Descolonizar el saber, reinventar el poder

Accés al document
Autoria: Boaventura de Sousa Santos
Editorial: Edicions Trilce – Extensió Universitària. Universitat de la República
Any: 2010
Idioma: Castellà

En el present volum, Boaventura de Sousa Santos identifica algunes de les dificultats o dilemes de la teoria crítica desenvolupada dins de la tradició occidental, que durant molt temps va tenir la fi del capitalisme com a referent de les lluites contra l’opressió i l’exclusió. En les últimes dècades, sosté l’autor, aquestes lluites han contribuït a ampliar el camp polític, i la fi del capitalisme ha passat a articular-se amb la fi del sexisme i del colonialisme.

De Sousa Santos proposa una iniciativa epistemològica basada en l'”ecologia de sabers” i en la “traducció intercultural” amb l’objecte de demostrar que la comprensió del món és molt més àmplia que la comprensió occidental del món i que l’emancipació social ha de ser repensada amb la mateixa amplitud.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L’Objectiu 4 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a propòsit d’aquí a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjançant l’educació pel desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i noviolència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. Més informació.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputació de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework