Passaport de la Recerca pels Drets Humans

Aquesta eina d’avaluaci贸 formativa serveix de base d’orientaci贸 o guia de procediments per a qualsevol treball de recerca. Es tracta de fer visibles els drets humans implicats en el problema d’investigaci贸 que aborda l’estudiant i la relaci贸 amb l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible.

El passaport s’entrega a inicis de curs per informar al grup-classe sobre les etapes que ha de seguir pel desenvolupament del treball de recerca, els procediments (tasques) que impliquen i els documents -apartats de l’informe final de recerca- que en resulten. Conjuntament, es pot establir un calendari base pel desenvolupament del treball i acordar dates espec铆fiques pel lliurament d’esborranys.

Durant la recerca, el passaport es revisa en la tutoria per posar en relleu els aven莽os de l’estudiant (qu猫 he resolt) i acordar la tasca que seguir脿.

  • Al final de cada trobada i amb l’ajut de la tutoria, l’estudiant marca amb una creu les caselles de les tasques que ha realitzat i encercla el procediment del que s’ocupar脿 durant els dies seg眉ents.
  • L’estudiant apunta la data de la trobada de tutoria en qu猫 s’han marcat caselles.
  • La tutoria signa per deixar const脿ncia. Opcionalment, l’institut pot editar un segell propi pel treball de recerca que serveixi de visat del pas per cada etapa.

A m茅s de la tutoria, altres persones que col路laboren en la recerca poden signar al passaport per deixar const脿ncia del pas de l’estudiant per aquella etapa: persones entrevistades, serveis externs de suport a la recerca, etc.

El passaport no 茅s un instrument de control sin贸 que ha de servir per donar sentit a les tasques que es realitzen (compet猫ncia en recerca), per gestionar el temps i per promoure la confian莽a de l’estudiant en les pr貌pies capacitats (compet猫ncia personal, b脿sica per a la motivaci贸 de l’estudiant), alhora que es fa expl铆cita la relaci贸 dels problemes d’investigaci贸 amb els drets humans i l’agenda global de desenvolupament sostenible (compet猫ncia en el coneixement i interacci贸 amb el m贸n).

Els drets i ODS relacionats amb la investigaci贸 s’identifiquen durant el proc茅s de realitzaci贸 del treball:

I aix貌, a quin dret afecta?

I aix貌, a quin repte global contribueix?

Aquestes q眉estions es plantegen durant la conversa a les trobades de tutoria; l’estudiant completa el dors del passaport en el moment que compr猫n la relaci贸 de la seva q眉esti贸 d’investigaci贸 amb els drets humans i la sostenibilitat. Investigar pels drets humans 茅s una motivaci贸 de la recerca i, per tant, una opci贸 per l’estudiant que marca la casella si aix铆 ho reconeix. No 茅s opcional recon猫ixer la dimensi贸 social de la recerca de forma que tot l’alumnat hauria d’arribar a identificar els drets al rerefons de la seva q眉esti贸 de recerca i la relaci贸 amb els reptes globals de la humanitat.

Passaport de la Recerca pels Drets Humans

Passaport de la Recerca pels Drets Humans (dors)

Descarrega’l en PDF

Imprimeix el passaport en una cartolina DINA4 a doble cara. En el quadre d’Imprimir, trobar脿s un bot贸 de Propietats: clica’l i cerca l’opci贸 per posar els Marges d’impressi贸 a zero. De cada cartolina surten 2 passaports, que es pleguen en forma d’acordi贸.

El Passaport de la Recerca pels Drets Humans 茅s una producci贸 del grup de treball Evid猫ncies de ciutadania global: vers una avaluaci贸 formativa de la recerca de batxillerat, desenvolupat al 2019.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework