Desenvolupament sostenible

Qu猫 茅s la sostenibilitat? Qu猫 茅s el desenvolupament sostenible? La sostenibilitat 茅s un concepte ampli i complex que implica la sostenibilitat econ貌mica, social, mediambiental i cultural. La idea de fons de la sostenibilitat 茅s que les nostres accions com a persones i col路lectiu (emmarcades en un model de consum i de producci贸 capitalistes) tenen un impacte directe sobre les altres persones i el nostre entorn i, en l鈥檃ctualitat, aquests models amenacen tant la qualitat i possibilitat de gaudi de les generacions actuals com la de les generacions futures.

Les societats occidentals industrialitzades tenen una relaci贸 de tipus utilitarista amb l鈥檈ntorn. La naturalesa es concep com un recurs a la disposici贸 de les persones i de les seves necessitats. Com a part del mercat, els recursos s鈥檈xploten, es compren i es venen. Aquesta visi贸 contrasta absolutament amb la visi贸 m茅s integral de la majoria dels pobles ind铆genes, amb m茅s contacte amb la naturalesa (en qu猫聽viuen, de qu猫 viuen, i a qu猫聽han de cuidar per continuar vivint). Aquests pobles parlen del 鈥渂on viure鈥.

El 鈥渂on viure鈥 茅s un terme que s鈥檃ssocia als pobles ind铆genes andins i que s鈥檋a est猫s com a sin貌nim de sostenibilitat. Per貌 el 鈥渂on viure鈥 va m茅s enll脿 de la sostenibilitat tal com la descriurem despr猫s, el 鈥渂on viure鈥 鈥減roposa avan莽ar cap a un concepte de societat harmoniosa entre la naturalesa i la cultura, mitjan莽ada聽per relacions de reciprocitat, equitat social, respecte, en qu猫 es permeti, s鈥檈stableixi i es garanteixi una participaci贸 activa i plena dels pobles en les decisions de la vida econ貌mica, social i pol铆tica鈥 (Los movimientos sociales en la construcci贸n del Estado y de la naci贸n intercultural. Aportaciones desde la cosmovisi贸n de los pueblos ind铆genas a la lucha contra la degradaci贸n ambiental, la crisis alimentaria y la p茅rdida de la biodiversidad en el planeta: el 鈥淏uen vivir鈥 y la agroeconolog铆a ind铆gena como soluciones. Toni Jim茅nez. Huygens Editorial, Barcelona, 2011).

Quins s贸n els 脿mbits que s鈥檋an de tenir en compte quan parlem de sostenibilitat?

 • L鈥脿mbit econ貌mic

La sostenibilitat, des del punt de vista econ貌mic, tracta temes com la gesti贸 i explotaci贸 dels recursos naturals i energ猫tics, la reducci贸 de la pobresa, la responsabilitat de les empreses en l鈥檈xplotaci贸 i gesti贸 dels recursos naturals i el sistema econ貌mic capitalista i la seva depend猫ncia energ猫tica. La idea 茅s que economia i medi ambient s贸n indissociables.

 • L鈥脿mbit social

La sostenibilitat social implica aprofundir en l鈥檈quitat, la governabilitat i el benestar. I tot aix貌 desemboca en un canvi en la gesti贸 governamental amb una ampliaci贸 dels processos participatius, el respecte als drets humans, la garantia聽de la pau (no es pot entendre el desenvolupament sostenible si no hi ha pau), l鈥檈quitat de g猫nere, l鈥檈xist猫ncia de condicions de salut que permetin gaudir dels requisits anteriors.

 • L鈥脿mbit mediambiental

La sostenibilitat mediambiental 茅s un element b脿sic ja que 煤nicament amb un planeta i un medi ambient nets es pot plantejar el desenvolupament de la resta d鈥檈lements. La sostenibilitat advoca聽per un entorn net, sense contaminaci贸, amb un tractament acurat dels residus, un 煤s racional de les energies i un desenvolupament industrial i pautes de consum sostenibles i respectuoses amb l鈥檈ntorn. En aquest sentit, governs, empreses i ciutadans tenim molt a fer i molt a dir. I molt a canviar.

 • L鈥脿mbit cultural

La sostenibilitat cultural implica un canvi en els valors i, per tant, en les nostres accions. El fet de considerar la cultura com un pilar de la sostenibilitat tant per la UNESCO com per altres organitzacions internacionals implica el valor que la cultura i els valors tenen. Lligades a la sostenibilitat i a l鈥櫭爉bit cultural s鈥檃rticulen iniciatives com les de turisme responsable. S鈥檋an desenvolupat diverses iniciatives en aquest sentit, que provenen tant de l鈥櫭爉bit estatal com del tercer sector. Entre elles podem destacar el projecte desenvolupat per M贸n-3 a la localitat mauritana de Walata.

La sostenibilitat 茅s una assignatura pendent. I per refor莽ar la import脿ncia de treballar en aquesta l铆nia de garantia聽de la sostenibilitat, Nacions Unides va proclamar聽el Decenni per a l鈥橢ducaci贸 pel Desenvolupament Sostenible (2005-2014). L鈥檈ducaci贸 per al desenvolupament sostenible 茅s definida per la UNESCO com 鈥渁quells coneixements, compet猫ncies, actituds i valors necessaris per construir un futur sostenible鈥. Aix貌 significa motivar els/les joves d鈥檃vui a prendre consci猫ncia d鈥檃quelles q眉estions que actualment estan incidint i condicionant la sostenibilitat i actuar de forma transformadora per assegurar-la. Quines s贸n aquestes q眉estions? S贸n:

 • El deteriorament de la biodiversitat al planeta
 • El canvi clim脿tic, i l鈥檃cci贸 dels estats, les empreses i les persones
 • Els desastres
 • La pobresa
 • La desigualtat de g猫nere
 • La manca de promoci贸 de la salut
 • Els estils de vida consumistes
 • L鈥檃bs猫ncia de pau i la inseguretat humana
 • La manca acc茅s a l鈥檃igua
 • La urbanitzaci贸 no sostenible

Etiquetes:

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework