Criteris d’avaluaci贸

El Treball de recerca 茅s una activitat formativa que, com a tal, requereix uns objectius d鈥檃prenentatge expl铆cits i compartits entre docents i alumnes. Ambd贸s col路lectius copsen aquests objectius en la informaci贸 que circula al centre sobre el sistema de qualificaci贸, ja sigui de forma expl铆cita o per nocions inferides de l’experi猫ncia.

All貌 que valorem 茅s all貌 que atendrem i all貌 que cuidarem; conv茅 que coincideixi amb el que, finalment, determinar脿 la qualificaci贸 del Treball de recerca i, amb ella, el 10% de la nota final de batxillerat. Per aix貌, els criteris d鈥檃valuaci贸 haurien de comunicar de forma clara i coherent qu猫 esperem que sigui capa莽 de fer, comprendre i valorar l鈥檃lumnat en aquesta etapa final de l鈥檈ducaci贸 secund脿ria. A m茅s, els criteris que es considerin fonamentals caldr脿 treballar-los des de cursos anteriors perqu猫 siguin assolibles per l’alumnat.

Els criteris d’avaluaci贸 identifiquen les capacitats que s’espera que l’estudiant mostri i consolidi amb la investigaci贸.

Equivalen als objectius espec铆fics que cada centre prioritza per a aquest projecte final de l’educaci贸 secund脿ria. Es tracta de capacitats en joc als treballs de recerca que enunciades amb un verb en infinitiu expressen objectius (assolir) mentre que, amb el verb en present, esdevenen criteri d’avaluaci贸 del treball (assoleix). La valoraci贸 de cada criteri es basa en l’observaci贸 d’un conjunt d’indicadors d’avaluaci贸: conductes de l’estudiant que mostren (indiquen) aquella capacitat a nivell de batxillerat (veure FAR d’avaluaci贸).

El barem d’indicadors estableix els nivells d’assoliment que es marca cada centre educatiu.

Aspirem a treballs de recerca que contribueixin als objectius del batxillerat d’educar en drets humans i ciutadania global. Per aix貌, a partir de la lectura del curr铆culum reglat, proposem 12 criteris d鈥檃valuaci贸 centrats en l鈥檃prenentatge, que orientin la tutoria de la recerca i serveixin de base per a la qualificaci贸 final del treball.

 

Rigor metodol貌gic

Aplica la metodologia adequada a l’objectiu d’investigaci贸, emprant de forma rigorosa i objectiva m猫todes d鈥檃n脿lisi i interpretaci贸 de dades.

Pensament cr铆tic

Mant茅 una actitud cr铆tica durant tot el proc茅s de recerca, tant respecte als continguts -propis i aliens- com als procediments (reconeixement dels l铆mits de tota recerca).

Gesti贸 de les fonts

Selecciona fonts bibliogr脿fiques v脿lides i pertinents, tot confeccionant un marc te貌ric suficient per a la recerca i respectant els drets d鈥檃utoria.

脷s de les tecnologies

Empra de forma eficient les Tecnologies de la Informaci贸 i la Comunicaci贸 (TIC) i els Mitjans Audiovisuals (MAV) durant el proc茅s de recerca i per a la comunicaci贸 de resultats.

Responsabilitat

Mostra responsabilitat, const脿ncia i regularitat en el proc茅s de realitzaci贸 del treball.

Iniciativa personal

Treballa de manera aut貌noma, tot mostrant iniciativa i creativitat, afrontant els problemes generats durant el proc茅s de recerca i reconduint les estrat猫gies.

Expressi贸

Expressa les pr貌pies idees i produccions, oralment i per escrit, durant el proc茅s de recerca, amb el complement -quan cal- d’altres llenguatges: matem脿tics, audiovisuals, gr脿fics, art铆stics…

Respecte a la dignitat humana i el medi

Mostra respecte envers si mateix i les altres persones, altres 茅ssers vius i l鈥檈ntorn, des de les nocions de dignitat humana i sostenibilitat.

Reptes globals

Analitza les problem脿tiques des d鈥檜n punt de vista local i global, tenint en compte la multiplicitat de factors explicatius.

Pertinen莽a comunit脿ria

Mostra consci猫ncia i sentiments de pertinen莽a social i comunit脿ria, a escala global, regional i local.

Just铆cia i equitat

Reconeix la corresponsabilitat en la construcci贸 d鈥檜na societat justa, equitativa i sostenible.

Participaci贸

Exerceix la ciutadania democr脿tica, des d鈥檜na perspectiva global, tot participant de manera solid脿ria i cooperativa en la millora social.

 

 

[fes clic aqu铆 per descarregar la imatge en PDF]

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework