Igualtat de g猫nere

Aqu铆 trobareu fonts d’informaci贸 per a projectes d’educaci贸 en drets humans i ciutadania global.

>> Per saber-ne m茅s: Com identificar fonts d’informaci贸 per al teu projecte educatiu?flecha

Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Centres de recerca | Legislaci贸 | Portals de recursos | Estad铆stiques

Organismes governamentals

governmentA nivell internacional

 • UN Women. Ag猫ncia de les Nacions Unides per a la igualtat de g猫nere i l’apoderament de les dones. Les seves funcions principals s贸n: donar suport a les entitats intergovernamentals en la formulaci贸 de pol铆tiques i normes mundials, assistir als estats membres en la implementaci贸 de la normativa, i vigilar l鈥檃compliment dels compromisos adquirits dins del sistema de Nacions Unides en mat猫ria d鈥檌gualtat de g猫nere. Al seu web hi ha enlla莽os a not铆cies, articles i publicacions.
 • Inter-Agency Network on Women and Gender Equality. Xarxa que treballa per assegurar la coordinaci贸 i cooperaci贸 en termes de promoci贸 de la igualtat de g猫nere en tot el sistema de Nacions Unides.聽脡s especialment interessant el Dip貌sit sobre pol铆tiques de g猫nere a Nacions Unides.
 • Institut Europeu per la Igualtat de G猫nere. Ag猫ncia de la Uni贸 Europea que d贸na suport a la UE i als seus membres en la promoci贸 de la igualtat de g猫nere, la lluita contra la discriminaci贸 sexual i la sensibilitzaci贸 en relaci贸 a q眉estions d鈥檌gualtat de g猫nere. Al seu web s’hi poden trobar publicacions, documents, un centre de recursos i documentaci贸 virtual,…

A nivell estatal i auton貌mic

ONG i moviments socials

A nivell internacional

 • European Women鈥檚 Lobby. Plataforma de pressi贸 a nivell de les institucions europees per tal que els drets de les dones i les seves necessitats, aix铆 com la perspectiva de g猫nere, es tinguin en compte. Tamb茅 t茅 com a objectiu promocionar la participaci贸 de les dones de les diferents organitzacions que la integren (a Espanya, la Coordinadora espa帽ola para el lobby europeo de mujeres). Al web de l’EWL s’hi poden trobar not铆cies, publicacions, informes, l鈥橭bservatori de la viol猫ncia contra les dones, accions urgents a realitzar i, tamb茅, un important recull de recursos.
 • Women in Black. Dones de Negre va sorgir com un moviment feminista pacifista israeli脿. El seu objectiu 茅s denunciar la pol铆tica israeliana de violaci贸 dels drets humans en territori palest铆. Es defineixen com un mitj脿 per comunicar i una f贸rmula per actuar. Dones de Negre s鈥檋a est猫s a nivell global. Es poden trobar Dones de Negre a Uruguai, Estats Units, Espanya, It脿lia, Fran莽a, l’脥ndia i el Canad脿.
 • Associaci贸 per als Drets de les Dones i el Desenvolupament (AWID). Organitzaci贸 internacional de membresia feminista que treballa per assolir la igualtat de g猫nere, el desenvolupament sostenible i els drets humans de les dones d’arreu del m贸n.
 • Women for Women鈥檚 Human Rights. Organitzaci贸 independent de dones fundada l’any 1993 amb l’objectiu de promoure els drets humans de les dones a Turquia i arreu del m贸n.
 • Xarxa Europea de Dones Periodistes. Xarxa que promou trobades, estudis, accions i altres activitats vinculades a l鈥櫭爉bit dels mitjans de comunicaci贸 social, per al coneixement, intercanvi i incid猫ncia de la defensa dels drets de les dones, en general, i en especial de les periodistes.

A nivell estatal i catal脿

 • Federaci贸 estatal d’organitzacions feministes. Al seu web s’hi poden trobar declaracions, documents, accions, not铆cies i recursos relacionats amb el feminisme, la q眉esti贸 de g猫nere, i temes relacionats.
 • Xarxa Feminista. Espai de trobada, d’intercanvi d鈥檕pinions i experi猫ncies, de creaci贸 de coneixement conjunt, de visualitzaci贸 de la dona a nivell pol铆tic,… Al seu web s’hi pot trobar informaci贸 diversa com butlletins i anuncis d鈥檈sdeveniments.
 • Ca la dona. Espai de trobada, d鈥檌ntercanvi, de suport a grups, d鈥檌nformaci贸 i recursos, i per al debat i la creaci贸 de coneixement. Al seu web s’hi pot trobar informaci贸 sobre campanyes, publicacions, activitats,…
 • Dones en xarxa. Associaci贸 catalana sense 脿nim de lucre, d鈥櫭爉bit estatal, que pret茅n fomentar l鈥櫭簊 d鈥橧nternet entre les dones per tal de reduir la fractura digital de g猫nere.
 • Entrepueblos. Associaci贸 constitu茂da pels Comit猫s de Solidaritat amb Am猫rica Llatina que pret茅n intervenir en el proc茅s de transformaci贸 social per permetre la satisfacci贸 dels drets humans, pol铆tics, econ貌mics, socials, mediambientals i culturals des d’una perspectiva feminista i d’ecologisme social. Un dels seus objectius principals 茅s promoure processos d’incid猫ncia social i pol铆tica d’organitzacions de dones i del moviment feminista al voltant de: vides lliures de viol猫ncies, cossos i identitats i sostenibilitat de la vida.

A la ciutat de Barcelona

Centres de recerca

A nivell internacional

 • UN system publications library on gender equality. Biblioteca de publicacions del sistema de l’ONU sobre igualtat de g猫nere, en qu猫 es poden trobar documents classificats per tem脿tica, regi贸, pa铆s o tipus d’entrada (recurs, publicaci贸, p脿gina, not铆cia).
 • Xarxa global C脿tedra UNESCO en g猫nere. Xarxa de c脿tedres UNESCO arreu del m贸n que realitzen investigaci贸 i formaci贸 en q眉estions de g猫nere i accions d鈥檌ncid猫ncia pol铆tica. Va ser creada l’any 2010. Al seu web s’hi poden trobar recursos, v铆deos, publicacions, informes,…
 • EuGeStA (xarxa europea d鈥橢studis de G猫nere a l鈥橝ntiguitat). Xarxa europea de recerca que treballa la q眉esti贸 de g猫nere a l鈥檃ntiguitat en diferents camps (literatura, filosofia, hist貌ria, dret, medicina,…). Al seu web s’hi poden trobar articles, refer猫ncies a estudis, publicacions, la revista EuGeSta online… (en angl猫s i franc猫s).
 • IEMed (Institut Europeu de la Mediterr脿nia). Think and do tank especialitzat en les relacions euromediterr脿nies.
 • Feminist and Women’s Studies Association. Xarxa del Regne Unit i Irlanda que promou la recerca i l’ensenyament feministes i els estudis de dones a nivell nacional i internacional.
 • African Gender Institute. Institut de la Universitat de Ciutat del Cap (Sud脿frica) dedicat a l鈥檈studi del g猫nere a 脌frica. S鈥檃utodefineix com una unitat de recerca feminista, compromesa amb el treball pol铆tic al continent afric脿. Al seu web s’hi poden trobar nombrosos enlla莽os, material de lectura, publicacions,… (en angl猫s).

A nivell estatal i catal脿

Legislaci贸

legislacionA nivell internacional

A nivell estatal

informacion

Portals de recursos

 • Womenwatch. (Angl猫s). Portal d’informaci贸 sobre igualtat de g猫nere i apoderament de les dones en el marc del sistema de Nacions Unides. Cont茅 not铆cies, elements multim猫dia i esdeveniments sobre la q眉esti贸.
 • Educando en la Igualdad. P脿gina web amb nombrosos recursos did脿ctics, una molt bona recopilaci贸 de recursos a la biblioteca digital.
 • Mujeres en Red. El peri貌dic feminista. Creat per la periodista Montserrat Roig, 茅s un espai web de reflexi贸, informaci贸 i comunicaci贸. Incorpora seccions com la globosfera, i articles de divulgaci贸.

Estad铆stiques

 • estadisticasEstad铆stiques de g猫nere (ONU). Pagina web de la Divisi贸 d’Estad铆stica de Nacions Unides que treballa en l’脿mbit de g猫nere. Comparaci贸 de dades a nivell internacional.
 • Minimum set of gender indicators. Col路lecci贸 de 52 indicadors quantitatius i 11 indicadors qualitatius que aborden q眉estions rellevants relacionades amb la igualtat de g猫nere i/o l’apoderament de la dona. L’any 2013, va ser acordada per la Comissi贸 d’Estad铆stica de les Nacions Unides com a guia per a la producci贸 nacional i la compilaci贸 internacional d’estad铆stiques de g猫nere.
 • The World’s Women 2015: Trends and Statistics. Publicaci贸 de les Nacions Unides que presenta les 煤ltimes estad铆stiques i an脿lisi de la situaci贸 de dones i homes en les 脿rees de preocupaci贸 identificades per la Plataforma d’Acci贸 (adoptada pels governs l’any 1995, a la Quarta Confer猫ncia Mundial sobre la Dona de Nacions Unides). La publicaci贸 tamb茅 examina els progressos cap a la igualtat de g猫nere en el per铆ode 1995-2015.
 • Gender Equality Index, de l’Institut Europeu per la Igualtat de G猫nere. Indicador compost que mesura el concepte de la igualtat de g猫nere i, en base al marc pol铆tic de la UE, ajuda a controlar el progr茅s de la igualtat de g猫nere a tota la UE al llarg del temps.

Etiquetes:,

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework