Educaci贸 en drets humans

L’origen de l’Educaci贸 en Drets Humans se situa en l’assoliment d’una Declaraci贸 Universal de Drets Humans (DUDH) i la necessitat de difondre-la, primer, i defensar-la, despr茅s. La seva evoluci贸 ve marcada per la perspectiva jur铆dica de les organitzacions que la impulsen, ja siguin organismes internacionals com organitzacions no governamentals. No 茅s l’煤nica perspectiva, per貌 s铆 que 茅s la predominant entre les organitzacions que han impulsat aquest 脿mbit educatiu. No obstant aix貌, als centres educatius predomina la perspectiva filos貌fica.

“L’Educaci贸 en Drets Humans 茅s el desenvolupament d’actituds de comprom铆s i responsabilitat i d’habilitats per respectar, promoure, protegir els drets propis i dels altres i denunciar qualsevol vulneraci贸 a trav茅s de la formaci贸 i el coneixement d’eines i instruments de protecci贸 dels drets humans. Tot aix貌 se sustenta en els valors que es desprenen de la DUDH (dignitat, llibertat, igualtat i just铆cia).” (Federaci贸 Catalana d’ONG pels Drets Humans, 2012).

La viol猫ncia estructural que suposa la pobresa extrema cr貌nica per a una part considerable de la poblaci贸 del planeta 茅s, des d’aquesta perspectiva, una vulneraci贸 dels drets humans. La viol猫ncia cultural que manifesta l’escassa valoraci贸 social del treball feminitzat, ocupat majorit脿riament per dones, requereix la lluita global per l’equiparaci贸 de drets. La viol猫ncia directa que representen els conflictes armats arrisca no nom茅s el dret a la vida, sin贸 l’acc茅s a la resta de drets recollits en el sistema internacional de drets humans. I, per aix貌, s’ha generat el Dret Internacional Humanitari, per protegir les persones, combatents i no combatents, en el context de conflicte armat.

En definitiva, qualsevol forma de viol猫ncia o desigualtat posa en q眉esti贸 la noci贸 de dignitat humana que sost茅 la Declaraci贸 i vulnera uns drets que es defineixen com a universals, inalienables i inherents.

El nostre curr铆culum, com la resta del nostre ordenament jur铆dic, es fonamenta en la Declaraci贸, de manera que 茅s f脿cil trobar drets humans entre els seus continguts, especialment a nivell de valors (igualtat, ajuda,…) i en la inclusi贸 de continguts com el respecte a la diversitat, el rebuig a la discriminaci贸 per ra贸 d’origen, etc.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework