• Portal Paula
  • Interdependents, corresponsables: Recerca per a la Ciutadania Global

Interdependents, corresponsables: Recerca per a la Ciutadania Global

Projecte d’educació en drets humans i ciutadania global

El projecte Interdependents, corresponsables: Recerca per a la Ciutadania Global dona suport als instituts públics de batxillerat per al desenvolupament de treballs de recerca que eduquin en drets humans i ciutadania global.

El projecte posa en relleu les implicacions ètiques de la recerca, així com el paper fonamental del coneixement científic per als drets humans i el desenvolupament sostenible a escala global.

La iniciativa dona continuïtat al projecte Interdependents, corresponsables, posat en marxa l’any 2016 amb el suport de la Diputació de Barcelona per promoure el coneixement de l’Agenda 2030 i les seves possibilitats didàctiques en l’educació secundària a través de la vinculació dels treballs de recerca de batxillerat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) d’aquest acord internacional.

El projecte actual és una proposta de la Fundació Solidaritat UB i l’Institut de Desenvolupament Professional-ICE de la Universitat de Barcelona, que es desenvolupa en col·laboració amb els ajuntaments dels territoris on s’implementa.


ACTIVITATS

1. Taller de Recerca pels Drets Humans

1. Taller de Recerca pels Drets Humans

Les activitats amb l’alumnat s’inicien amb un taller de recerca, d’1 hora de durada, per cada grup-classe de primer de batxillerat, amb els objectius de presentar la recerca com a activitat orientada a generar nous coneixements per a la millora de les condicions de vida; comprendre el mètode que possibilita el coneixement científic; i valorar la contribució de la recerca als drets humans i la sostenibilitat global. A més, el taller permet que l’alumnat pugui apuntar-se a trobades mensuals d’assessorament del seu treball de recerca.


2. Assessorament de treballs de recerca

2. Assessorament de treballs de recerca

S’assessora l’alumnat, que així ho hagi sol·licitat, per realitzar el seu treball de recerca des de l’enfocament de Drets Humans. L’assessorament es manté voluntari fins a la finalització de la recerca i es planteja com un reforç a la tutoria, de manera que la coordinació amb el professorat és imprescindible. Després de cada trobada, s’elabora un informe amb les orientacions proporcionades, que es fa arribar a la coordinació del TR i al tutor/a de recerca corresponent.


3. Formació de centre

3. Formació de centre

Paral·lelament al suport a l’alumnat, s’ofereix una formació al professorat de l’institut sobre la tutoria de treballs de recerca que eduquin en drets humans i ciutadania global. La formació busca generar una visió compartida sobre els objectius, continguts d’aprenentatge i procediments del treball de recerca i, conseqüentment, els criteris, indicadors i instruments d’avaluació que orientaran la tutoria i acaben determinant la qualificació final de les recerques. La formació previsiblement es realitzarà per internet, amb una durada de 30 hores.


4. Confecció de propostes de recerca-servei amb agents socials del municipi

4. Confecció de propostes de recerca-servei amb agents socials del municipi

En col·laboració amb entitats i iniciatives de drets humans actives al municipi, es confeccionen propostes de recerca-servei, per tal de lligar els treballs a necessitats de les entitats i promoure el seu desenvolupament com a projecte d’aprenentatge-servei. Les propostes de recerca-servei s’afegeixen al bloc recercapau.ub.edu i es divulguen en un calendari de 2021, que serveix de material de suport en les activitats amb alumnes i professorat.


5. Exposició final de curs “Investigar canvia el món”

5. Exposició final de curs “Investigar canvia el món”

A finals de curs, es promou la creació d’una exposició col·lectiva sobre l’Agenda 2030, il·lustrada a través de les recerques que desenvolupa l’alumnat. La mostra s’exposa en algun espai visible del centre (físic o virtual); i també es pot instal·lar en la biblioteca del municipi o altres espais de trobada comunitària per donar a conèixer l’Agenda 2030 a la ciutadania.


MUNICIPIS

Durant el curs 2021-2022, el projecte s’està desenvolupant a:

El Prat de Llobregat

El Prat de Llobregat

Sant Vicenç dels Horts

Sant Vicenç dels Horts
Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework