Les Biblioteques amb el Treball de recerca

Vers un batxillerat com a comunitat de recerca compromesa amb el treball i amb el m贸n

La cerca de bibliografia pel Treball de recerca comen莽a amb una visita a la biblioteca municipal, molt m茅s efica莽 que destriar entre els milions de resultats que ofereix internet. A la biblioteca, l’estudiant pot localitzar 1-3 llibres, per resoldre les seves primeres necessitats d’informaci贸 amb bibliografia v脿lida i pertinent. A m茅s, en aquests estadis inicials, el llibre esdev茅 un model de document formal, del qual fixar-se en l’estructura, el registre ling眉铆stic, la paginaci贸, l’铆ndex, el sentit de les citacions i refer猫ncies…

A nivell d’educaci贸 en ciutadania, el recurs de la biblioteca refor莽a el coneixement d’aquest servei p煤blic pel dret a la cultura. A m茅s, les biblioteques s’han sumat a l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible, especialment en relaci贸 a la meta 16.10: Garantir l’acc茅s p煤blic a la informaci贸 i protegir les llibertats fonamentals mitjan莽ant, entre d’altres, la sensibilitzaci贸 i divulgaci贸 dels ODS entre la ciutadania.

Per tot aix貌, proposem aprofundir en l’alian莽a entre instituts i biblioteques, integrant la divulgaci贸 de l’Agenda 2030 en el suport a la recerca, mitjan莽ant dues activitats lectives: una sortida a la biblioteca municipal i la mostra de p貌sters “Investigar canvia el m贸n”.

Sortida a la biblioteca municipal

Despr茅s d’una primera sessi贸 de tutoria de recerca, en la qual l’alumnat ha pogut validar la seva q眉esti贸 d’investigaci贸, es programa una sortida a la biblioteca municipal m茅s propera, amb una tasca associada per a l’alumnat: identificar almenys 1 llibre per elaborar un primer resum d’informaci贸 pertinent pel seu marc te貌ric. S’opta preferentment per una sortida de forma que, en la mateixa activitat, l’alumnat pugui emportar-se aquest llibre en pr茅stec. Alternativament, pot realitzar-se un taller o xerrada de la biblioteca a l’institut o per internet.

OBJECTIUS:

 • Incrementar l’煤s de la biblioteca per part de l’alumnat de secund脿ria, des del seu reconeixement com a servei p煤blic pel dret a la cultura.
 • Contribuir a la comprensi贸 per part de l’alumnat dels reptes globals de l’Agenda 2030 a trav茅s del fons bibliogr脿fic de la Xarxa de Biblioteques Municipals.

PREPARACI脫:

 • La coordinaci贸 de batxillerat programa l’activitat en horari lectiu (1 hora de visita, m茅s l’anada i tornada). Tamb茅 avan莽a a la biblioteca els temes de recerca triats per l’alumnat aquell curs.
 • La tutoria de grup, anuncia a l’alumnat l’activitat, junt amb la tasca associada: Pauta pel Primer resum d’informaci贸
 • Amb la tutoria de recerca, l’alumnat disposa d’un primer gui贸 per iniciar el marc te貌ric de la seva investigaci贸.
 • La biblioteca prepara una mostra de llibres relacionats amb les q眉estions de recerca de l’alumnat que, alhora, ajuden a il路lustrar el seu paper en la divulgaci贸 de l’Agenda 2030 i la import脿ncia del dret a la informaci贸. A tall d’exemple, enllacem alguns recursos de la Xarxa de Biblioteques:

Guies de lectura “Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible”

Estant virtual: Vandana Shiva (ecofeminisme)

Guia de lectura “Europa emigraci贸 i immigraci贸” (ODS 10)

Estant virtual “Consum alternatiu” (ODS 12)

DIN脌MICA:

1. Benvinguda i coneixement del grup (10′)

Per comen莽ar, el personal de la biblioteca dona la benvinguda al grup i els pregunta:

En feu 煤s, d’aquest servei?聽

2. Presentaci贸 del servei (20′)

A partir de les respostes de l’alumnat, presenta el servei, destacant la seva contribuci贸 a l’Agenda 2030 i la import脿ncia del dret a la informaci贸 i la cultura, que il路lustra amb la mostra de llibres preparada per a l’activitat.

A continuaci贸, explica breument alguns recursos d’inter猫s per al Treball de recerca com, per exemple:

    • App BibliotequesXBM i cat脿leg Alad铆.
    • Servei de pr茅stec interbibliotecari.
    • Acc茅s a documents digitals a l鈥檈Biblio.
    • Acc茅s a ordinadors i espais de treball en grup.
    • Espai de difusi贸 comunit脿ria: per exemple, per sol路licitar la col路laboraci贸 de persones en la recerca posant un anunci al taulell o per divulgar els resultats amb un p貌ster, una xerrada, etc.

Breument, s’ensenya la distribuci贸 del fons en l’espai i el funcionament de la cerca b脿sica al cat脿leg.

3. 脷s del servei (15′)

Es convida a l’alumnat a passejar per la sala i fer 煤s del cat脿leg amb un repte: localitzar un llibre d’inter猫s pel seu Treball de recerca. Es marca un temps l铆mit: en 15 minuts, ens trobem de nou aqu铆.

El personal de la biblioteca, el professorat acompanyant i el propi alumnat donen suport al grup en l’煤s del cat脿leg i la localitzaci贸 de llibres. En aquest sentit, 茅s interessant que -abans o durant la visita- l’alumnat reconegui la disciplina que s’ocupa del seu objecte d’estudi, per consultar directament el prestatge (seguint la CDU) on probablement trobar脿 bibliografia.

4. Cloenda (10′)

A l’hora convinguda es reuneix de nou el grup per fer una valoraci贸 final:

Com ha anat? Heu trobat algun document?聽

A partir de les valoracions de l’alumnat, s’ofereix el servei de la biblioteca per continuar la cerca bibliogr脿fica i completar el marc te貌ric en les setmanes seg眉ents.

Finalment, cada estudiant s’end煤 en pr茅stec un llibre per a la tasca del primer resum, o b茅 realitza la sol路licitud o reserva per recollir-lo m茅s endavant.

CONTINU脧TAT:

Durant la setmana seg眉ent, l’alumnat elabora un primer resum d’informaci贸 del llibre localitzat a la biblioteca. Es tracta d’aprendre a emprar el llibre com a font d’informaci贸, fent 煤s de l’铆ndex per anar directament a aquells apartats que poden ser d’inter猫s pel seu marc te貌ric, i elaborar-ne un primer resum. Per tant, no es tracta de resumir tot el llibre (o tot l’apartat) sin贸 destriar alguna informaci贸 pertinent per a la seva recerca: per exemple, definici贸 d’un terme clau, presentaci贸 d’una tipologia, unes estad铆stiques… Aquest primer resum t茅 una extensi贸 orientativa de mitja p脿gina i ha d’incloure la citaci贸 i refer猫ncia bibliogr脿fica.

Pauta: Primer resum d’informaci贸 (PDF)

Respecte a aquest lliurament, pot realitzar-se una activitat de coavaluaci贸 formativa dels aspectes ling眉铆stics de l’escrit, com a exercici competencial de Llengua catalana.

Organitzaci贸: Mat猫ries de 1r

Coavaluaci贸: primer resum (PDF)

La cerca de fonts d’informaci贸 per internet i bases de dades especialitzades es reserva per a un taller posterior.

Calendari de treball

Mostra de p貌sters: Investigar canvia el m贸n

La biblioteca pot acollir la mostra “Investigar canvia el m贸n”, plantejada com un servei comunitari per:

  • Posar en valor les recerques de l’alumnat a trav茅s del servei comunitari.
  • Contribuir a la divulgaci贸 de l’Agenda 2030 entre la ciutadania.

Els reptes globals identificats a l’Agenda s’il路lustren amb les q眉estions de recerca de l’alumnat que, en conjunt, contribueixen a apropar aquest acord internacional a la ciutadania.

Al juny, s’hi mostren els p貌sters de projecte de l’alumnat de 1r curs.

Al desembre-gener, s’hi mostren els p貌sters de resultats de l’alumnat de 2n de batxillerat, coincidint amb una nova visita dels grups de 1r de batxillerat.

En ambdues ocasions, l’exposici贸 pot acompanyar-se d’una exposici贸 bibliogr脿fica sobre reptes globals: al juny, sobre els llibres referenciats als p貌sters de projecte; al desembre-gener, llibres d’inter猫s sobre reptes globals.

Cartell: Investigar canvia el m贸n (Solidaritat UB)

Bibliografia:

Diputaci贸 de Barcelona (2018). La Xarxa de Biblioteques Municipals amb els objectius de desenvolupament sostenible.

Hern谩ndez-P茅rez, T. (2021). Biblioteques i Objectius de Desenvolupament Sostenible a l鈥橝genda 2030. A: Blok de BiD de la Facultat d’Informaci贸 i Mitjans Audiovisuals de Barcelona


Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework