Hemeroteques de diaris

Relació d’hemeroteques digitals accessibles (sense subscripció de pagament) dels diaris publicats a Espanya.

ABC. Des del 1850. Cerca per data, període, lloc, autoria i paraules clau. Permet fer un nombre molt limitat de consultes sense registrar-se, si bé es pot crear un compte gratuït per continuar buscant. Un cop feta la cerca, apareixen l’edició o edicions del diari que responen al criteri seleccionat i, en cada edició, es pot avançar o retrocedir per les pàgines. Aquelles que siguin d’interès de l’usuari (en format PDF) es poden imprimir o descarregar a l’ordinador.

El Mundo. Des del 2002. Permet consultar les edicions digitals del diari escollint una data concreta i, dins d’aquesta, triant si volem consultar la versió del matí, la tarda o la nit. Un cop dins de la versió, podem navegar com ho faríem per l’edició digital d’un dia qualsevol.

El País. Des del 1976 fins al 2012 (edició impresa) i des del 1976 fins a l’actualitat (edició digital). Cerca per data i per paraules clau. Permet consultar les notícies d’una data concreta, si bé cal registrar-se (gratuïtament) per poder-les llegir senceres. La consulta per paraules clau endreça els articles disponibles per ordre cronològic. D’altra banda, disposa d’un arxiu específic de portades tant del diari El País (des del 1976) com del suplement El País Semanal (també des del 1976).

El Punt Avui+ (i altres diaris de Girona). Alguns des de 1793. Cerca per data, període i paraules clau. Dins de la pestanya “Consulta avançada”, un cop feta la cerca, apareixen l’edició o edicions del diari que responen al criteri seleccionat i, en cada edició, es pot avançar o retrocedir per les pàgines. Les pàgines d’interès de l’usuari (o l’edició sencera) es poden imprimir o descarregar en format PDF, JPEG o document de text. El botó “Tendències” permet comparar la presència d’una paraula clau en els diaris en un període de temps determinat.

Biblioteca Nacional d’Espanya. Disposa d’una hemeroteca digital que pretén cobrir l’evolució històrica de les revistes i capçaleres de premsa espanyoles des dels seus inicis fins a gairebé mitjans del segle XX, incloent-hi premsa política, satírica, humorística, científica, religiosa, il·lustrada, amena, esportiva, artística, literària, etc. El cercador permet localitzar diaris d’altres èpoques que ja no es publiquen, tant una capçalera concreta com un conjunt de publicacions editades en un lloc o en una data determinada. Per acotar la cerca, a la primera columna del cercador (“Col·lecció”) es poden seleccionar les opcions Revistes d’informació general, Premsa gratuïta o Premsa sindical, entre altres.

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework