Din脿mica d’autoavaluaci贸

La recerca acostuma a associar-se amb el desenvolupament de coneixements, per貌 investigar 茅s una viv猫ncia carregada d’aprenentatges de tot tipus.

Aquest v铆deo mostra una din脿mica d’autoavaluaci贸 en qu猫 estudiants expliquen els aprenentatges de ciutadania global que els ha aportat el treball de recerca de batxillerat.

Agra茂m als i les estudiants que hagin compartit les seves experi猫ncies i reflexions.

>> Descarrega una infografia sobre la din脿mica (PDF) <<

La gravaci贸 del v铆deo es va dur a terme en una trobada de 2 hores amb estudiants de batxillerat, per reflexionar sobre com havia contribu茂t la investigaci贸 a la seva formaci贸 en ciutadania global. La din脿mica de la sessi贸 pot servir com a activitat d’autoavaluaci贸 i exercici de metacognici贸 (presa de consci猫ncia sobre el propi proc茅s d’aprenentatge).

Per a la conducci贸 de la din脿mica es va servir aquesta presentaci贸 de diapositives.

1. Presentaci贸 de la pr貌pia investigaci贸 i associaci贸 de paraules

  • Abans de la trobada, cada estudiant elabora un p貌ster de la seva recerca, que informa gr脿ficament del t铆tol, objectiu, metodologia i resultats principals. Els p貌sters es pengen a la paret.
  • Cada estudiant escull les paraules que tenen relaci贸 amb la seva investigaci贸 i les penja al voltant del seu p貌ster.
  • Per torns, davant del p貌ster, cada estudiant presenta la seva investigaci贸 i explica per qu猫 ha escollit aquelles paraules.

2. Bar貌metre d’aprenentatges

En una pantalla es projecten, una a una, diferents afirmacions sobre els aprenentatges que ha pogut aportar el treball de recerca.

Els i les estudiants es posen en fila, un darrere l’altre, al centre de l’aula, mirant la presentaci贸 que s’est脿 projectant.

Es projecta i llegeix en veu alta un dels enunciats i, des de la fila central que han format, cada estudiant es despla莽a lateralment, cap a l’esquerra o cap a la dreta, segons si est脿 d’acord o en desacord amb el que es planteja. En relaci贸 amb la fila central, es mouran m茅s o menys cap als extrems segons el grau d’acord o de desacord amb l’afirmaci贸. Les parets laterals de la sala indiquen un grau extrem d’acord/desacord.

Un cop escollida la seva posici贸, cada estudiant explica per qu猫 s’ha col路locat all脿.

La persona que facilita l’activitat pot introduir preguntes per clarificar, ampliar o aprofundir en la valoraci贸 de l’alumnat, per貌 sense jutjar ni el seu posicionament ni els seus arguments.

Abans de projectar la seg眉ent afirmaci贸, els i les estudiants tornaran a col路locar-se en fila al centre de l’aula.

3. Qu猫 els diries a futurs estudiants? Investigar 茅s…

Cada estudiant sost茅 un cabdell de fil de diferent color. Sense un ordre concret, cada persona expressa en veu alta qu猫 els diria a futurs estudiants investigadors, completant la frase “Investigar 茅s…”. Les persones que estan d’acord amb aquella frase recullen el cabdell, passant a sostenir part del seu fil.

Cada estudiant realitza tantes aportacions com consideri oport煤 i sost茅 els fils de totes les afirmacions que comparteix. Es d贸na forma, aix铆, a la gran quantitat d’aprenentatges compartits amb la resta del grup des d’experi猫ncies d’investigaci贸 diverses.


Respecte

Al llarg de tota l’activitat 茅s important mantenir un clima de confian莽a en qu猫 cada estudiant pugui expressar-se sense sentir-se jutjat/da. Les intervencions de la persona que facilita l’activitat s贸n per exposar consignes (deixant que siguin interpretades pel grup) i introduir preguntes que clarifiquin, ampli茂n o aprofundeixin en la valoraci贸 de l’alumnat, des del respecte a les seves opinions.

Grups redu茂ts

Aquesta 茅s una din脿mica adequada per a grups redu茂ts d’un m脿xim de 10 persones. Per exemple, pot programar-se com a activitat en l’煤ltima sessi贸 de tutoria per part d’un/a docent que hagi acompanyat 5 treballs de recerca individuals.

A 4t d’ESO, freq眉entment s’organitza la classe en equips de treball que desenvolupen diferents projectes d’investigaci贸 en petit grup, En aquest cas, pot proposar-se a cada equip de treball que consensu茂 el seu posicionament sobre cada afirmaci贸 i siguin persones diferents del grup els qui facin de portaveu per a cada enunciat del bar貌metre.

Tamb茅 es pot optar per reduir el nombre d’afirmacions del bar貌metre. De fet, convindria que els enunciats del bar貌metre corresponguessin als criteris d’avaluaci贸 del centre, en els quals s’han integrat les capacitats necess脿ries per a l’exercici de la ciutadania global.

Activitat diagn貌stica del centre

Com a activitat d’avaluaci贸 final, les reflexions de l’alumnat resulten molt interessants per identificar necessitats de millora o incid猫ncia educativa del centre.

Per a l’exercici de presentaci贸, els aprenentatges s’imprimeixen en cartolines de diferents colors (segons la forma de la fulla) que els diferencien en funci贸 de si es refereixen a l’脿mbit cognitiu, socioafectiu o conductual. Al final de l’activitat pot fer-se una foto del resultat (les fulles triades per l’alumnat) per observar i reflexionar sobre quin tipus d’aprenentatges est脿 promovent el treball de recerca.

Durant l’activitat, el grup no rep gaires explicacions, m茅s enll脿 dels enunciats que apareixen en les diapositives (consignes). La interpretaci贸 que l’alumnat faci sobre cada terme i cada afirmaci贸 pot ser molt diferent. 驴Difereix en exc茅s de l’aprenentatge pret猫s pel centre? 驴Emergeixen contravalors o nocions equivocades sobre els conceptes? Aquestes diverg猫ncies entre el que es pretenia i el que s’ha aconseguit ajuden a identificar elements de millora en l’acci贸 tutorial. Tamb茅 poden ser la base de futurs projectes educatius.

left right
Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework