Etapes de la recerca

La recerca de batxillerat es desenvolupa amb procediments d鈥檌nvestigaci贸 cient铆fica. Cal que l鈥檈studiant produeixi nou coneixement (no confondre amb descobriments cient铆fics, els quals s贸n fruit de m煤ltiples investigacions) i, per aix貌, cal basar-se en el m猫tode cient铆fic.

Etapes

Descarregar en PDF

Aquest gr脿fic presenta els elements b脿sics d’una recerca, les fases essencials que permetran generar coneixement amb rigor cient铆fic. Aquest material s’utilitza als tallers de recerca que realitzem als centres, amb grups de les diferents modalitats de batxillerat, i permet que l’alumnat es faci una idea global del proc茅s de recerca.

Alguns dels elements que remarquem s贸n:

  • La import脿ncia de l’objectiu de recerca. Escollir un tema de recerca 茅s un primer pas per poder iniciar la recerca, per貌 un cop s’ha pres aquesta primera decisi贸 茅s necessari concretar un objectiu o q眉esti贸 de recerca. Cada objectiu o q眉esti贸 implica un proc茅s espec铆fic de recerca, motiu pel qual, al treball de batxillerat, es recomana formular un 煤nic objectiu, q眉esti贸 o hip貌tesi.
  • El marc te貌ric (sovint, anomenat “part te貌rica”) 茅s necessari en tots els treballs de recerca (tamb茅 en recerques art铆stiques, tecnol貌giques, experimentals…). 脡s una revisi贸 bibliogr脿fica que ens permet recollir el coneixement disponible sobre la nostra q眉esti贸 de recerca i acabar d’acotar l’objectiu i abast del nostre projecte.
  • El nucli de la recerca es troba en les etapes seg眉ents: la recollida, processament i an脿lisi de dades. Molts treballs de batxillerat finalitzen en el marc te貌ric i prescindeixen, per tant, dels continguts propis de l’assignatura: el desenvolupament de la compet猫ncia en recerca a trav茅s de l’aprenentatge dels procediments cient铆fics. No 茅s simplement la “part pr脿ctica”; 茅s el nucli de la recerca.
  • A les conclusions s’informa sobre el resultat de la recerca en relaci贸 a l’objectiu, q眉esti贸 o hip貌tesi plantejada. S’informa tant d’encerts com d’errors, ja que ambd贸s impliquen aportacions al coneixement cient铆fic.
  • Tota recerca finalitza amb la comunicaci贸 i divulgaci贸 dels resultats. La ci猫ncia, en ess猫ncia, 茅s una activitat social. La confecci贸 d’un informe de recerca (document) i la defensa davant d’un tribunal (presentaci贸 oral) s贸n activitats de comunicaci贸. Les possibilitats de divulgaci贸 d’un treball escolar s贸n m煤ltiples: participaci贸 a premis, mostres, f貌rums…; publicaci贸 a mitjans (blocs, premsa local…); devoluci贸 dels resultats del treball a les persones que van participar per elaborar-lo (persones entrevistades, entitats…); xerrades o exposicions al centre educatiu; etc.

A partir d’aquesta presentaci贸 inicial, el seg眉ent pas ser脿 escollir un tema de recerca i definir un objectiu de recerca que reuneixi certs criteris de rigor cient铆fic.

Posteriorment, durant la recerca, la guia de procediments i el q眉estionari d’avaluaci贸 de la recerca reforcen la comprensi贸 del proc茅s cient铆fic.

left right
Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework