Igualtat de gènere

Aquí trobareu fonts d’informació per a projectes d’educació en drets humans i ciutadania global.

>> Per saber-ne més: Com identificar fonts d’informació per al teu projecte educatiu?flecha

Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Centres de recerca | Legislació | Portals de recursos | Estadístiques

Organismes governamentals

governmentA nivell internacional

  • UN Women. Agència de les Nacions Unides per a la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones. Les seves funcions principals són: donar suport a les entitats intergovernamentals en la formulació de polítiques i normes mundials, assistir als estats membres en la implementació de la normativa, i vigilar l’acompliment dels compromisos adquirits dins del sistema de Nacions Unides en matèria d’igualtat de gènere. Al seu web hi ha enllaços a notícies, articles i publicacions.
  • Inter-Agency Network on Women and Gender Equality. Xarxa que treballa per assegurar la coordinació i cooperació en termes de promoció de la igualtat de gènere en tot el sistema de Nacions Unides. És especialment interessant el Dipòsit sobre polítiques de gènere a Nacions Unides.
  • Institut Europeu per la Igualtat de Gènere. Agència de la Unió Europea que dóna suport a la UE i als seus membres en la promoció de la igualtat de gènere, la lluita contra la discriminació sexual i la sensibilització en relació a qüestions d’igualtat de gènere. Al seu web s’hi poden trobar publicacions, documents, un centre de recursos i documentació virtual,…

A nivell estatal i autonòmic

ONG i moviments socials

A nivell internacional

  • European Women’s Lobby. Plataforma de pressió a nivell de les institucions europees per tal que els drets de les dones i les seves necessitats, així com la perspectiva de gènere, es tinguin en compte. També té com a objectiu promocionar la participació de les dones de les diferents organitzacions que la integren (a Espanya, la Coordinadora española para el lobby europeo de mujeres). Al web de l’EWL s’hi poden trobar notícies, publicacions, informes, l’Observatori de la violència contra les dones, accions urgents a realitzar i, també, un important recull de recursos.
  • Women in Black. Dones de Negre va sorgir com un moviment feminista pacifista israelià. El seu objectiu és denunciar la política israeliana de violació dels drets humans en territori palestí. Es defineixen com un mitjà per comunicar i una fórmula per actuar. Dones de Negre s’ha estès a nivell global. Es poden trobar Dones de Negre a Uruguai, Estats Units, Espanya, Itàlia, França, l’Índia i el Canadà.
  • Associació per als Drets de les Dones i el Desenvolupament (AWID). Organització internacional de membresia feminista que treballa per assolir la igualtat de gènere, el desenvolupament sostenible i els drets humans de les dones d’arreu del món.
  • Women for Women’s Human Rights. Organització independent de dones fundada l’any 1993 amb l’objectiu de promoure els drets humans de les dones a Turquia i arreu del món.
  • Xarxa Europea de Dones Periodistes. Xarxa que promou trobades, estudis, accions i altres activitats vinculades a l’àmbit dels mitjans de comunicació social, per al coneixement, intercanvi i incidència de la defensa dels drets de les dones, en general, i en especial de les periodistes.

A nivell estatal i català

  • Federació estatal d’organitzacions feministes. Al seu web s’hi poden trobar declaracions, documents, accions, notícies i recursos relacionats amb el feminisme, la qüestió de gènere, i temes relacionats.
  • Xarxa Feminista. Espai de trobada, d’intercanvi d’opinions i experiències, de creació de coneixement conjunt, de visualització de la dona a nivell polític,… Al seu web s’hi pot trobar informació diversa com butlletins i anuncis d’esdeveniments.
  • Ca la dona. Espai de trobada, d’intercanvi, de suport a grups, d’informació i recursos, i per al debat i la creació de coneixement. Al seu web s’hi pot trobar informació sobre campanyes, publicacions, activitats,…
  • Dones en xarxa. Associació catalana sense ànim de lucre, d’àmbit estatal, que pretén fomentar l’ús d’Internet entre les dones per tal de reduir la fractura digital de gènere.
  • Entrepueblos. Associació constituïda pels Comitès de Solidaritat amb Amèrica Llatina que pretén intervenir en el procés de transformació social per permetre la satisfacció dels drets humans, polítics, econòmics, socials, mediambientals i culturals des d’una perspectiva feminista i d’ecologisme social. Un dels seus objectius principals és promoure processos d’incidència social i política d’organitzacions de dones i del moviment feminista al voltant de: vides lliures de violències, cossos i identitats i sostenibilitat de la vida.

A la ciutat de Barcelona

Centres de recerca

A nivell internacional

  • UN system publications library on gender equality. Biblioteca de publicacions del sistema de l’ONU sobre igualtat de gènere, en què es poden trobar documents classificats per temàtica, regió, país o tipus d’entrada (recurs, publicació, pàgina, notícia).
  • Xarxa global Càtedra UNESCO en gènere. Xarxa de càtedres UNESCO arreu del món que realitzen investigació i formació en qüestions de gènere i accions d’incidència política. Va ser creada l’any 2010. Al seu web s’hi poden trobar recursos, vídeos, publicacions, informes,…
  • EuGeStA (xarxa europea d’Estudis de Gènere a l’Antiguitat). Xarxa europea de recerca que treballa la qüestió de gènere a l’antiguitat en diferents camps (literatura, filosofia, història, dret, medicina,…). Al seu web s’hi poden trobar articles, referències a estudis, publicacions, la revista EuGeSta online… (en anglès i francès).
  • IEMed (Institut Europeu de la Mediterrània). Think and do tank especialitzat en les relacions euromediterrànies.
  • Feminist and Women’s Studies Association. Xarxa del Regne Unit i Irlanda que promou la recerca i l’ensenyament feministes i els estudis de dones a nivell nacional i internacional.
  • African Gender Institute. Institut de la Universitat de Ciutat del Cap (Sudàfrica) dedicat a l’estudi del gènere a Àfrica. S’autodefineix com una unitat de recerca feminista, compromesa amb el treball polític al continent africà. Al seu web s’hi poden trobar nombrosos enllaços, material de lectura, publicacions,… (en anglès).

A nivell estatal i català

Legislació

legislacionA nivell internacional

A nivell estatal

informacion

Portals de recursos

  • Womenwatch. (Anglès). Portal d’informació sobre igualtat de gènere i apoderament de les dones en el marc del sistema de Nacions Unides. Conté notícies, elements multimèdia i esdeveniments sobre la qüestió.
  • Educando en la Igualdad. Pàgina web amb nombrosos recursos didàctics, una molt bona recopilació de recursos a la biblioteca digital.
  • Mujeres en Red. El periòdic feminista. Creat per la periodista Montserrat Roig, és un espai web de reflexió, informació i comunicació. Incorpora seccions com la globosfera, i articles de divulgació.

Estadístiques

  • estadisticasEstadístiques de gènere (ONU). Pagina web de la Divisió d’Estadística de Nacions Unides que treballa en l’àmbit de gènere. Comparació de dades a nivell internacional.
  • Minimum set of gender indicators. Col·lecció de 52 indicadors quantitatius i 11 indicadors qualitatius que aborden qüestions rellevants relacionades amb la igualtat de gènere i/o l’apoderament de la dona. L’any 2013, va ser acordada per la Comissió d’Estadística de les Nacions Unides com a guia per a la producció nacional i la compilació internacional d’estadístiques de gènere.
  • The World’s Women 2015: Trends and Statistics. Publicació de les Nacions Unides que presenta les últimes estadístiques i anàlisi de la situació de dones i homes en les àrees de preocupació identificades per la Plataforma d’Acció (adoptada pels governs l’any 1995, a la Quarta Conferència Mundial sobre la Dona de Nacions Unides). La publicació també examina els progressos cap a la igualtat de gènere en el període 1995-2015.
  • Gender Equality Index, de l’Institut Europeu per la Igualtat de Gènere. Indicador compost que mesura el concepte de la igualtat de gènere i, en base al marc polític de la UE, ajuda a controlar el progrés de la igualtat de gènere a tota la UE al llarg del temps.

Etiquetes:,

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L’Objectiu 4 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a propòsit d’aquí a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjançant l’educació pel desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i noviolència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. Més informació.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputació de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework