Investigar educa en drets humans i ciutadania global

Tot proc茅s d’investigaci贸 t茅 implicacions 猫tiques i socials.

La recerca cient铆fica apareix en els continguts d’aprenentatge de diferents mat猫ries i etapes educatives. Alhora, com a estrat猫gia did脿ctica, l’aprenentatge per projectes de recerca suposa una oportunitat id貌nia per potenciar l’educaci贸 en drets humans i ciutadania global, tant en l’脿mbit cognitiu, com socioafectiu i conductual (UNESCO, 2015):

  • Disposar de coneixements b脿sics i capacitats d’informaci贸 cr铆tica per comprendre el sistema local-global i la interdepend猫ncia de persones, comunitats i medi natural.
  • Valorar les desigualtats en l’acc茅s als recursos i al poder des de la base dels drets humans i el sentiment de pertinen莽a a una comunitat global.
  • Exercir la seva coresponsabilitat individual i col路lectiva, per assolir condicions de vida lliures de viol猫ncia i sostenibles a escala local, internacional i global.

La investigaci贸 sobre聽problem脿tiques de l’entorn, desenvolupada amb rigor cient铆fic, permet visibilitzar la multitud d’iniciatives que dia a dia treballen en la defensa dels drets humans.

  • La pregunta d’investigaci贸 expressa un inconformisme davant la vulneraci贸 de drets humans.
  • Durant l’elaboraci贸 del marc te貌ric, s’identifiquen els organismes p煤blics responsables de la protecci贸 d’aquell dret, la influ猫ncia dels organismes internacionals en les pol铆tiques locals, l’aportaci贸 dels centres de recerca com a productors de coneixement, la incid猫ncia dels moviments socials i de les ONG en la defensa del dret…
  • La recollida de dades 茅s una oportunitat d’entrar en contacte amb aquests organismes i entitats, aix铆 com amb persones que viuen quotidianament la problem脿tica.
  • La comunicaci贸 de la recerca permet posar el nou coneixement al servei de totes aquestes iniciatives

Aquests objectius, recollits en el curr铆culum reglat, es concreten en uns determinats criteris i indicadors d’avaluaci贸, graduats en funci贸 de l’etapa educativa, que es treballen durant tot el proc茅s de recerca.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework