Presentació

Aquí trobaràs un buidat del currículum reglat des de la perspectiva de l’educació per a la ciutadania global, els drets humans i la cultura de pau. Busquem identificar els elements de la legislació que contribueixen a aquestes finalitats del sistema educatiu, per tal de facilitar el seu desplegament en la programació.

Bona part dels articles es basen en els decrets estatals que establien els ensenyaments mínims per les etapes d’infantil, primària, secundària obligatòria i batxillerat, vigents en el període 2011-2012, quan s’inicia aquesta secció amb el suport financer de l’AECID. Alguns articles, especialment de l’ESO i el batxillerat català, s’han anat actualitzant per a diferents projectes.

A l’inici d’alguns articles es troba un quadre que sintetitza els continguts d’aprenentatge que explicita la normativa per a cada etapa i matèria. Aquests continguts es presenten organitzats en quatre dimensions bàsiques: reptes, valors, pertinença i acció transformadora.

educació per a la ciutadania global

Aquesta classificació vol posar de relleu els elements cognitius, socioafectius i conductuals presents en el currículum reglat, que contribueixen a la formació en ciutadania global. Per això, es recullen únicament els aprenentatges presents de forma explícita en cada element de la normativa, amb els termes exactes utilitzats per l’Administració. Sense negar les deficiències del currículum reglat en relació a aquestes finalitats de l’educació, es tracta d’assenyalar els continguts de la legislació que reforcen l’educació en drets humans i ciutadania global, tot destacant les oportunitats que presenta per a la dimensió global i transformadora de l’educació.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L’Objectiu 4 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a propòsit d’aquí a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjançant l’educació pel desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i noviolència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. Més informació.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputació de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework