Dret d’asil

El dret d鈥檃sil apareix recollit en l鈥article 14 de la Declaraci贸 Universal dels Drets Humans:

14.1. En cas de persecuci贸, tota persona t茅 dret a buscar asil, i a gaudir d鈥檈ll, en qualsevol pa铆s.

14.2. Aquest dret no podr脿 ser invocat contra una acci贸 judicial realment originada per delictes comuns o per actes oposats als prop貌sits i principis de les Nacions Unides.

El dret a l’asil est脿 subjecte a la interpretaci贸 dels estats 鈥榙e recepci贸鈥. S贸n els estats els que atorguen o no aquest estatus a les persones que ho demanden.

Hi ha instruments internacionals que regulen el dret a l’asil; per exemple, la Convenci贸 sobre l’Estatut dels Refugiats, el Protocol sobre l’Estatut dels Refugiats, la Convenci贸 internacional sobre la protecci贸 dels drets de tots els treballadors migratoris i de les seves fam铆lies, la Convenci贸 per reduir els casos d’apatr铆dia o la Convenci贸 sobre l’Estatut dels Ap脿trides.

S’han realitzat nombroses den煤ncies, tant des de les Nacions Unides com des de diferents ONG, sobre les p猫ssimes condicions de detenci贸 de les persones que reclamen asil, aix铆 com sobre la necessitat d’establir mesures reals i pr脿ctiques orientades a eliminar el racisme, la discriminaci贸 racial, etc., contra aquelles persones que no s贸n nacionals, que busquen refugi i asil.

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avan莽ar en la protecci贸 dels drets humans de totes les persones arreu del m贸n.

L鈥Objectiu 10 s鈥檃dre莽a a la reducci贸 de les desigualtats i inclou entre les seves metes:

10.7 Facilitar la migraci贸 i la mobilitat ordenades, segures, regulars i responsables de les persones, fins i tot mitjan莽ant l鈥檃plicaci贸 de pol铆tiques migrat貌ries planificades i ben gestionades.

Recursos

Recursos did脿ctics externs

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework