretari General de les Nacions Unides per a la q眉esti贸 dels infants i els conflictes armats. P脿gina en qu猫 es reuneix informaci贸 sobre els efectes dels conflictes, sobre les infraccions m茅s greus contra infants en aquesta situaci贸, i tamb茅 sobre el mandat de la Representant en aquest context.
 • UNICEF. Fons de les Nacions Unides per a la Inf脿ncia. Treballa per promoure els drets de la inf脿ncia en base a la Convenci贸 sobre els Drets de l’Infant, entre altres objectius,聽perqu猫 els infants deixin les armes i perqu猫 tant ells com les seves comunitats oblidin que un dia les van portar.
 • Organitzaci贸 Mundial de la Salut (OMS). Autoritat directiva i coordinadora en assumptes de salut internacional del sistema de les Nacions Unides. En el marc de l’Observatori Global de la Salut, disposa d’un apartat amb dades sobre mortalitat infantil, nutrici贸 infantil i estimacions conjuntes de desnutrici贸 infantil. Al seu web, tamb茅 disposa d’un apartat amb informaci贸 sobre la salut de l’adolesc猫ncia.
 • Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. Li correspon la proposta i l’execuci贸 de la pol铆tica del Govern espanyol en mat猫ria de drets socials i benestar social, aix铆 com l’impuls i la coordinaci贸 de la implementaci贸 de l’Agenda 2030 a Espanya.
 • Generalitat: Departament de Drets Socials. Articula diversos serveis per garantir la protecci贸 de les persones menors i la prevenci贸 de les situacions de risc, per augmentar la participaci贸 ciutadana d’infants i adolescents i tamb茅 per impulsar actuacions que en promoguin el benestar i la qualitat de vida. Disposa d’un recull de protocols d鈥檃ctuaci贸 per a la protecci贸 d鈥檌nfants i adolescents davant el maltractament infantil.
 • Ajuntament de Barcelona: Regidoria d’Inf脿ncia. Desenvolupa pol铆tiques p煤bliques adre莽ades a refor莽ar el protagonisme dels nens i nenes a la ciutat, tot incidint en 脿mbits tan diversos com la fam铆lia, l鈥檈scola, la salut, el joc i el lleure. Sobretot, posa 猫mfasi en l鈥檃tenci贸 dels infants que poden estar patint situacions de vulnerabilitat i risc d鈥檈xclusi贸.

ONG i moviments socials

 • Save the Children. ONG que treballa perqu猫 els infants, arreu del m贸n, sobrevisquin, aprenguin i estiguin protegits davant de la viol猫ncia.
 • International Society for the prevention of child abuse & neglect (ISPCAN). Organitzaci贸 global que d贸na suport als professionals que ajuden a tractar i prevenir l’ab煤s infantil, perqu猫 puguin aprendre i compartir les millors pr脿ctiques a mesura que avancen en la seva carrera professional.
 • ECPAT. Xarxa d鈥檕rganitzacions i persones que treballen juntes per posar fi a la prostituci贸, la pornografia i el tr脿fic d’infants i adolescents amb finalitats sexuals. Al seu web, disposa d’un apartat de publicacions. T茅 estatus consultiu en el Consell Econ貌mic i Social de les Nacions Unides (ECOSOC).
 • Eurochild. Xarxa d’organitzacions i persones que treballen amb i per a la inf脿ncia a Europa. Elabora documents de treball i informes sobre diverses q眉estions que afecten la vida dels infants.
 • Plataforma de Infancia. Plataforma d’entitats socials que protegeixen, promouen i defensen els drets de la inf脿ncia i que, conjuntament, busquen enfortir la capacitat d’interlocuci贸 davant les administracions p煤bliques i la societat en general, per contribuir al disseny de pol铆tiques dedicades al benestar infantil.
 • Federaci贸n de Asociaciones para la Prevenci贸n del Maltrato Infantil. Federaci贸 on s’integren professionals i associacions que uneixen els seus esfor莽os per promoure el bon tracte cap a les persones menors d’edat. Disposa d’un Centre Documental Virtual sobre Prevenci贸 del Maltractament Infantil i Adolescent.
 • FEDAIA (Federaci贸 d’Entitats d’Atenci贸 a la Inf脿ncia i l’Adolesc猫ncia). Federaci贸 que agrupa, a Catalunya, el conjunt d鈥檈ntitats que treballen amb la inf脿ncia, adolesc猫ncia, joventut i fam铆lies m茅s vulnerables. Al seu web, disposa d’un apartat de publicacions.
 • Fundaci贸 Pere Tarr茅s. Entitat no lucrativa que t茅 per missi贸 la promoci贸 de la persona a trav茅s de l鈥檈ducaci贸, especialment en el lleure, i l鈥檃cci贸 social. En l’apartat “Coneixement” del seu web, disposa de diverses publicacions, aix铆 com d’un Observatori de Promoci贸 de la Inf脿ncia, que elabora informes sobre les condicions de vida dels infants a Catalunya per identificar els factors de canvi i millora dels seus entorns.

Centres de recerca

 • DIXIT – Centre de Documentaci贸 de Serveis Socials. 脡s una iniciativa del Departament de Benestar Social i Fam铆lia de la Generalitat de Catalunya que s’adre莽a als i les professionals dels serveis socials per promoure la gesti贸 i la difusi贸 del coneixement en l’脿mbit del benestar social, els drets de ciutadania (entre ells, els drets de la inf脿ncia), la promoci贸 de l’autonomia personal i l’atenci贸 a la depend猫ncia. Des de l’脿mbit tem脿tic de “Fam铆lia, inf脿ncia i adolesc猫ncia“, permet accedir a informaci贸 d’actualitat i recursos relacionats amb pol铆tiques d’atenci贸 i promoci贸 de la fam铆lia, l’atenci贸 a la inf脿ncia i l’adolesc猫ncia i els acolliments i adopcions.
 • Institut d’Inf脿ncia i M贸n Urb脿 (CIIMU). Consorci format per l’Ajuntament de Barcelona, la Diputaci贸 de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat Aut貌noma de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya que t茅 per objectius principals: d’una banda, contribuir a la millora de la qualitat de vida de la inf脿ncia, l’adolesc猫ncia i les fam铆lies mitjan莽ant la investigaci贸 aplicada, la formaci贸, la divulgaci贸 i l’intercanvi i el debat d’informaci贸; i, d’altra banda, promoure la transfer猫ncia de coneixement entre la recerca universit脿ria, la pr脿ctica professional i la societat civil, per millorar el disseny i l’avaluaci贸 de les pr脿ctiques p煤bliques i privades dirigides a la inf脿ncia, l’adolesc猫ncia i les fam铆lies.
 • Observatori de la Inf脿ncia. Creat per Acord del Consell de Ministres l’any 1999 i adscrit al Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, 茅s una plataforma de participaci贸 d’agents socials que treballen per promoure l’exercici dels drets i deures de la inf脿ncia i adolesc猫ncia en els seus diferents entorns, tant des de les diferents administracions p煤bliques com des de les associacions d’inf脿ncia.
 • Observatori contra la Viol猫ncia Dom猫stica i de G猫nere. Creat el 2002, 茅s un instrument d’an脿lisi i d’actuaci贸 que, en l’脿mbit de l’Administraci贸 de la Just铆cia, promou iniciatives i mesures dirigides a eradicar el problema social de la viol猫ncia dom猫stica i de g猫nere. A l’apartat “Activitat de l’Observatori” del men煤 dret es poden trobar les “Dades estad铆stiques” elaborades per la instituci贸.
 • Observatori dels drets de la inf脿ncia de la Generalitat. 脪rgan col路legiat, assessor i consultiu de la Generalitat en mat猫ria dels drets dels infants a Catalunya en qu猫 participen entitats p煤bliques, privades i persones expertes en l’脿mbit de la inf脿ncia i l’adolesc猫ncia. Es defineix com un instrument espec铆fic per a contribuir de manera efica莽 a la divulgaci贸, el foment, el respecte i la garantia dels drets dels infants i adolescents.
 • Observatori de la Inf脿ncia de L’Hospitalet (Barcelona). La missi贸 d’aquest observatori 茅s contribuir a la millora de la qualitat de vida i el respecte dels drets dels infants i adolescents a la ciutat de L’Hospitalet (Barcelona) amb tres funcions clau: generar coneixement objectiu i independent de la situaci贸 de la inf脿ncia al municipi, fonamentar propostes socials i pol铆tiques en relaci贸 a la inf脿ncia i avaluar pol铆tiques sobre inf脿ncia i adolesc猫ncia.
 • FAROS Sant Joan de D茅u. 脡s la plataforma digital de promoci贸 de la salut i el benestar infantil de l’Hospital Sant Joan de D茅u (HSJD) de Barcelona, dirigida principalment a mares i pares que tenen inter猫s en rebre informaci贸 de qualitat respecte a la salut dels seus fills i filles, i a altres cuidadors i professionals, especialment en el camp de la salut i l’educaci贸.

Informes

 • Estat mundial de la inf脿ncia. Cada any, la publicaci贸 ins铆gnia d’UNICEF examina els factors que afecten la inf脿ncia arreu del m贸n. UNICEF tamb茅 edita altres publicacions sobre diferents q眉estions relacionades amb la inf脿ncia.

Normativa

INTERNACIONAL

NACIONAL

 • Modificaci贸 del sistema de protecci贸 a la inf脿ncia i l’adolesc猫ncia. Guia de Save the Children per a professionals i agents socials.
 • Llei dels drets i de les oportunitats de la inf脿ncia i l’adolesc猫ncia. Llei aprovada per la Generalitat de Catalunya l’any 2010 amb la voluntat de desplegar l鈥檃rticle 17 de l鈥橢statut d鈥檃utonomia de Catalunya, que reconeix el dret de totes les persones menors d鈥檈dat a rebre l鈥檃tenci贸 integral necess脿ria per al desenvolupament de llur personalitat i llur benestar en el context familiar i social.
 • Pacte per a la Inf脿ncia a Catalunya. Consens promogut pel Govern de la Generalitat de Catalunya i publicat el juliol del 2013 en resposta a una demanda de la societat civil per donar visibilitat i benestar als infants. T茅 la voluntat d’impulsar la perspectiva d鈥檌nf脿ncia en les pol铆tiques que desenvolupi el Govern, aix铆 com de fer visible aquest grup social i facilitar espais per a la construcci贸 del seu futur.

Etiquetes:

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework