Educació per a la pau

L’educaci√≥ per a la pau ha estat impulsada pel moviment pacifista i l’√†mbit acad√®mic de la investigaci√≥ per la pau. La seva atenci√≥ s’ha centrat en el conflicte com a fenomen inevitable i positiu, i en les respostes alternatives a la viol√®ncia davant els xocs d’interessos en l’√†mbit internacional, interpersonal o intergrupal. A m√©s d’aquesta educaci√≥ en i per al conflicte (Casc√≥n), l’educaci√≥ per a la pau mant√© dos eixos principals de treball:

  • El reconeixement, q√ľestionament i rebuig de la viol√®ncia en totes les seves manifestacions: directa, estructural i simb√≤lica.
  • La capacitaci√≥ en la no-viol√®ncia, un conjunt d’habilitats personals i estrat√®gies col¬∑lectives que permeten enfrontar-se a la viol√®ncia per disminuir-la i eradicar-la.

“Els moviments no-violents europeus sempre han utilitzat el terme no-viol√®ncia com una sola paraula. La ra√≥ principal √©s la d’explicitar amb total claredat que l‘opci√≥ no-violenta no suposa una mera negaci√≥ de la viol√®ncia directa, sin√≥ un projecte positiu de transformaci√≥ radical de la societat i de nosaltres mateixos. L’objectiu fonamental ser√† acabar amb la denominada viol√®ncia estructural fent de la coher√®ncia entre fins i mitjans un dels seus elements fonamentals” (Casc√≥n). La no-viol√®ncia suposa alhora un estil de vida i una estrat√®gia de lluita, de manera que el seu potencial per al curr√≠culum per compet√®ncies √©s immens.

El conjunt de coneixements, habilitats, valors i actituds que possibiliten la pau reben el nom de cultura de pau.

Sabers culturals cap a la pau

(Gonz√°lez (coord.), 2012)

Assertivitat

Autenticitat

Confiança

Consens

Convivència

Cooperació

Coresponsabilitat

Creativitat

Democràcia

Diàleg

Dignitat

Drets humans

Emancipació

Empatia

Equitat

Pluralitat

Inconformisme

Intel·ligència emocional

No-violència

Pensament crític

Proactivitat

Prosocialitat

Resolució de conflictes

Sostenibilitat

“L’ECP [Educaci√≥ per a la Cultura de Pau] pret√©n contribuir a la construcci√≥ d’un Nou Ordre Internacional basat en un concepte de pau positiva, de manera que les relacions en qualsevol nivell (individual, social, nacional i internacional) tinguin com a resultat la soluci√≥ no-violenta dels conflictes i la just√≠cia social. En la concepci√≥ de pau intervenen tres principis de reconstrucci√≥ social essencials: a) Principi de Dignitat (Drets Humans/Democr√†cia); b) Principi de Solidaritat (Desenvolupament sostingut i respecte del medi ambient); c) Principi de Seguretat (Desarmament)” (Tuvilla, 2004).

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework