Educaci贸n visual y pl谩stica (4潞 ESO)

Valors:聽 – …

Pertinen莽a: – …

Reptes globals: Mitjans de comunicaci贸 – Publicitat – Entorn social i hist貌ric de les obres – …

Acci贸 transformadora:聽 Cooperaci贸 – Creativitat – …

Es tracta d鈥檜na mat猫ria optativa espec铆fica de 4t curs, impartida com a mat猫ria obligat貌ria en 2n i 3r d’ESO. Els objectius de la mat猫ria s贸n comuns per tota l’etapa.

Tot i que els continguts i criteris d’avaluaci贸 per aquest curs no inclouen continguts espec铆fics de ciutadania global, es treballa la creativitat, la producci贸 en cooperaci贸 i la capacitat d’expressi贸 personal a trav茅s de l’art. Les t猫cniques i llenguatges art铆stics que es tracten s贸n molt 脿mplies i poden aplicar-se a la reflexi贸 i comunicaci贸 de les problem脿tiques i iniciatives de drets humans:

 • T猫cniques art铆stiques tradicionals: dibuix art铆stic, volum i pintura, gravat, reporgrafia, collage i escultura.
 • Arts aplicades.
 • Disseny: gr脿fic, interiorisme, modes…
 • Comunicaci贸 audiovisual: cinema, v铆deo, televisi贸…
 • Fotografia.
 • T猫cniques multim猫dia: imatges est脿tiques i animades, interactivitat…

D’altra banda, el cinema, els mitjans de comunicaci贸 i la publicitat tenen una pres猫ncia destacada en els continguts, no sols des del punt de vista t猫cnic sin贸 tamb茅 com a font d’informaci贸 sobre el context social i hist貌ric de producci贸, i pel seu paper en la societat. En aquest sentit, les connexions amb d’altres mat猫ries destaquen la publicitat, com a contingut compartit amb les mat猫ries de m煤sica, ci猫ncies socials i educaci贸 civico猫tica.

Continguts:

Explorar i percebre
An脿lisi, comprensi贸 i 煤s de les t猫cniques art铆stiques tradicionals: dibuix art铆stic, volum i pintura, gravat, reprografia, collage, escultura, i descripci贸 objectiva de les formes com a part del proc茅s creatiu.

An脿lisi dels valors funcionals, est猫tics, culturals i discursius en les arts aplicades, i del disseny.

An脿lisi dels elements b脿sics de la comunicaci贸 audiovisual.

Aplicaci贸 de les t猫cniques multim猫dia a l’edici贸 d’imatges est脿tiques i animades, a la interactivitat i a l’elaboraci贸 de propostes multidisciplin脿ries.

脷s de t猫cniques de descripci贸 objectiva de les formes com a part del proc茅s creatiu.

Inter猫s per la recerca d’informaci贸 i const脿ncia en el treball.

Interpretar i crear
Realitzaci贸 i seguiment del proc茅s de creaci贸: esb贸s (croquis), gui贸 (projecte), presentaci贸 final (maqueta) i avaluaci贸 (autoreflexi贸, autoavaluaci贸 i avaluaci贸 col路lectiva del proc茅s i del resultat final).

Aplicaci贸 de la geometria plana i geometria descriptiva en la representaci贸 de formes, cossos i espais arquitect貌nics i del paisatge.

Construcci贸 de formes bidimensionals i tridimensionals en funci贸 d’una idea o objectiu amb diversitat de materials.

Elaboraci贸 de projectes art铆stics i de comunicaci贸 audiovisual de forma creativa i cooperativa.

Desenvolupament i representaci贸 personal de les idees cercant recursos propis i introduint processos per al desenvolupament de la creativitat i la imaginaci贸.

Autoexig猫ncia i esperit de superaci贸 en els processos i creacions pr貌pies.

Realitzaci贸 d’experimentacions amb materials diversos.

Inter猫s per la recerca de materials, suports, t猫cniques i eines per aconseguir uns resultats satisfactoris.

Reconeixement de la sintaxi dels llenguatges visuals del disseny (gr脿fic, interiorisme, modes) i audiovisual (cinema i v铆deo).

Reflexi贸 a l’entorn de les estrat猫gies i el paper de la publicitat i els mitjans de comunicaci贸 en la societat.

Aplicaci贸 de la imatge fixa i animada i recursos de les TIC en les creacions multim猫dia.

Reconeixement d’entorns i 脿mbits d’aplicaci贸 dels sistemes de representaci贸.

脷s de la normalitzaci贸 en els treballs que aix铆 ho requereixin.

Dimensi贸 social i cultural
Reconeixement, comprensi贸 i interpretaci贸 de representacions visuals dels diferents per铆odes art铆stics establint i reflexionant sobre els seus sentits i els discursos des d’una perspectiva contempor脿nia.

Reconeixement dels principals agents de producci贸 visual i audiovisual en el proc茅s d’elaboraci贸 dels productes.

Identificaci贸 i interpretaci贸 de les imatges i les propostes de l’entorn del disseny i la publicitat, de l’脿mbit del v铆deo, la fotografia i el multim猫dia i tamb茅 del cinema i de la televisi贸.

Lectura de representacions bidimensionals d’obres arquitect貌niques i urbanisme i d’objectes i artefactes t猫cnics.

Contextualitzaci贸 de les obres estudiades en el seu entorn social i hist貌ric.

Reconeixement i valoraci贸 del paper de les obres d’art com a font d’informaci贸 sobre la vida i el pensament de les societats, contempor脿nies i hist貌riques, tot reflexionant sobre els seus aspectes formals i narratius.

Introducci贸 del gust per la cultura cinematogr脿fica i la seva relaci贸 amb les arts.

Introducci贸 gradual de la terminologia espec铆fica com a recurs per a la narraci贸 i verbalitzaci贸 de les propostes.

Criteris d’avaluaci贸:

 • Prendre decisions per a la realitzaci贸 de produccions art铆stiques especificant els objectius, proposant diverses opcions i avaluant la soluci贸.
 • Utilitzar recursos TIC en el camp de la imatge fotogr脿fica, el disseny, el dibuix assistit per ordinador i l’edici贸 videogr脿fica.
 • Col路laborar en la realitzaci贸 de projectes que comporten processos de concepci贸, disseny i execuci贸 cooperativa.
 • Dibuixar formes i espais aplicant els fonaments dels sistemes de representaci贸.
 • Realitzar obres bidimensionals i tridimensionals, experimentant i utilitzant diversitat de t猫cniques (escultura, dibuix art铆stic, volum, pintura, gravat, etc.).
 • Emprar estrat猫gies pr貌pies del disseny, la fotografia, la publicitat, el v铆deo i els mitjans de comunicaci贸 i multim猫dia per a realitzar projectes art铆stics i visuals.
 • Elaborar produccions multim猫dia, videogr脿fiques i fotogr脿fiques utilitzant les t猫cniques adequades a cada mitj脿 tecnol貌gic.
 • Descriure les formes aplicant sistemes de representaci贸 i normalitzaci贸.
 • Recon猫ixer i llegir imatges, obres i objectes dels entorns visuals (obres d’art, disseny, cinema, multim猫dia), atenent els aspectes formals i narratius de les propostes.

Fonts:

 • Decret 143/2007, de 26 de juny, pel qual s’estableix l’ordenaci贸 dels ensenyaments de l’educaci贸 secund脿ria obligat貌ria.
L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework