Presentació
Aquí trobaràs un buidat del currículum reglat des de la perspectiva de l’educació per a la ciutadania global, els drets humans i la cultura de pau. Busquem identificar els elements de la legislació que contribueixen a aquestes finalitats del sistema educatiu, per tal de facilitar el seu desplegament en la programació.
Bona part dels articles es basen en els decrets estatals que establien els ensenyaments mínims per les etapes d’infantil, primària, secundària obligatòria i batxillerat, vigents en el període 2011-2012, quan s’inicia aquesta secció amb el suport financer de l’AECID. Alguns articles, especialment de l’ESO i el batxillerat català, s’han anat actualitzant per a diferents projectes.
A l’inici d’alguns articles es troba un quadre que sintetitza els continguts d’aprenentatge que explicita la normativa per a cada etapa i matèria. Aquests continguts es presenten organitzats en quatre dimensions bàsiques: reptes, valors, pertinença i acció transformadora.
Aquesta classificació vol posar de relleu els elements cognitius, socioafectius i conductuals presents en el currículum reglat, que contribueixen a la formació en ciutadania global. Per això, es recullen únicament els aprenentatges presents de forma explícita en cada element de la normativa, amb els termes exactes utilitzats per l’Administració. Sense negar les deficiències del currículum reglat en relació a aquestes finalitats de l’educació, es tracta d’assenyalar els continguts de la legislació que reforcen l’educació en drets humans i ciutadania global, tot destacant les oportunitats que presenta per a la dimensió global i transformadora de l’educació.