Educaci贸 per al desenvolupament

L’Educaci贸 per al desenvolupament sorgeix despr茅s d’algunes d猫cades de pol铆tiques de cooperaci贸 internacional al desenvolupament impulsades en el context de Guerra Freda. En una primera fase, es pretenia augmentar la implicaci贸 de la ciutadania en la dotaci贸 de recursos a projectes desenvolupats als pa茂sos del (denominat) Tercer M贸n, si b茅 posteriorment s’hi va introduint una perspectiva cr铆tica sobre les pol铆tiques de cooperaci贸 i el propi model de desenvolupament.

“Proc茅s educatiu (formal, no formal i informal) constant encaminat, a trav茅s de coneixements, actituds i valors, a promoure una ciutadania global generadora d’una cultura de la solidaritat compromesa en la lluita contra la pobresa i l’exclusi贸 aix铆 com amb la promoci贸 del desenvolupament hum脿 i sostenible” (Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperaci贸, 2007).

Per la seva vinculaci贸 estrat猫gica amb la pol铆tica exterior, l’educaci贸 per al desenvolupament 茅s l’脿mbit educatiu per al qual les ONG han rebut un major finan莽ament, de manera que abunden les propostes i materials dissenyats des d’aquesta perspectiva. No obstant aix貌, ha estat tamb茅 el menys abordat per l’脿mbit acad猫mic, de manera que el desenvolupament del seu marc te貌ric en el context estatal 茅s molt recent.

La seva pres猫ncia en el curr铆culum reglat 茅s tamb茅 recent i bastant puntual. No obstant aix貌, l’aportaci贸 de l’脿mbit 茅s fonamental tant per a la comprensi贸 cr铆tica de la globalitzaci贸 i els seus efectes, com per entendre les implicacions globals d’alguns fen貌mens locals i accedir a propostes alternatives factibles com el comer莽 just i el consum responsable.

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework