Inclusi贸 social

En el seu ‘Informe conjunt sobre la inclusi贸 social’ (Comissi贸 Europea, 2003), la Uni贸 Europea defineix la inclusi贸 social com:

Un proc茅s que garanteix que les persones en situaci贸 de risc de pobresa i exclusi贸 social arribin a tenir les oportunitats i recursos necessaris per participar plenament a la vida econ貌mica, social i cultural, i es benefici茂n d’un nivell de vida i un benestar considerats normals a la societat en qu猫 viuen. Aix貌 els assegura una participaci贸 m茅s gran en la presa de decisions que afecten les seves vides, aix铆 com l’acc茅s als seus drets fonamentals.

En el ‘Pla per a la inclusi贸 i la cohesi贸 social a Catalunya 2006-2009’ (Generalitat de Catalunya, 2006), es recull que:

Els fonaments de la inclusi贸 social es troben en la integraci贸 dels individus en els seg眉ents espais:

  • l鈥檈spai econ貌mic i laboral,
  • l鈥檈spai social i comunitari i, finalment,
  • l鈥檈spai de la ciutadania i la participaci贸.

Ara b茅, en el mateix document, s’adverteix que 芦la integraci贸 plena d鈥檜n individu, no passa per estar m茅s ben situat en un d鈥檃quests espais, sin贸 que m茅s aviat ha de ser present, reconegut i acceptat en tots els tres espais禄.

En aquest sentit, en la publicaci贸 ‘Ciutadania i Inclusi贸 Social. El Tercer Sector i les pol铆tiques p煤bliques d鈥檃cci贸 social’ (Fundaci贸 Catalana de l’Esplai, 2010), Fundesplai sost茅 que:

La nostra idea d’inclusi贸 social ens porta a defensar un concepte de ciutadania que introdueixi, d鈥檜na banda, una perspectiva de participaci贸 activa, territorialment localitzada en tres grans esferes: l鈥檈con貌mica, a trav茅s d鈥檜na pres猫ncia activa en la producci贸 de valor social dins o fora del mercat; la pol铆tica, a trav茅s de l鈥檈xercici actiu d鈥檜na ciutadania de ple dret, i la de les xarxes socials i familiars com l鈥檈xpressi贸 de la identitat i la pertinen莽a comunit脿ria, i com a factors de prevenci贸 i protecci贸 per lluitar contra l鈥檈xclusi贸.

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avan莽ar en la protecci贸 dels drets humans de totes les persones arreu del m贸n.

L鈥Objectiu 10 s鈥檃dre莽a a la reducci贸 de les desigualtats i inclou entre les seves metes:

10.2 D’aqu铆 a 2030, potenciar i promoure la inclusi贸 social, econ貌mica i pol铆tica de totes les persones, independentment de la seva edat, sexe, discapacitat, ra莽a, 猫tnia, origen, religi贸 o situaci贸 econ貌mica o una altra condici贸.

Recursos

Recursos did脿ctics externs

Etiquetes:

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework