Desenvolupament sostenible

El desenvolupament sostenible és un:

Desenvolupament que satisfà de les necessitats del present sense comprometre la capacitat de satisfacció de les necessitats futures.

Aquesta sostenibilitat ha de donar-se simultàniament a nivell econòmic, sociocultural i mediambiental.

El terme s’estén a nivell mundial a partir de l’Informe Brundtland o Informe de la Comissió Mundial sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament: El nostre futur comú (Assemblea General de les Nacions Unides, 1987), i es troba a la base de l’Agenda 21 (Nacions Unides, 2002), aprovada l’any 1992 a la conferència de Rio.

D’altres tradicions culturals i cosmovisions diferents de l’occidental disposen de termes propis sobre aquesta noció, com per exemple el Buen Vivir, propi de les cultures dels Andes, a Amèrica del Sud, com la quítxua o l’aimara.

Agenda 2030

Actualment, el desenvolupament sostenible és un compromís dels 193 països del món, que el setembre de 2015, en el marc de les Nacions Unides, van adoptar l’Agenda 2030, formada per disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avançar en la protecció dels drets humans de totes les persones arreu del món.

En concret, l’ODS 12 es proposa garantir modalitats de consum i producció sostenibles. Entre les seves metes, inclou:

12.2 D’aquí al 2030, aconseguir la gestió sostenible i l’ús eficient dels recursos naturals.

12.6 Encoratjar les empreses, especialment les grans empreses i les empreses transnacionals, per tal que adoptin pràctiques sostenibles i incorporin informació sobre la sostenibilitat en el cicle de presentació d’informes.

12.8 D’aquí al 2030, assegurar que les persones de tot el món tinguin la informació i els coneixements pertinents per al desenvolupament sostenible i els estils de vida en harmonia amb la natura.

Recursos 

Recursos didàctics externs

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L’Objectiu 4 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a propòsit d’aquí a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjançant l’educació pel desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i noviolència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. Més informació.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputació de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework