Curr铆culum per un batxillerat de recerca compromesa

Vers un batxillerat com a comunitat de recerca compromesa amb el treball i amb el m贸n

El batxillerat ha de contribuir a desenvolupar les capacitats que permetin a l’alumnat exercir la ciutadania democr脿tica, des d’una perspectiva global (article 5, del Decret 171/2022). Com a projecte globalitzador de l’etapa, la programaci贸 del Treball de recerca pot orientar-se a l’assoliment d’objectius d’aprenentatge en ciutadania global:

  • Consolidar coneixements b脿sics i capacitats d鈥檌ndagaci贸 cr铆tica per comprendre la interdepend猫ncia i ecodepend猫ncia humana a escala local i global.
  • Valorar les desigualtats en l鈥檃cc茅s als recursos i al poder des de la base dels drets humans i el sentiment de pertinen莽a a una comunitat global.
  • Exercir la corresponsabilitat individual i col路lectiva, per assolir condicions de vida dignes, lliures de viol猫ncia i sostenibles a escala local, internacional i global.

Aquests objectius es concreten en els criteris d’avaluaci贸 del Treball de recerca, orientats al desenvolupament d’una compet猫ncia espec铆fica, la compet猫ncia en indagaci贸, i altres 4 compet猫ncies clau: compet猫ncia ciutadana, compet猫ncia comunicativa, compet猫ncia digital i la compet猫ncia personal, social i d’aprendre a aprendre.

 

Compet猫ncies en joc a la recerca de batxillerat

Criteris d’avaluaci贸 del Treball de recerca

A nivell de secund脿ria, l’assoliment d’aquestes compet猫ncies requereix la transfer猫ncia dels continguts (sabers) treballats per les mat猫ries d’ESO i batxillerat a les noves situacions d’aprenentatge que genera la recerca connectada amb la comunitat, dins i fora del centre educatiu.

Recerca per a la ciutadania global: continguts d’aprenentatge

La recerca formativa 茅s en s铆 mateixa una situaci贸 d’aprenentatge que recorre les fases d’una seq眉猫ncia did脿ctica, des de l’exploraci贸 d’idees pr猫vies (del tema a l’objectiu), a la introducci贸 de nova informaci贸 (marc te貌ric), l’aplicaci贸 a un disseny metodol貌gic amb la conseq眉ent recollida de dades, que finalment s’analitzen cr铆ticament per arribar a conclusions, que se sintetitzen i valoren en la presentaci贸 final, escrita i oral.

Aquest treball individual pot integrar-se en la vida dels grups-classe, amb situacions d’aprenentatge compartides mitjan莽ant seminaris, col路loquis, exercicis de coavaluaci贸, mostres i d’altres.


Fonts:

Catalunya. Decret 171/2022, de 20 de setembre, d’ordenaci贸 dels ensenyaments de batxillerat. DOGC, n煤m. 8758, 22.9.2022.

UNESCO (2015). Educaci贸n para la ciudadan铆a mundial: Temas y objetivos de aprendizaje. Par铆s: Organizaci贸n de las Naciones Unidas para la Educaci贸n, la Ciencia y la Cultura.


Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework