Edatisme

En l’Informe mundial sobre l’edatisme (2021), l’Organitzaci贸 Mundial de la Salut (OMS) ent茅n aquest fenomen com:

Els estereotips (com pensem), els prejudicis (com ens sentim) i la discriminaci贸 (com actuem) dirigits a les persones en funci贸 de la seva edat.

L’OMS afegeix que l’edatisme pot ser institucional, interpersonal o autodirigit.

L’edatisme institucional s贸n les lleis, regles, normes socials, pol铆tiques i pr脿ctiques de les institucions que restringeixen injustament les oportunitats i perjudiquen sistem脿ticament els individus a causa de la seva edat. L’edatisme interpersonal sorgeix en les interaccions entre dos o m茅s individus. I l’edatisme autodirigit es produeix quan l’edatisme s’interioritza i es gira contra un mateix.

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius (ODS) per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avan莽ar en la protecci贸 dels drets humans de totes les persones arreu del m贸n.

L鈥ODS 10 s鈥檃dre莽a a la reducci贸 de les desigualtats i, entre les seves metes, inclou:

10.2 D’aqu铆 al 2030, potenciar i promoure la inclusi贸 social, econ貌mica i pol铆tica de totes les persones, independentment de la seva edat, sexe, discapacitat, ra莽a, 猫tnia, origen, religi贸 o situaci贸 econ貌mica o una altra condici贸.

Recursos聽

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework