Enquestes que construeixen ciutadania

Enlla莽 al recurs
Autoria: INS Santa Eul脿lia de Terrassa (Barcelona) per iniciativa del professor Josep Margenat
Any: Des de 2014
Etapa: Secund脿ria (Matem脿tiques)
Estudiants de Secund脿ria fan m茅s de 2.000 enquestes als carrers del seu municipi per col路laborar amb l’Ajuntament en tasques de prospecci贸 estad铆stica. L’actuaci贸 compta amb l鈥檃ssessorament t猫cnic i el suport metodol貌gic de l鈥橭bservatori Econ貌mic i Social i de la Sostenibilitat de Terrassa (OESST).

L’any 2016, l’alumnat pregunta sobre percepcions de la ciutadania respecte a la imatge de la ciutat, l’estat de l鈥檈conomia, la gesti贸 de l鈥檃igua i els mitjans de comunicaci贸 municipals. L’any 2015 l’enquesta 茅s sobre l鈥櫭簊 de l鈥檈spai p煤blic i, l’any 2014, sobre valors ciutadans.

Durant l’experi猫ncia, l’alumnat treballa de forma transversal els continguts pedag貌gics relacionats amb una enquesta social d鈥檕pini贸: des dels aspectes m茅s qualitatius del q眉estionari (quines preguntes es fan, per qu猫, com es fan, o quines respostes es poden esperar) als m茅s quantitatius del tractament de la informaci贸 (com s鈥檈mmagatzema la informaci贸, com es representa, com s鈥檌nterpreten les dades), i altres aspectes vinculats al coneixement de l鈥檈ntorn on es far脿 el treball de camp (on es fa l’enquesta, a qui es fa, qu猫 hem de tenir en compte a l’hora de fer-la).

L’alumnat treballa en equips de dues o tres persones, acompanyades per professorat del centre, i fa de mitjana unes (m铆nim) 10 enquestes, que permeten disposar d鈥檌nformaci贸 representativa. Els resultats s’analitzen tant a classe com per part dels t猫cnics de l鈥橭ESST, i constitueixen un coneixement 煤til per a la ciutat. La iniciativa s’enquadra en el proc茅s 脌gora Terrassa de participaci贸 ciutadana per reflexionar, debatre i definir un 鈥淧acte de Ciutat鈥.

Etiquetes:,

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework