Educaci贸 per a la sostenibilitat

Impulsada per l’ecologisme, l’Educaci贸 per a la sostenibilitat ha mantingut un enorme creixement des de l’aprovaci贸 de l’Agenda 21. Aquest document va ser el resultat de la Confer猫ncia de les Nacions Unides per al Medi Ambient i el Desenvolupament (tamb茅 coneguda com a Cimera de la Terra), que es va celebrar a Rio de Janeiro el juny del 1992. Es tracta d’un pla d’acci贸 que els Estats signataris (m茅s de 178 pa茂sos) es van comprometre a dur a terme per aconseguir un desenvolupament sostenible a nivell mundial, amb implicacions per a tots els agents socials (govern, poblaci贸, empreses, etc.). El cap铆tol 36 es va dedicar al “foment de l’educaci贸, la capacitaci贸 i la presa de consci猫ncia” i va suposar la reconversi贸 de l’educaci贸 ambiental en una educaci贸 per al desenvolupament sostenible, que integrava el concepte de desenvolupament hum脿.

Des d’aleshores, la coincid猫ncia de l’inter猫s per aquest 脿mbit de les diferents inst脿ncies educatives (administracions, centres, universitats, organismes internacionals, organitzacions no governamentals…) juntament amb la pres猫ncia pr猫via de les ci猫ncies ambientals en el curr铆culum (biologia, qu铆mica, geologia …) , ha donat lloc a una pres猫ncia curricular expl铆cita i a la seva efectiva inclusi贸 en la programaci贸 de totes les etapes educatives.

Segons l’informe “El nostre futur com煤” (Gro Harlem Brundtland, 1987), elaborat per la Comissi贸 Mundial de Medi Ambient i Desenvolupament de Nacions Unides, el desenvolupament sostenible 茅s “aquell que satisf脿 les necessitats del present sense posar en perill la capacitat de les generacions futures de satisfer les seves pr貌pies necessitats”. A m茅s, la sostenibilitat no nom茅s es refereix a q眉estions ambientals, sin贸 que implica tamb茅 els sistemes socials i culturals que hi interactuen i incideixen.

L’educaci贸 per a la sostenibilitat posa en relleu la perspectiva de futur de l’educaci贸. Les problem脿tiques ambientals s贸n d’脿mbit global per貌 es manifesten en la nostra vida quotidiana en forma de contaminaci贸, deteriorament del paisatge, alteracions del clima,… Aix貌 posa en relleu la necessitat de canvis socials i, en aquest sentit, el curr铆culum inclou constants refer猫ncies a iniciatives per al canvi global (estalvi energ猫tic, consum responsable, respecte a l’entorn natural,…), tot i que plantejades des d’una perspectiva individual (incid猫ncia des del canvi en la conducta personal). No obstant aix貌, la sostenibilitat 茅s per definici贸 un concepte sist猫mic, per la qual cosa res no impedeix que les propostes de millora s’abordin des de la coresponsabilitat.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework