• Portal Paula
  • Interdependents, corresponsables: Recerca per a la Ciutadania Global

Interdependents, corresponsables: Recerca per a la Ciutadania Global

Projecte d鈥檈ducaci贸 en drets humans i ciutadania global

El projecte Interdependents, corresponsables: Recerca per a la Ciutadania Global dona suport als instituts p煤blics de batxillerat per al desenvolupament de treballs de recerca que eduquin en drets humans i ciutadania global.

El projecte posa en relleu les implicacions 猫tiques de la recerca, aix铆 com el paper fonamental del coneixement cient铆fic per als drets humans i el desenvolupament sostenible a escala global.

La iniciativa dona continu茂tat al projecte Interdependents, corresponsables, posat en marxa l’any 2016 amb el suport de la Diputaci贸 de Barcelona per promoure el coneixement de l鈥Agenda 2030 i les seves possibilitats did脿ctiques en l鈥檈ducaci贸 secund脿ria a trav茅s de la vinculaci贸 dels treballs de recerca de batxillerat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) d’aquest acord internacional.

El projecte actual 茅s una proposta de la Fundaci贸 Solidaritat UB i l鈥Institut de Desenvolupament Professional-ICE de la Universitat de Barcelona, que es desenvolupa en col路laboraci贸 amb els ajuntaments dels territoris on s鈥檌mplementa.


ACTIVITATS

1. Taller de Recerca pels Drets Humans

1. Taller de Recerca pels Drets Humans

Les activitats amb l鈥檃lumnat s鈥檌nicien amb un taller de recerca, d鈥1 hora de durada, per cada grup-classe de primer de batxillerat, amb els objectius de presentar la recerca com a activitat orientada a generar nous coneixements per a la millora de les condicions de vida; comprendre el m猫tode que possibilita el coneixement cient铆fic; i valorar la contribuci贸 de la recerca als drets humans i la sostenibilitat global. A m茅s, el taller permet que l鈥檃lumnat pugui apuntar-se a trobades mensuals d鈥檃ssessorament del seu treball de recerca.


2. Assessorament de treballs de recerca

2. Assessorament de treballs de recerca

S’assessora l’alumnat, que aix铆 ho hagi sol路licitat, per realitzar el seu treball de recerca des de l鈥檈nfocament de Drets Humans. L’assessorament es mant茅 voluntari fins a la finalitzaci贸 de la recerca i es planteja com un refor莽 a la tutoria, de manera que la coordinaci贸 amb el professorat 茅s imprescindible. Despr茅s de cada trobada, s鈥檈labora un informe amb les orientacions proporcionades, que es fa arribar a la coordinaci贸 del TR i al tutor/a de recerca corresponent.


3. Formaci贸 de centre

3. Formaci贸 de centre

Paral路lelament al suport a l鈥檃lumnat, s鈥檕fereix una formaci贸 al professorat de l鈥檌nstitut sobre la tutoria de treballs de recerca que eduquin en drets humans i ciutadania global. La formaci贸 busca generar una visi贸 compartida sobre els objectius, continguts d鈥檃prenentatge i procediments del treball de recerca i, conseq眉entment, els criteris, indicadors i instruments d鈥檃valuaci贸 que orientaran la tutoria i acaben determinant la qualificaci贸 final de les recerques. La formaci贸 previsiblement es realitzar脿 per internet, amb una durada de 30 hores.


4. Confecci贸 de propostes de recerca-servei amb agents socials del municipi

4. Confecci贸 de propostes de recerca-servei amb agents socials del municipi

En col路laboraci贸 amb entitats i iniciatives de drets humans actives al municipi, es confeccionen propostes de recerca-servei, per tal de lligar els treballs a necessitats de les entitats i promoure el seu desenvolupament com a projecte d鈥檃prenentatge-servei. Les propostes de recerca-servei s鈥檃fegeixen al bloc recercapau.ub.edu i es divulguen en un calendari de 2021, que serveix de material de suport en les activitats amb alumnes i professorat.


5. Exposici贸 final de curs 鈥淚nvestigar canvia el m贸n鈥

5. Exposici贸 final de curs 鈥淚nvestigar canvia el m贸n鈥

A finals de curs, es promou la creaci贸 d鈥檜na exposici贸 col路lectiva sobre l鈥橝genda 2030, il路lustrada a trav茅s de les recerques que desenvolupa l鈥檃lumnat. La mostra s鈥檈xposa en algun espai visible del centre (f铆sic o virtual); i tamb茅 es pot instal路lar en la biblioteca del municipi o altres espais de trobada comunit脿ria per donar a con猫ixer l鈥橝genda 2030 a la ciutadania.


MUNICIPIS

Durant el curs 2021-2022, el projecte s’est脿 desenvolupant a:

El Prat de Llobregat

El Prat de Llobregat

Sant Vicen莽 dels Horts

Sant Vicen莽 dels Horts
Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework