Educació per al desenvolupament

L’Educació per al desenvolupament sorgeix després d’algunes dècades de polítiques de cooperació internacional al desenvolupament impulsades en el context de Guerra Freda. En una primera fase, es pretenia augmentar la implicació de la ciutadania en la dotació de recursos a projectes desenvolupats als països del (denominat) Tercer Món, si bé posteriorment s’hi va introduint una perspectiva crítica sobre les polítiques de cooperació i el propi model de desenvolupament.

“Procés educatiu (formal, no formal i informal) constant encaminat, a través de coneixements, actituds i valors, a promoure una ciutadania global generadora d’una cultura de la solidaritat compromesa en la lluita contra la pobresa i l’exclusió així com amb la promoció del desenvolupament humà i sostenible” (Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació, 2007).

Per la seva vinculació estratègica amb la política exterior, l’educació per al desenvolupament és l’àmbit educatiu per al qual les ONG han rebut un major finançament, de manera que abunden les propostes i materials dissenyats des d’aquesta perspectiva. No obstant això, ha estat també el menys abordat per l’àmbit acadèmic, de manera que el desenvolupament del seu marc teòric en el context estatal és molt recent.

La seva presència en el currículum reglat és també recent i bastant puntual. No obstant això, l’aportació de l’àmbit és fonamental tant per a la comprensió crítica de la globalització i els seus efectes, com per entendre les implicacions globals d’alguns fenòmens locals i accedir a propostes alternatives factibles com el comerç just i el consum responsable.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L’Objectiu 4 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a propòsit d’aquí a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjançant l’educació pel desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i noviolència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. Més informació.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputació de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework