Desarmament

Aqu铆 trobareu fonts d’informaci贸 per a projectes d’educaci贸 en drets humans i ciutadania global.
flecha

Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Centres de recerca | Campanyes

Organismes governamentals

A nivell europeu

A nivell estatal i auton貌mic

 • Ministeri d鈥橝fers Exteriors, Uni贸 Europea i Cooperaci贸. En aquest apartat del seu web, el Ministeri exposa un comprom铆s amb el desarmament progressiu, el control d’armaments i la no proliferaci贸 de les armes de destrucci贸 massiva, que considera “tres objectius claus i complementaris per avan莽ar cap a la pau, la seguretat i l’estabilitat internacionals”.

ONG i moviments socials

 • War Resisters鈥 International. Xarxa pacifista i antimilitarista global, amb m茅s de 90 grups afiliats en 40 pa茂sos, que produeix publicacions, accions i campanyes noviolentes per donar suport als qui s’oposen a la guerra i desafien les seves causes, i per promoure i educar en el pacifisme i la no-viol猫ncia.
 • Scientist for Global Responsibility. Organitzaci贸 independent de cient铆fics naturals i socials, enginyers, professionals de la inform脿tica i arquitectes que promouen la ci猫ncia, el disseny i la tecnologia per a la pau, la just铆cia social i la sostenibilitat ambiental. Se centren en dues 脿rees: seguretat i desarmament, i canvi clim脿tic i energia. Produeixen un ampli rang de recursos sobre tecnologies militars, control d鈥檃rmes i desarmament, aix铆 com conceptes alternatius de seguretat, construcci贸 de pau i prevenci贸 de conflictes.
 • Amnistia Internacional. En els seus informes, aporta dades sobre el comer莽 d鈥檃rmes, els tractats que l鈥檋aurien de regular, les seves vulneracions, etc.
 • Asociaci贸n Mundial Escuela Instrumento de Paz. Incorporaci贸 transversal dels valors democr脿tics a l鈥檈ducaci贸. Eines de treball, informaci贸 i orientaci贸 per al professorat.
 • International Action for Peace (IAP). Acompanyament internacional, en context de conflicte civil, social o armat, a organitzacions socials en proc茅s de resist猫ncia noviolenta amb alt nivell de vulnerabilitat per a la defensa dels Drets Humans.
 • Movimiento por la Paz, el Desarme y la Libertad. Desenvolupament, acci贸 social, ajuda humanit脿ria i construcci贸 de la pau.
 • Institut Catal脿 Internacional per la Pau. Seguretat humana, desarmament, prevenci贸 i soluci贸 pac铆fica dels conflictes socials, arrelament de la pau i la conviv猫ncia, construcci贸 de pau i defensa dels Drets Humans.
 • Associaci贸 Catalana per la Pau. Lluita per la pau, el desarmament i la transformaci贸 de les relacions entre el Nord i el Sud del planeta.
 • FundiPau. Impuls de canvis culturals i estructurals per l鈥檈rradicaci贸 de la viol猫ncia com a forma de relaci贸 entre les persones i els pobles.

Centres de recerca

A nivell internacional

 • European Network Against Arms Trade (ENAAT). La Xarxa Europea contra el Comer莽 d’Armes connecta grups i particulars que veuen el comer莽 d’armes com una amena莽a per a la pau, la seguretat i el desenvolupament. A trav茅s de la recerca, la publicaci贸, el lobby i la campanya p煤blica, treballen per limitar o acabar amb el comer莽 internacional d’armes. Per exemple, publica xifres sobre les exportacions d’armes de la Uni贸 Europea.
 • Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Institut internacional independent dedicat a la investigaci贸 de conflictes, armes, control d’armament i desarmament. Fundat el 1966, amb seu a Estocolm, proporciona dades, an脿lisis i recomanacions basades en fonts obertes.
 • International Peace Bureau. Oficina, amb seu a Berl铆n, dedicada a la visi贸 d’un m贸n sense guerra. El seu programa principal se centra en el Desarmament per al Desenvolupament Sostenible i, per tant, en la reassignaci贸 de la despesa militar. L’IPB sost茅 que, amb la reducci贸 del finan莽ament del sector militar, podrien alliberar-se quantitats importants de diners per a projectes socials, que donin lloc a l’assoliment de les necessitats humanes reals i la protecci贸 del medi ambient.

A nivell estatal i auton貌mic

 • Centre d鈥檈studis per la pau J.M Del脿s. Entitat independent d’an脿lisi de pau, seguretat, defensa i armamentisme dedicada a realitzar recerca i incid猫ncia pol铆tica i social, sota un prisma de cultura de pau, sobre els efectes negatius del militarisme i els conflictes armats. Se centra en el comer莽 d’armes, el finan莽ament de la ind煤stria armament铆stica, la despesa militar, les forces armades, la ind煤stria militar, la Recerca i el Desenvolupament (R + D) d’armes i les operacions militars a l’exterior.
 • Centre d鈥橝fers Internacionals de Barcelona (CIDOB). Think tank independent i plural dedicat a l鈥檈studi, la recerca i l鈥檃n脿lisi de temes internacionals. Les activitats del CIDOB en l鈥櫭爉bit de la seguretat tenen com a objectiu analitzar els principals desafiaments de la seguretat i els conflictes internacionals, prenent en consideraci贸 les transformacions globals, l鈥檃parici贸 de noves amenaces a la seguretat internacional i la multiplicaci贸 d鈥榓ctors amb capacitat d鈥檌nflu猫ncia en aquest 脿mbit.

Campanyes

 • Global Campaign on Military Spending (GCOMS). Campanya internacional promoguda per l’International Peace Bureau i coordinada pel Centre Del脿s amb l’objectiu de pressionar els governs per reduir la despesa militar mundial i invertir els diners en els sectors de la salut, l’educaci贸, l’ocupaci贸 i el canvi clim脿tic. M茅s concretament, la campanya demana una reassignaci贸 anual m铆nima del 10% dels pressupostos militars de tots els estats.
 • Campanya Banca Armada. Campanya promoguda l’any 2007 pel Centre Del脿s, SETEM, RETS, Just铆cia i Pau i l’Observatori del Deute en la Globalitzaci贸 per denunciar p煤blicament les institucions banc脿ries espanyoles que financen la ind煤stria militar, amb l鈥檕bjectiu de sensibilitzar i exigir unes pol铆tiques 猫tiques i responsables socialment.
 • Base de dades internacional de banca armada. Recull d’informaci贸 del Centre Del脿s sobre el finan莽ament d鈥檈mpreses armamentistes, entre 2011 i 2017, per part d’entitats financeres identificades com a 鈥淏anca armada鈥, entre les quals es troben els principals bancs, empreses asseguradores, fons de pensions, fons de patrimoni sobir脿 i institucions p煤bliques d’arreu del m贸n.
 • Armes que alimenten conflictes, conflictes dels quals fugen les persones refugiades. Mapa interactiu, creat pel Centre Del脿s, que visibilitza la relaci贸 entre les exportacions europees d鈥檃rmament i els fluxos de persones refugiades i despla莽ades internes, amb la finalitat de determinar si existeix alguna responsabilitat directa o indirecta dels Estats membres de la UE respecte a les situacions d鈥檌nseguretat i viol猫ncia que porten milions de persones cada any a fugir de les seves llars.
 • Diccionari de la guerra, la pau i el desarmament. Diccionari de 100 entrades principals on el Centre Del脿s plasma una part del coneixement generat durant 15 anys d鈥檌nvestigaci贸 i d鈥檃ctivisme per la pau i el desarmament i de crear discurs i marcs te貌rics en l鈥櫭爉bit de la cr铆tica del militarisme i l鈥檃rmamentisme.

Etiquetes:, ,

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework