Objectiu 16. Pau, just铆cia i institucions s貌lides

Promoure societats pac铆fiques i inclusives per al desenvolupament sostenible, facilitar l’acc茅s a la just铆cia per a tothom i crear institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.

ODS 16 Paz justicia instituciones solidasReduir considerablement totes les formes de viol猫ncia i les taxes de mortalitat connexes a tot el m贸n. Posar fi al maltractament, l’explotaci贸, el tr脿fic de persones, la tortura i totes les formes de viol猫ncia contra els infants. Promoure l’estat de dret i garantir la igualtat d’acc茅s a la just铆cia per a tothom. Reduir substancialment la corrupci贸 i el suborn en totes les seves formes. Crear institucions eficaces, responsables i transparents. Garantir l’adopci贸 de decisions inclusives, participatives i representatives. Proporcionar acc茅s a una identitat jur铆dica per a tothom. Garantir l’acc茅s p煤blic a la informaci贸 i protegir les llibertats fonamentals. Promoure i aplicar lleis i pol铆tiques no discriminat貌ries en favor del desenvolupament sostenible.

>> Per saber-ne m茅s: Els Objectius de Desenvolupament Sostenible, explicats per l’ONU

>> Problem脿tiques relacionades amb aquest ODS al Mapamundi interactiu dels Drets Humans

DRETS HUMANS

Aquest objectiu treballa aquests articles de la Declaraci贸 Universal dels Drets Humans:

Article 1. Tots els 茅ssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets.

Article 2. Tota persona t茅 els drets i llibertats proclamats a la Declaraci贸, sense distinci贸 de ra莽a, color, sexe, idioma, religi贸, opini贸 pol铆tica o de qualsevol altra 铆ndole, origen nacional o social, posici贸 econ貌mica, naixement o qualsevol altra condici贸.

Article 3. Tota persona t茅 dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat.

Article 4. Ning煤 estar脿 sotm猫s a esclavitud ni a servitud; l’esclavitud i el tr脿fic d’esclaus estan prohibits en totes les seves formes.

Article 5. Ning煤 ser脿 sotm猫s a tortures ni a penes o tractes cruels, inhumans o degradants.

Article 6. Tot 茅sser hum脿 t茅 dret, a tot arreu, al reconeixement de la seva personalitat jur铆dica.

Article 7. Tota persona 茅s igual davant la llei i t茅, sense distinci贸, dret a igual protecci贸 de la llei.

Article 8. Tota persona t茅 dret a un recurs efectiu, davant els tribunals nacionals competents, que l’empari contra actes que violin els seus drets fonamentals reconeguts per la constituci贸 o per la llei.

Article 9. Ning煤 podr脿 ser arbitr脿riament detingut, pres ni desterrat.

Article 10. Tota persona t茅 dret, en condicions de plena igualtat, a ser escoltada p煤blicament i amb just铆cia per un tribunal independent i imparcial, per a la determinaci贸 dels seus drets i obligacions o per a l’examen de qualsevol acusaci贸 contra ella en mat猫ria penal.

Article 11. Tota persona acusada de delicte t茅 dret que es presumeixi la seva innoc猫ncia mentre no es provi la seva culpabilitat, d’acord amb la llei i en judici p煤blic, en qu猫 se li hagin assegurat totes les garanties necess脿ries per a la seva defensa.

Article 28. Tota persona t茅 dret que s鈥檈stableixi un ordre social i internacional en qu猫 els drets i llibertats proclamats a la Declaraci贸 es facin plenament efectius.

APRENENTATGES DE CIUTADANIA GLOBAL

RECURSOS DID脌CTICS

Recursos visuals

Paz justicia instituciones solidas

“Los amos del mundo”, primer cap铆tol de la s猫rie documental “Voces contra la globalizaci贸n” (TVE, 2006-2007).

GUIES TEM脌TIQUES

PROPOSTES DE RECERCA

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework