Educaci贸 per a la pau

L’educaci贸 per a la pau ha estat impulsada pel moviment pacifista i l’脿mbit acad猫mic de la investigaci贸 per la pau. La seva atenci贸 s’ha centrat en el conflicte com a fenomen inevitable i positiu, i en les respostes alternatives a la viol猫ncia davant els xocs d’interessos en l’脿mbit internacional, interpersonal o intergrupal. A m茅s d’aquesta educaci贸 en i per al conflicte (Casc贸n), l’educaci贸 per a la pau mant茅 dos eixos principals de treball:

  • El reconeixement, q眉estionament i rebuig de la viol猫ncia en totes les seves manifestacions: directa, estructural i simb貌lica.
  • La capacitaci贸 en la no-viol猫ncia, un conjunt d’habilitats personals i estrat猫gies col路lectives que permeten enfrontar-se a la viol猫ncia per disminuir-la i eradicar-la.

“Els moviments no-violents europeus sempre han utilitzat el terme no-viol猫ncia com una sola paraula. La ra贸 principal 茅s la d’explicitar amb total claredat que l‘opci贸 no-violenta no suposa una mera negaci贸 de la viol猫ncia directa, sin贸 un projecte positiu de transformaci贸 radical de la societat i de nosaltres mateixos. L’objectiu fonamental ser脿 acabar amb la denominada viol猫ncia estructural fent de la coher猫ncia entre fins i mitjans un dels seus elements fonamentals” (Casc贸n). La no-viol猫ncia suposa alhora un estil de vida i una estrat猫gia de lluita, de manera que el seu potencial per al curr铆culum per compet猫ncies 茅s immens.

El conjunt de coneixements, habilitats, valors i actituds que possibiliten la pau reben el nom de cultura de pau.

Sabers culturals cap a la pau

(Gonz谩lez (coord.), 2012)

Assertivitat

Autenticitat

Confian莽a

Consens

Conviv猫ncia

Cooperaci贸

Coresponsabilitat

Creativitat

Democr脿cia

Di脿leg

Dignitat

Drets humans

Emancipaci贸

Empatia

Equitat

Pluralitat

Inconformisme

Intel路lig猫ncia emocional

No-viol猫ncia

Pensament cr铆tic

Proactivitat

Prosocialitat

Resoluci贸 de conflictes

Sostenibilitat

“L’ECP [Educaci贸 per a la Cultura de Pau] pret茅n contribuir a la construcci贸 d’un Nou Ordre Internacional basat en un concepte de pau positiva, de manera que les relacions en qualsevol nivell (individual, social, nacional i internacional) tinguin com a resultat la soluci贸 no-violenta dels conflictes i la just铆cia social. En la concepci贸 de pau intervenen tres principis de reconstrucci贸 social essencials: a) Principi de Dignitat (Drets Humans/Democr脿cia); b) Principi de Solidaritat (Desenvolupament sostingut i respecte del medi ambient); c) Principi de Seguretat (Desarmament)” (Tuvilla, 2004).

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework